közbeszerzés

Közel nettó 200 millió forintért vesz autókat és buszt a Köztársasági Elnöki Hivatal

Nemcsak az elnöki rezidenciára, de gépjárművekre is sokat költ a Köztársasági Elnöki Hivatal. A közbeszerzési eljárások dokumentációi szerint elektromos és benzines autók, illetve egy busz is érkezik hamarosan Novák Katalin hivatalához. A beszállító minden esetben a Porsche Hungaria.

Pár napja írta meg az RTL, hogy felújították a Budapest XII. kerületében található, állami tulajdonban lévő köztársasági elnöki rezidenciát: a munkákra összesen 278 millió forintot költhettek. A lap által megismert szerződés szerint mozi, zeneszoba és sminkszoba is lett Novák Katalin köztársasági elnök rezidenciáján, de több helyen cserélték a burkolatot, és rendbe tették az állami tulajdonban lévő épület egyéb részeit is.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerre (ekr.gov.hu) feltöltött dokumentumok szerint azonban nemcsak az elnöki rezidenciára fordítanak mostanában milliókat: a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az elmúlt 3 hónapban összesen 12 gépjármű vásárlására írt ki tendert. A végösszeg nettó 185 millió forint lesz.

Az új flotta a következőkből áll majd:

A kiírások különösebb kritériumokat nem határoztak meg. Többnyire automata váltós, benzines, összkerék meghajtású, ha nem új, akkor keveset futott járművek beszerzését írták elő, egy esetben fekete metál vagy gyöngyház színnel. Az esőérzékelős ablaktörlőért, vagy épp a parkolást segítő rendszerért plusz pontokat kaphattak a jelentkezők.

A közbeszerzési eljárásokat végül kivétel nélkül a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. nyerte összesen nettó 185 768 538 forintért.

A Porsche Hungaria alvállalkozóként bevonta a Magyar Autóklubot és Lagermax Autótranszport Kft.-t az assistance szolgáltatás biztosítása, illetve a gépjárművek szállítása kapcsán.

A Porsche Hungaria korábban is számos állami megbízást kapott. Legutóbb többek között a Készenléti Rendőrségtől, az Agrárminisztériumtól vagy épp az Országgyűlés Hivatalától. Sőt, a korábbi köztársasági elnök, Áder János elnökösködése alatt is nyertek tendert a KEH-nél.

A kft. éves bevétele az elmúlt években 330 és 400 milliárd között mozgott, az adózott eredmény pedig az elmúlt 2 évben elérte a 4,7 milliárdot is.

Áder János hivatala négy felső-közép kategóriás autóra mintegy 36 millió forintot költ a Porschénál | atlatszo.hu

A múlt héten számolt be az Átlátszó a nagy rendőrségi autóbeszerzésről, amelynek keretében a testület 45 milliárd forintért kap új járműveket a testület különböző feladatok elvégzésére. A közbeszerzés több részből áll, azokat pedig nagyobb részt a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. és Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. nyerte.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök a Cotroceni elnöki palotához érkezik hivatalos bukaresti látogatásán 2022. szeptember 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Megosztás