Hírek

Így születik a békési Mészáros Lőrinc uniós pénzből

Ezekről ne maradj le!

Így születik a békési Mészáros Lőrinc uniós pénzből (Átlátszó)
Gyilkosság Rt., avagy az orosz alvilág titkai (Átlátszó Videó)
Bukott fideszes hálójában az MTVA (NOL)

Ha van 3 perced:

Így születik a békési Mészáros Lőrinc uniós pénzből
Hallott már valaki Barkász Sándorról? Ugye, nem? Békésben szép csendesen egy új Mészáros Lőrinc születik, hiszen a felcsúti polgármester, ex-gázszerelő példája nyomán elképesztő fejlődésen ment keresztül a kormányváltás óta egy eddig jórészt ismeretlen cég, a Békés Drén Kft. A tulajdonos közel áll Orbánhoz, támogatja a felcsúti fociakadémiát is, naná. (Átlátszó)

A szent és sérthetetlen gázszerelő
A jelek szerint nincs az az ügyészség Magyarországon, amelyik nekimenne Mészáros Lőrincnek, az Orbán-barát felcsúti milliárdos polgármesternek. Immár a negyedik szervezetnél van az a feljelentés, amit hamis magánokirat felhasználása miatt tettek ellene, miután több korábbi vagyonnyilatkozatáról is kiderült, hogy komoly összegeket és céges érdekeltségeket hagyott ki belőlük. (444)

Pécsnek jól megy, avagy mert megérdemlik?
25 millióért kaptak három autót a pécsi városvezetők, Pávának például egy S80-as Volvo jutott. Az is szép a beszerzésben, hogy mindhárom autót egy volt fideszes képviselő cégétől vásárolják, ő nyerte el ugyanis a meghívásos közbeszerzést. A kocsik értéke éppen alatta marad a 25 milliós határnak, nem kellett nyílt közbeszerzési eljárást kiírni. (IndexHVG)

Családbarát kormányzás
Egy szép összeállítás mutat rá arra, hogy a KDNP a családok helyzetének javítását helyezi politikájnak középpontjába. Elsőként pedig a saját családjaikra fókuszálnak. Nem csak az derült ki, hogy egy képviselőjük lánya az egyik becsődölt brókercég vezetője, de az is, hogy gyakran alkalmazzák is saját családtagjaikat. (444)

Bukott fideszes hálójában az MTVA
Mióta évekkel ezelőtt jogerősen elítélte a bíróság hűtlen kezelés miatt az egykori fideszes államtitkárt, Várhegyi Attila az egyik legbefolyásosabb háttérembere lett a pártnak, főleg médiaügyekben. Három év alatt személyesen és cégein keresztül is több tízmillió forintos megbízást kapott  az állami médiától tanácsadásért és más projektfeladatokért.  (NOL)

Gyilkosság Rt., avagy az orosz alvilág titkai
Egy kivételes videóoknyomozásban a Kremlhez is kötődő bérgyilkos-hálózatot tár fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) új dokumentumfilmje, amely kétéves, határokon átnyúló tényfeltáró munka eredménye. (Az OCCRP nemzetközi hálózatának az Átlátszó is tagja). Rejtett kamerás felvételek! (Átlátszó Videó)

Ha van még két perced:

Marcsi, aki (az eddigi állás szerint úgy tűnik) mosolyogva tette tönkre a karcagiakat a brókerbotrányban, hazatért. A kár 5 és 20 milliárd között lehet. (HVG)

Szabad idejében krimiket ír, zuglói rendőrkapitány volt, most a kerület vagyonkezelő cégének vezérigazgatója: Réti László vezényli a Buda-Cash felszámolást. (HVG)

A hét infografikáján az látható, hogy mennyi pénzt keresett az Orbán-vő cége idén. Szépen mutat, alig fért ki az oldalra. (Adatújságírás)

Horror áron vettek bútort Seszták minisztériumának cégei, volt például olyan iratszekrény, amelyet négyszeres áron vásároltak meg. (BorsNapi)

Érdekes változások a felcsúti fociakadémia szponzorai között. Immár hiányzik a listáról a Hír Tv, a Közgép és a Trigránit, de a Coca-Cola kitart. (Figyelő via HVG)

Interjút adott a Magyar Nemzetnek a keménykezű korrupcióellenes román főügyész, aki az első nő az intézmény élén. Ráadásul népszerűbb, mint az ortodox egyház vezetője. (MNO)

Miközben Görögország a keménykedő EU-val tárgyal arról, hogy hogyan ne menjenek csődbe, az orosz elnök készségesen beszáll a finanszírozásba. Nem lesz ingyen. (Index)

Leleplezték a márkás napszemüvegeket, végre megtudhatjuk, miért olyan drágák. A nagy márkák termékeit mind egyetlen cég gyártja, lényegében versenytárs nélkül. (Index)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás