művészet

A stábtagok még mindig várják a pénzüket a tatárjárásos gigafilmből

A hivatalos kommunikáció szerint minden rendben van, de a valóság mást mutat: a stábtagok még mindig nem kapták meg a pénzüket, pedig a Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forinttal támogatta a produkciót.

„Állítólag a héten fizetnek, de minden héten ezt mondják, és nyernek mindig egy hetet” – mondta el az egyik alvállalkozó, aki hónapok óta várja, hogy megkapja a pénzét a Nyugat Kapujában Kft.-től.

Mint azt korábban megírtuk, annak ellenére, hogy a Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forinttal támogatta az 1242 – A Nyugat kapujában című nagyszabású film elkészültét, február óta még mindig többen várják, hogy hozzájussanak azokhoz a pénzekhez, amivel tartoznak nekik.

Júliusi cikkünk után többen megkerestek minket azzal, hogy nekik is tartoznak, beleértve többeket is az angol stábból is. Forrásaink jelezték, hogy hónapok óta igyekeznek felvenni a kapcsolatot Sipos Kornéllal, aki sokáig nem reagált, aztán kitérő válaszokat adott a kérdésekre, csakúgy, mint a film angol producere, aki Siposhoz irányította a pénzük miatt aggódó dolgozókat.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő pedig Rogán Antalhoz fordult, azt kérdezve: „Miért áll a 1242 – A Nyugat kapujában című film utómunkája?” A képviselőnek Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki azt közölte, hogy a Nyugat Kapujában Kft. a szerződéses határidőket a Nemzeti Filmintézet (NFI) felé betartotta, és  „a gyártó 2023. július 11-én bemutatta az NFI Filmszakmai Döntőbizottságának A Nyugat kapujában végleges offline vágatát. Ezt követően az utómunkák további különböző fázisaival folytatódik a film gyártása.”

A filmet a stáblista szerint a hongkongi születésű, Nagy-Britanniában élő Kant Pan vágta meg, akiről annyit lehet tudni, hogy a Síró játék című drámáért jelölték Oscar-díjra, és számos alkotást tudhat maga mögött. Ugyanakkor egy magyar szakember, az énekesnőként és az AMC-nek promóvágóként dolgozó Voga Viki a Facebookon arról írt, hogy ő vágta a tatárjárásos filmet.

Megkeresésünkre Voga elmondta, hogy alapvetően Pan vágta a filmet, majd őt felkérték, hogy vágjon belőle egy trailert, ami olyan jól sikerült, hogy az egészet átvágatták vele. Ő cáfolta azt az információt, mely szerint Sipos Kornél már nem lenne a film producere, elmondása szerint mivel Farkas Zsigmond nem mozog otthonosan a filmiparban, ezért a stábot továbbra is Sipos fogja össze.

 

Mint a főcímdal leendő előadóit, meghívtuk a készülő „1242 Gateway to the west” c. film elővetítésére a HU-t, a hétfői Park koncertjük másnapján. Hatalmas élmény volt a koncert, a találkozás, és óriási megtiszteltetés, hogy igent mondtak. 😁✌️

( Mellékesen jegyzem meg, a hátsó sorból figyelni őket, ahogy nézik a filmet, amit én vágtam..huh…kevés jó szó van rá, és azokat nem írhatom ide. 😅🤯🤯)

Közzétette: Voga Viki – 2023. július 19., szerda

 

Ehhez képest több, a filmre rálátással bíró forrásunk szerint is az történt, hogy a magas szinten jegyzett Pant nem fizették ki, ezért nem vágta végig a filmet, csak az első  15-20 perc készült el, ami állítólag nagyon jó. Ezek után jött a magyar vágó, aki viszont érdeklődésünkre azt mondta, hogy Kant Pan a teljes filmet megvágta, de az eredeti vágat tesztvetítései után a rendező új koncepció mellett döntött, melyre őt találta a legalkalmasabbnak a cannes-i filmfesztiválra vágott trailer munkálatai, valamint egyes jelenetek tesztvágása után.

Azt többen is elmondták, valószínűleg azért elsőfilmes vágó vágta a filmet, mert Sipos Kornél nevét meghallva mindenki menekül, hiszen az elmúlt évtizedekben több produkció munkatársai nem kapták meg a nekik járó pénzt.

„Ki kér fel producernek egy olyan embert, akit biztonsági őrök kísérnek ki a munkahelyéről?” 

– utalt az egyik érintett arra, hogy Sipos Kornélnak egy esetben így kellett távoznia.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Filmintézetet, arra keresve válaszokat, hogy megtörténtek-e az elmaradt kifizetések, milyen fázisban van jelenleg a film, mikorra tervezik a premiert, és mikor lesz minden számla rendezve – ha ez eddig nem történt még meg. Kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

Információink szerint a háttérben dolgoznak azon, hogy a kifizetések megvalósuljanak, de igyekeznek a botrányt elkerülve tevékenykedni, mert ahogy valaki fogalmazott: „Ebbe a filmbe több pénzt már biztosan nem rak be az állam, de ha nem készül el, az órási blama lesz.”

Kerestük a rendezéssel megbízott, az iparágban elismert pénzügyi szakembert is, de megkeresésünkre nem reagált.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Pillanatkép a forgatásról (fotó: www.1242movie.com)

Megosztás