not great not terrible

Tavalyi szint körül a földgáz tőzsdei ára, 2023 elejére további csökkenés várható

A földgáz tőzsdei ára mostanra már megközelíti a tavalyi szintet, és a Goldman Sachs amerikai pénzügyi vállalat elemzései szerint jövőre november elejéhez képest akár további 30 százalékkal is csökkenhetnek az európai árak. Ennek ellenére a 2018 és 2020 közötti átlagártól nagyon messze vagyunk, a gázellátással kapcsolatban pedig középtávon továbbra is nagy nyomás nehezedik az európai vezetőkre.

A holland TTF (Title Transfer Facility) index alapján – amely a gázárak fő európai referenciaértéke – a földgáz tőzsdei ára a november eleji 120 euróról a hónap közepére egészen száz euró/megawattóra alá esett, azóta pedig 130 euró körül mozog. A Goldman Sachs amerikai pénzügyi vállalat előrejelzései szerint az idei november eleji ár 2023 első negyedévében akár 30 százalékkal is csökkenhet, megawattóránként 85 euróra – számolt be a CNBC.

A jelenlegi 130 euró körüli ár már megközelíti a tavalyi, 2021 év végére jellemző szinteket, azonban nagyon messze van a 2018 és 2020 közötti átlagos tőzsdei áraktól,

amikor a földgáz ára kilowattóránként 20-30 euró körül járt.

A 130 eurós ár azonban már jelentős változást jelent augusztushoz képest. Ugyanis Ukrajna orosz invázióját, majd az európai energiaválság kezdetét követően történelmi rekordot döntött a földgáz tőzsdei ára: meghaladta a megawattóránkénti 340 eurót is.

Az augusztusi rekordot követő árcsökkenés az elemzők szerint leginkább annak köszönhető, hogy az európai gáztárolók alapvetően megteltek a téli szezonra, és az őszi hőmérséklet is a vártnál enyhébb volt, ami késleltette a felhasználási időszak kezdetét. Emellett pedig a CNBC szerint a cseppfolyósított földgázból (LNG) jelenleg túlkínálat van.

A közeljövőben várható alacsonyabb gázárak részben enyhíthetnek a jelenlegi megélhetési válságon, azonban az év eleji árcsökkenést követően további jelentős emelkedésekre lehet majd számítani 2023 nyarán, ahogyan a gáztárolókat az egyes országok elkezdik újratölteni.

A gáztárolók idei töltöttségét az orosz gázszállítás nagyban elősegítette, azóta azonban az Európai Unió az orosz fosszilis energiahordozóktól való elszakadásra törekszik. A Goldman Sachs előrejelzései szerint az árak jövő július végére 250 euró/megawattóra környékére emelkedhetnek.

A magyar kormány főleg az atomenergiára fókuszál, a megújulóval alig törődnek | atlatszo.hu

A döntés az eddigi pályázati nyertesekre is kiterjed, mivel a kormány az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget. A döntést azzal indokolják, hogy a napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamosenergia-hálózat fejlesztése is szükségessé vált (vagyis a rendszer mégsem képes ennyi napelemet befogadni).

Szémann Tamás – Pete Luca 

Megosztás