közbeszerzés

Siker: most 12 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a Mészáros és Mészáros Kft.

A 2016-ban nagy botrányt kavart 420 milliárdos keretösszegű gigatender részeként Mészáros Lőrinc és feleségének cége egy nettó 5,9 és egy nettó 5,8 milliárdos tendert nyert el az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokon. A hírt az Opus Global Nyrt. osztotta meg a befektetőkkel, de már 2016-ban eldőlt, hogy Mészáros cége jól fog járni ezzel  a projekttel is.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

A K-Monitor szúrta ki a BÉT honlapján közzétett hirdetményt, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) két többmilliárdos tenderén is Mészáros Lőrinc cégét hirdették ki nyertesként.

A közlemény alapján az Opus Global Nyrt. „eleget téve a rendkívüli tájékoztatás körében meghatározott kötelezettségének” tájékoztatja a befektetőket, hogy a társaság közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. nyerte az NFP által a Zsámbéki-medence (Tök, Perbál, Budajenő, Telki, Zsámbék) szennyvíztisztítás fejlesztésére kiírt közbeszerzését. Mészárosék cége nettó 5,9 milliárd forintos ajánlatot tett a kivitelezésre.

Szintén a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó az NFP által a Pincehely, Tamási, Kistormás, Kölesd települések és Aba nagyközség ivóvízminőségjavító projekt munkálatainak elvégzésére kiírt tenderen nettó 5,8 milliárd forint értékben.

Mindkét beruházás európai uniós támogatásból, KEHOP-programokból valósul meg, és már évekkel ezelőtt eldőlt, hogy Mészáros Lőrinc cége jól fog járni velük.

Ahogy arról akkor beszámoltunk, az NFP 2016-ban írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.

Az összesen 420 milliárdos gigatenderen a Mészáros és Mészáros Kft. az észak-magyarországi régióban, valamint az észak- és közép-dunántúli térségben is a szerencsés kiválasztottak közé került.

 

Itt vannak a 420 milliárd forintos építőipari gigatender első nyertesei

Megszülettek az első eredmények a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárd forintos gigatenderén. A felcsúti polgármester cégén kívül megbízást kapott az EuroAszfalt Kft., Swietelsky, a Penta, és az A-Híd is. A Penta és az A-Híd két-két régióban, az EuroAszfalt háromban is nyert a térségenként 70 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzéseken.

Jávor Benedek, a Párbeszéd akkori EP-képviselője 2017-ben feljelentést tett amiatt, hogy ekkora hatalmas összegű európai uniós támogatás sorsáról döntött a magyar állam évekre előre, és kormányközeli cégek javára. Jávor tavaly arról írt a blogján az Európai Bizottság dokumentumai alapján, hogy az uniós támogatások szabálytalan felhasználása miatt Magyarországnak 500-600 milliárd forint közötti összeget kell büntetésként visszafizetnie az EU-nak.

Az Átlátszónak adott interjúban Jávor azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy „A 420 milliárdos keretösszegű víziközmű projekteknél, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségei mindent letaroltak, az egész alkalmazott rendszert, azaz hogy a kormány előtenderen választotta ki azokat a cégeket, akik aztán egyáltalán pályázhattak a konkrét projektekre, mindenestül szabálytalannak találták. Ezért itt még súlyosabb, 25 százalékos általánybüntetést szabtak ki. ”

A felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó 129 fős Mészáros és Mészáros Kft. az elmúlt években rendre kimagasló éves forgalmat bonyolított, és a nyeresége is szépen növekedett. Sőt, a cég valójában a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája – ahogy azt a G7 cikksorozatában bemutatta.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök gyermekkori barátja szerint a siker titka nem más, mint a „munka, munka, munka”. Erről épp a napokban nyilatkozott a Mészáros Alapítvány egyik rendezvényén, az ösztöndíjat nyert fiatalok előtt.

„Ahhoz, hogy sikeresek legyetek, ahhoz kevés az ösztöndíj. Azért nagyon sokat kell tenni. Elsősorban dolgozni kell mindig, folyamatosan. Munka, munka, munka. Mert a tanulás is munka, nem is kicsi. De a tanulással el tudjátok azt érni, hogy sikeresek legyetek” – mutatott rá Mészáros Lőrinc.

Majd hozzátette:

„azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni, hogy sikeres legyen az ember.

És nem úgy kell megélni, hogy ez egy felsőbbrendűséget okoz az embernek. Nem, ugyanolyan polgár vagyok, ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más, azt gondolom. Az más kérdés, hogy jó érzés, ha az ember sikeres, és jól mennek a dolgai, de azt gondolom, azért ez kevés. Tehát az élet az nem csak erről szól” – hangsúlyozta a miniszterelnök barátja.

Mészáros ugyanakkor a beszédében azt nem említette, hogy milliárdos állami megbízások is jól jönnek a gyors és garantált sikerhez.

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

Hallotta már azt a viccet, hogy Mészáros Lőrinc gazdagabb, mint két gróf és egy herceg együttvéve? A helyzet az, hogy ez nem vicc. A nemzet gázszerelőjének ma már nagyobb vagyona van, mint a Habsburgoknak, Károlyiaknak és Festeticseknek volt a két világháború között. Kiszámoltuk. [sharedcontent slug=

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Mészáros Lőrinc a Franzstadt Médiával osztja meg a focival kapcsolatos gondolatait 2019 decemberében. Forrás: Youtube/Franzstadt Média

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás