közbeszerzés

30 milliárdos keretszerződést kötött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal két kis céggel

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) szenteste előtt egy nappal 30 milliárd forintos keretszerződést kötött két kis céggel szervezetfejlesztési feladatokra. A tendert november közepén írták ki, és mindössze 15 naptári nap állt a pályázók rendelkezésére. A nyerteseken kívül csak egy pályázó volt, de annak ajánlata érvénytelen lett. Kérdéseinkre sem az NKOH, sem a nyertes duó nem válaszolt.

Támogatási kampány

2014-ben jött létre a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH), aminek felettes szerve a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az NKOH nevében is megjelenő feladata a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami cégek kommunikációjának ellátása.

Bár megalakulása után azt mondták, hogy így olcsóbb és átláthatóbb lesz az állami reklámpiac, ez egyáltalán nem valósult meg. Az NKOH évente több tízmilliárd forintot költ állami reklámokra és rendezvényekre, például csak 2020 harmadik negyedévében 18 milliárd ment el erre a célra. A kommunikációs megbízások többségét Balásy Gyula cégei végzik, a rendezvényszervezési feladatokat pedig a 2019-ben megkötött 30 milliárd forintos keretszerződés részeként az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. látja el.

Úgy tűnik, hogy ez sem elég mindenre, ugyanis 2020 utolsó napján jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy

2020. december 23-án az NKOH nettó 30 milliárd forint értékű keretszerződést kötött szervezetfejlesztési feladatokra a p2m Consulting Kft.-vel és a p2m Informatika Kft.-vel. A két cég legnagyobb nettó árbevétele 96 és 142 millió forint volt az elmúlt években, és ketten együtt is csak 706 milliós összforgalmat tudnak felmutatni 2015 óta.

A 30 milliárdos szervezetfejlesztési tendert 2020. november 11-én írta ki az NKOH, és bár hatalmas összegről van szó,

  • mindössze 15 naptári napig (november 26-ig) várták az ajánlatokat
  • a pályázóktól csupán 1 milliárd forintnyi szervezetfejlesztési árbevételt vártak el az előző három évből összesen

Bár nyílt közbeszerzés volt, mindössze két ajánlat érkezett az NKOH-hoz: az egyiket közös ajánlattevőként a p2 Consulting Kft. és a p2m Informatika Kft. nyújtotta be, a másikat a Consact Kft. – ám a cég néhány dolgot nem csatolt, ezért ajánlata érvénytelen lett.

Az NKOH december 12-én értékelte a beérkezett jelentkezéseket, megállapította a p2m-duóról, hogy az ő ajánlatuk (a beérkezett egy darab érvényesből, vagyis egyedüliként) „a legjobb ár-érték arányú ajánlat”, és „közös ajánlattevők alkalmasak a szerződés teljesítésére”, ezért ők nyerték a megbízást.

Forrás: EKR

Bár meglehetősen alacsonyra, mindössze 1 milliárd forintra tette az NKOH a lécet az ajánlattevőkkel szemben, a nyertes páros még ezt sem tudta önállóan felmutatni szervezetfejlesztési feladatokból az előző három évből. Sőt, az elmúlt öt évben összesen nem volt ennyi árbevételük, csupán 706 millió forint.

Ezért és a műszaki követelmények (megfelelő szakemberek és teljesített szolgáltatások) igazolása miatt a p2m Consulting Kft. és p2m Informatika Kft. bevonta ajánlatába az alkalmasság igazolásához a Teqtos Kft.-t, amelynek 180 és 355 millió forint nettó forgalma volt a 2020 előtti három évben – így már meglett az NKOH által elvárt minimum 1 milliárdos referencia.

A Teqtos Kft.-t alvállalkozónak is megjelölte a p2m-duó, amely ajánlatában emellett hat magánszemélyt is feltüntetett alvállalkozóként – közülük négyen a p2m honlapján a cégcsapat tagjaként szerepelnek.

A p2m Consulting Kft.-t 2008-ban alapította Patonai Ágnes és Szabad Tamás, és ma is mindketten ügyvezetői és tulajdonosai a cégnek. Patonai a Piac és Profit-nak adott interjúban 2018-ban mesélt arról, hogy 23 évesen kezdett saját vállalkozásba, ahol kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) való tanácsadással foglalkozott. Szabaddal a főiskoláról ismerték egymást, és közös üzleti modellük központjába a kkv-kat helyezték.

A p2m Informatika Kft.-t a p2m Consulting és Szabad Tamás alapította 2016-ban, de 2017 ősze óta Szabad már egyedüli tulajdonosa. Patonai az alapítás óta ügyvezetője ennek a cégnek is, ami egyébként a felcsúti focicsapat adatvédelmi tisztviselője.

Patonai kkv-kat kihangsúlyozó nyilatkozata ellenére a p2m honlapján a refenciák között olyan multicégek is szerepelnek, mint az Aegon Biztosító, a Bayer, a DHL, az Eon, és a Vodafone. Emellett ott szerepel Balásy Gyula cégcsoportja, a Lounge Group, illetve a közszférás rovatban az Antenna Hungária, a BKV, a NAV, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, a Nemzeti Közművek és az NKOH.

Utóbbi nem biztos, hogy a mostani 30 milliárdos megbízás miatt van, mert a p2m Informatika Kft. egy nettó 5,7 millió forintos, 2017-től 2019-ig érvényes információbiztonsági megbízással szerepel az NKOH egyik szerződéslistáján.

Ezenkívül a 24.hu 2019-ben megírta, hogy a vadászati kiállítás reklámozására költött első 1 milliárd forintnál a p2m Consulting Kft. volt Balásy reklámcégeinek egyik alvállalkozója, ahogy a G7 2018-as cikke szerint a Puskás stadion építésének reklámozásakor is.

A cégadatbázis szerint Szabad Tamás és Balásy Gyula üzleti kapcsolata elég régre nyúlik vissza: Szabad 2004-ben beltagként alapítója volt a Lounge Consulting Bt.-nek, majd 2011-ben a cég beltagja Balásy Gyula lett, Balásyné Katona Helga és Szabad Tamás pedig a társaság kültagjai. 2012 óta a bt kizárólag Balásy és Balásyné tulajdonában van, Szabad kiszállt belőle.

A p2m-cégek által elnyert 30 milliárdos keretszerződéssel kapcsolatban több kérdést is küldtünk az NKOH-nak. Megérdeklődtük, hogy

  • nem tartják-e felelőtlenségnek két ilyen kis forgalmú cégre bízni egy ekkora munkát,
  • szerintük el fogják-e tudni végezni a feladatokat a nyertesek,
  • miért csak 15 nap volt az ajánlattételi határidő a tenderen,
  • a mindössze 2 beérkezett (ráadásul abból 1 érvénytelen) ajánlatot látva nem gondoltak-e arra, hogy visszavonják, majd hosszabb jelentkezési határidővel újra kiírják a közbeszerzést, hogy több, esetleg tapasztaltabb cég is pályázhasson, és a nagyobb versenyhelyzet miatt esetleg kedvezőbb szerződést tudjon kötni az NKOH.

Megkeresésünkre azonban nem kaptunk választ a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól.

Az NKOH-hoz hasonlóan a p2m-duó sem reagált a levelünkre. A 30 milliárdos tendert elnyerő cégpárostól azt kérdeztük, hogy alkalmasnak tartják-e magukat a megbízás ellátására, szerintük minek köszönhetően nyertek el egy ekkora állami megbízást,  honnan szereztek tudomást a közbeszerzésről, és hogy tudták a rendelkezésre álló mindössze 15 nap alatt elkészíteni az ajánlatukat.

De a szerződés aláírásakor azt még egyik fél sem tudta, hogy pontosan milyen és mennyi feladata lesz a p2m-duónak. A tender szövegében ugyanis az áll, hogy ez majd később fog kiderülni.

„A keretmegállapodás időtartama alatt megvalósítandó szervezetfejlesztési feladatokra vonatkozóan további információ még nem áll rendelkezésre, az a tényleges beszerzési igények felmerülésétől és a pénzügyi források rendelkezésre állásától is függ. Ennek megfelelően a konkrét feladatokra vonatkozó egyedi szerződések tartalma, értéke, üteme, valamint az egy időben teljesítendő egyedi szerződések nagyságrendje előzetesen nem meghatározható.”

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Pixabay

Megosztás