közbeszerzés

Miközben ezrek idegeskedtek a KATA és a rezsi miatt, Mészáros cégei 18 milliárdnyi közbeszerzést nyertek

Múlt héten megszavazta parlament a KATA szigorítását, és bejelentette a kormány a rezsicsökkentés csökkentését. Az intézkedések vélhetően sok családnak komoly anyagi nehézséget okoznak majd, de Mészáros Lőrincéknek valószínűleg nem: cégei 3 különböző közbeszerzést is elnyertek a KATA-tüntetések negyedik napján.

A kormány több beruházást, még a híres-hírhedt Fertő tavi projektet is leállította nemrég spórolási okokból, és Orbán Viktor szerint ezért kellett megnyirbálni a rezsicsökkentést és a KATA szabályait is. A miniszterelnök barátja azonban még most is kapja a közpénzes megbízásokat.

A kormány múlt hétfőn, július 11-én nyújtotta be a parlamentnek az új KATA-törvényt, melynek értelmében szeptember 1-től csak magánszemélyeknek számlázhatnak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó egyéni vállalkozók. A módosítás gyakorlatilag a katázás végét jelenti, hiszen minden egyéni vállalkozónak – pl. egy fodrásznak, orvosnak, takarítónak, tanárnak, villanyszerelőnek, újságírónak is – vannak és lehetnek céges ügyfelei, akiknek dolgozik. A törvényt másnap, július 12-én megszavazta a fideszes többségű parlament, 460 ezer katásnak okozva ezzel fejfájást.

Emiatt tüntetések kezdődtek, de rögtön másnap jött egy még szélesebb körben, fideszesekre is sokkolóan ható kormányzati bejelentés: július 13-án közölték, hogy augusztustól csak a kormány által megállapított átlagfogyasztásig (áram 210 kWh/hó, évi 2523 kWh; gáz 144 köbméter/hó, évi 1729 köbméter) marad a rezsicsökkentés, a többletre piaci árat kell fizetni. A bejelentés alapján rengeteg háztartásnak sokszorosára nőhet a rezsiköltsége.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban július 15-én beszélt az intézkedések céljáról és hátteréről. Orbán szerint az energiaárak az orosz-ukrán háború miatt drágultak rengeteget, és ezért nem folytatható tovább az eddigi korlátlan rezsicsökkentés. „A háború előtt belefért az, hogy mindenkinek teljes rezsicsökkentett energiát adjunk. Most, hogy háborús állapotok vannak, és háborús árak vannak meg háborús infláció, ez most már nem fér bele.”

A KATA megszigorításáról azt mondta, hogy jó és szükséges döntésnek tartja, amire a nyugdíjrendszer miatt volt szükség, mert a katások sokkal kevesebbet fizetnek be a nyugdíjkasszába másoknál, és ez így nem fenntartható. „(…) most, hogy háború van, és háborús gazdasági logikában kell gondolkodnunk, egész egyszerűen ez nem fér bele” – közölte Orbán.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2022. július 15-én (fotó: kormany.hu)

Kissé pikáns módon a rádióinterjú napján, július 15-én, amikor már negyedik napja tüntettek ezrek a KATA szigorítása ellen, és rengetegen félve kalkulálták a várható rezsiszámlákat, bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök gyerekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek továbbra is jut bőven közpénz.

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben ugyanis aznap délelőtt jelent meg, hogy

Mészáros Lőrinc cégei 3 tendert nyertek nettó 18,6 milliárd forint értékben.

Szabadkikötő: a felcsúti milliárdos fő építőipari vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Zrt. nettó 9,3 milliárd forintért végez „különböző infrastrukturális fejlesztéseket” az állami tulajdonú Mahart-Szabadkikötő Zrt. részére a csepeli Szabadkikötő területén. A projekt során többek között új térburkolatot kap a konténerterminál, új tranzitvágány épül a régi helyett, létrehoznak több új parkolót, mederkotrást és partfalmegtámasztást is végeznek. A fejlesztési munkálatok költségét előzetesen nettó 6,8 milliárdra becsülte a Mahart, de a Mészáros Zrt. ennél 37 százalékkal drágábban vállalta a megbízást, amit az állami cég uniós forrásból kíván finanszírozni. A szerződést július 6-án írták alá a felek, és július 15-én jelent meg az értesítőben.

Töltések a Tiszán: szintén július 15-én jött ki az a hirdetmény, miszerint a Mészáros és Mészáros Zrt. nettó 8,3 milliárd forintos ajánlattal nyerte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) „Töltésfejlesztések a Felső-Tisza jobbpartján, az országhatár és Gulács között” című tenderét. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vásárosnaményi járásában megvalósuló projekt Tivadar, Tarpa és Gulács települések kül- és belterületeit érinti, ahol töltésépítési és/vagy magasítási (fejlesztési) munkákat fognak végezni összesen 12,3 kilométeren. A beruházás árát az OVF előzetesen nettó 8,4 milliárdra becsülte, a KE-VÍZ 21 Zrt. nettó 9,3 milliárdért, a Békés Drén Kft. pedig 9,7 milliárdért vállalta volna. A legalacsonyabb ajánlatot tevő Mészáros-céggel július 6-án kötöttek szerződést.

Hercegi Istálló: Az állami tulajdonú Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tenderét a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. – ZÁÉV Zrt. kettőse nyerte. A konzorcium nettó 1,3 milliárd forintért vállalta a munkát, melynek keretében a Fertődi Esterházy-kastély volt lovardájának állagmegóvása érdekében végeznek bontási és építési munkákat. A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV már 2016 óta dolgozik a fertődi kastély részletekben történő felújításán újabb és újabb állami milliárdokból. A szerződés május 23-án kelt, de csak július 15-én jelent meg a róla szóló értesítés.

Közel 3,2 milliárdért újítja fel a fertődi Esterházy-kastély egy részét a ZÁÉV és a FÉSZ | atlatszo.hu

A FÉSZ Zrt. és a ZÁÉV Zrt. alkotta F-Z Esterházy-kastély konzorcium az Esterházy-kastély „Múzeumi tömbjének” generálkivitelezési munkáit fogja elvégezni. A két cég helyreállítja a kastély kétemeletes középső részét („Múzeumi tömb”), pincétől a „belvedere”, vagyis kilátószintig. Az óraszinten vetítőteret alakítanak ki, a Belvedere-t pedig kiállítások mellett időszakos rendezvények megtartására is alkalmassá teszik.

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány által meghirdetett takarékoskodási intézkedések a Mészáros Lőrinc cégei által elnyert közpénzforintokat nem érintik. Az állami megbízások mellett van más is: ahogy néhány napja megírtuk, az egykori gázszerelő energiacégének már megítélt a kormány 13,33 milliárd forintnyi uniós pénzt a helyreállítási támogatásból, amit még sem kapott Magyarország az EU-tól korrupciós aggályok miatt.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A csepeli szabadkikötő 2018. október 16-án. Ezen a napon a kikötő létrehozásának 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében átadták a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. új logisztikai csarnokait (fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Megosztás