Emberi jogok

„Puszild meg a fost!” – videón alázták az ápoltat a nagymágocsi szociális otthonban, ahol szexuális zaklatás miatt is nyomoz a rendőrség

Több videót is kapott az Átlátszó, amiken ápoltakat aláznak meg gondozók a nagymágocsi szociális otthonban. A rendőrség több ügyben is nyomoz. Az egyik esetről azt az információt kaptuk, hogy egy gondozó szexuálisan zaklathatott férfiakat, nőket, időseket. Az intézmény nem válaszolt kérdéseinkre, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csak a videókra reagált.

Csattan a pofon, de nem érteni a videón, mit reagál rá a megütött férfi. Újabb pofont kap. Majd megkérdezik tőle, hogy hőbörög-e még. A láthatóan zavart férfiról készült videót a nagymágocsi szociális otthonban rögzítették. És nem is csak egyet.

Olyan felvételt is kaptunk,

ahol az ápoltat az ápoló labdával dobálja fejbe.

„Mondd már meg, mi van azon a képen?” – ez már egy másik videó. A gondozott egy párnahuzatra hasonlító szövetet tart a kezében. Láthatóan ő is zavarodott, beszéde sem tiszta. A kamerázó férfi többször kérdezi tőle, mi az, a válasz érhetetlen, ám ezen már nevetnek – de nem a gondozott, hanem az ápolók. „Adjál neki egy puszit. Puszild meg a fost” – biztatja a férfi a gondozottat, miközben mindent videóra vesz.

Fotó a videóból. Az ápolt nehezen értette, miért is kell neki kiabálnia.

Egy másik videón ugyanaz az ápolt, de most az udvaron. A kamerát tartó férfi biztatja, kiabáljon. Hogy mit, nem érthető. Az ápoló ezután diktálja, mit is mondjon: „Sintér vagy Sanyi” – az ápolt ismétli.

„Egy fogad van, azt is a tombolán nyerted”.

A nehézkes beszédű ápolt hangosan ismétli az ápoló szavait, a videózó férfi jót kuncog ezeken. A folytatásban az ápoló arra biztatja: „Mondjad neki, hogy te tolvaj”.

Megalázott ápoltak, szexuális zaklatás gyanúja

Mindkét felvétel szociális intézményben készült, az Átlátszónak pendrive-on juttatták el a videókat egy levél kíséretében. A Csongrád-Csanád Megyei Gesztenyeliget Otthonról tavaly novemberben írtunk, akkor a lakók ágyi poloskára panaszkodtak. Az intézmény egy közel 3 ezer lakosú nagyközségben, Nagymágocson van. Itt, a 19. században épült neobarokk stílusú egykori Károlyi-kastélyban működik az állami fenntartású otthon, ahol egészségi állapotuk miatt segítségre szorulók laknak.

Hogy gond van az intézménnyel, nem újkeletű hír. Az ágyon ülő férfi megalázásának videója tavaly eljutott a TASZ-hoz is. Akkor a jogvédő szervezet a 444.hu-n publikált az esetről, de a helyet nem nevezték meg. Leírták, hogy

  • 2021-ben hozzájutottak néhány videóhoz, amelyen egy értelmi sérült férfit bántalmaznak egy dél-alföldi tömegintézményben.
  • Fellépésükre a bántalmazó dolgozót azonnal kirúgták és feljelentést tettek ellene.
  • Hiába ajánlottak ügyvédet az áldozat törvényes képviselőjének, a gyámhivatal megakadályozta, hogy a kiszolgáltatott férfi érdemi segítséget kapjon.

Az esetnek nem lett folytatása a 2022 januári 444-cikken kívül. És úgy látszik, a probléma sem oldódott meg, hiszen az akkori bántalmazáson túl újabb atrocitásról szóló videó is készült, majd jutott el „kintre” – immár az Átlátszóhoz. De nem csak videón szereplő megalázásról kaptunk információt.

A nagymágocsi kastélyotthon (fotó: az intézmény Facebook-oldala)

„Az egyik gondozó a Támogatott Lakhatás nevű lakóotthonban dolgozott. Ez az otthon is a kastélyotthonhoz tartozik, aminek Drubináné Fodor Katalin az igazgatója. A gondozó szexuálisan zaklathatta a pszichiátriai betegeket, férfiakat és nőket vegyesen.

A férfiak nemi szervéhez nyúlt, a nőket aktusra kényszerítette, időseket is.

A Szentesi Rendőrkapitányságra feljelentést tett hozzátartozó és hivatásos gondnok is” – írták nekünk. Ahogy azt is megírták, hogy egy másik gondozó „a derekegyházi ápolóotthonban verte az enyhe és közép értelmi fogyatékos ellátottakat. Erről videó is készült. De a dolgozókat összehívták és titoktartási kötelezettségről szóló nyilatkozatot írattak velük alá és semmilyen médiának nem nyilatkozhatnak” – tették hozzá. Arra is céloztak, hogy családi összefonódások vannak az intézményvezető és a dolgozók között.

Nem árulják el, mit tesznek, hogy elkerüljék a hasonló eseteket, a rendőrök nyomoznak

A videók és a szexuális zaklatás kapcsán kerestük az intézményt, pontosan leírtuk a videók tartalmát, a hozzánk eljutott információkat. Azt kérdeztük,

  • A fenti esetekről van-e tudomásuk?
  • Melyik ügyben, milyen lépéseket tettek?
  • Történt-e belső vizsgálat, annak mi lett az eredménye?
  • Milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a jövőben a hasonló eseteket?
  • A videóban szereplő munkatársaik munkaviszonyát megszüntették-e?
  • Az ápoltakkal való nem megfelelő bánásmód miatt bocsátottak-e el munkatársat?

Az intézmény nem, de a fenntartója válaszolt. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azt írta: „Mint levelének egyik címzettje, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tájékoztatja Önt, hogy mindkét esetről az intézménynek tudomása van. Az intézményvezető az eseményekről történő tudomásszerzését követően – a munkáltatói intézkedésekkel párhuzamosan –

haladéktalanul megtette a feljelentéseket az illetékes rendőrkapitányságon.

Mindkét feljelentés nyomán az illetékes hatóság a nyomozást elrendelte.”

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya pedig azt írta a szexuális zaklatással kapcsolatban, hogy „A Szentesi Rendőrkapitányságon 2021. decemberében indult eljárás

emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétség gyanúja

miatt, ismeretlen tettes ellen. Az ügy jelenleg is folyamatban van”. A TASZ-nak is elküldött videóról azt közölték, hogy „a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon az üggyel kapcsolatban egy személy ellen közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt van folyamatban eljárás”.

Visszatérő problémák a TASZ szerint

Az intézményben élő fogyatékos emberek különösen kiszolgáltatottak a rossz bánásmódnak. A bántalmazás lehet tevőleges, fizikai, szexuális, érzelmi, de sokan elfelejtik, hogy az abúzus egyik formája az elhanyagolás is. A szociális intézményekben élő emberek rendszerszintű elhanyagolás áldozatai – ezt már Környei Kristóf mondta az Átlátszónak.

A TASZ egyenlőségprojekt-munkatársa arra emlékeztetett, számtalan ombudsmani jelentés rámutat az emberi méltóságot sértő életkörülményekre és a hiányos tárgyi és személyi feltételekre.

„Egy egri intézményben ketrecbe zártak egy autista kamasz fiút, mert az intézmény nem tudott megfelelő ellátási feltételeket biztosítani a számára. A mozsgói intézményben a lakók fizikai bántalmazásnak voltak kitéve, az ágyukban és fürdetés közben ütlegelték őket. Jellemző a lakók magánszférájának korlátozása, hogy a lakóknak nincs lehetőségük személyes, intim környezet kialakítására. A debreceni intézmény látogatása során a lakók például az udvaron közösültek, mert a szexuális együttlétre foganatosított intimszoba használatára nem volt lehetőségük” – idézte fel Környei a problémásabb eseteket.

Úgy látja, hiába van szabályzata a belső panaszmechanizmusnak, ez sokszor nem hatékony. „A panaszokat az intézményvezetőnek, az érdekvédelmi fórumnak, a fenntartónak, valamint az ellátottjogi képviselőnek feladata kivizsgálni. Mivel azonban a lakók a bajukat elsősorban azoknak tudják jelezni, akiknek sokszorosan ki van szolgáltatva a mindennapokban, akitől az alapvető életkörülményei függnek, illetve nem kapnak támogatást a panasz megtételéhez, ezért az intézményekben történő jogsértések látenciája magas” – tette hozzá a TASZ munkatársa.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Részlet a nagymágocsi otthonban készült egyik videóból

Megosztás