Gazdálkodj okosan

Eltűnt a KATA-adózók fele, 1300 milliárdos áfatöbblet a költségvetésben

Megjelentek az októberi államháztartási adatok. Ebben már a KATA-ból kiszorított vállalkozók befizetései, pontosabban nem fizetései is látszódnak. Míg augusztusban a KATA-ból 18,7 milliárd forint ment a költségvetésbe, ez a bevétel októberben 9,4 milliárdra csökkent. Ha a tendencia így folytatódik, a KATA megszigorítása miatt közel 100 milliárd forint éves kiesése lesz a költségvetésnek.

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte még júliusban a Pénzügyminisztérium. Az új szabályozás már szeptember elsején hatályba lépett. 18 millió forintra emelték a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatták az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.

Nemzeti konzultáció nem volt a kérdésről, a kormány narrációja szerint „a katás vállalkozók kétharmada munkaviszonyt leplezett a vállalkozással”, de a NAV cáfolta a Fideszt. „Mindössze a katások 2,5 százalékát ellenőrizte az adóhivatal, a megállapítások pedig a katabevételeknek csak 0,06 százalékát érintették. Annak sincs nyoma, hogy – ahogy a kormányzati propaganda keltette a hangulatot – éves szinten 250-300 milliárdot „csaltak volna el”, mert az adóhatóság kilenc év alatt összesen csupán 9 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg.” – derült ki az mfor.hu közérdekű adatigényléséből.

Felére csökkent a KATA

Az októberi államháztartási adatok a napokban jelentek meg. A KATA-ból kiszorított vállalkozók utoljára szeptember 12-án fizették a kisadózók tételes adóját, az ő befizetésük az októberi bevallásokkal már nem jött.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint

szeptemberben 18,738 milliárd forint érkezett az államhoz a kisvállalkozók adójából, és ez októberre 9,436 milliárd forintra csökkent.

Hogy mennyi katás lett tényleges alkalmazott, nehéz megmondani. Azok az egyéni vállalkozók, akik általányadózók lettek, és eddig is negyedévente adtak be SZJA-bevallást, azoknak a befizetései áprilisban, júliusban, októberben jelennek meg a kincstár adataiban.

 

2022 áprilisban a teljes SZJA-befizetés 268,058 milliárd forint volt, júliusban 303,925 milliárd, októberben 288,349 – alig 3 milliárddal több, mint augusztusban. 2022 májusában a Pénzügyminisztérium még azt közölte, hogy „460 ezer katást tart nyilván az adóhivatal, ebből 426 ezer egyéni vállalkozó.” A választások előtti SZJA visszafizetés is jól látható az államkincstár adataiban.

 

Ha igaz lett volna, amit a kormány állított, akkor most közel 276 ezer új SZJA fizető lenne. Ennyi ember adókedvezmény nélküli, 200 ezer forintos minimálbérnél számított adója 8,3 milliárd forint. Látva, hogy júliusban 15 milliárd forinttal több SZJA került a költségvetésbe, mint októberben, az SZJA alapján nem lehet kijelenteni, hogy a megszűnt katások SZJA-fizetők lettek.

„9,436 milliárd forint KATA-bevétel volt októberben. Ez 188 720 újkatást jelentene, ha 50 ezer forinttal osztanánk. Valójában nagyok sokan késhettek a havi KATA befizetésével és a különadóval, amit a külföldi kifizetőtől érkezett 3 millió forint feletti összegre kellett fizetni, de késtek maguk az újkatások is az első katájukkal, vagy a főállásuk megszüntetése ellenére még mindig az automata 25 ezer lett átutalva.

Miután a NAV nekem se ad adatot, így csak becsülni lehet. Az én becslésem szerint a befizetések fele, mintegy 4 milliárd forint lehet az újkata októberi összege. Ezt 50 ezer forinttal leosztva 80 ezer aktív újkatással számolhatunk, de még ugyanennyi lehet az újkatás státusz mellett szüneteltetők száma is. A többi régikatás sorsáról sincs elég adat” – ezt már Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke mondta az Átlátszónak.

1300 milliárddal több ÁFA-bevétel

Ami a KATA miatt kiesett, azt a rekordinflációs áfa bőven behozza.

 

Októberre már 1300 milliárd forinttal több ÁFA került a költségvetésbe, mint 2021-ben. De a 2022-es terv is már 105 százalékon áll, és hol van még az évvégi lakossági és vállalati költés.

A száguldó infláció miatt közel 800 milliárd forint plusz ÁFA-bevétele lett az államnak az idei első félévben | atlatszo.hu

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, és a megemelt rezsi 27 százalékos áfája még nem is látszik a számokban. Az viszont biztos, hogy közel 800 milliárd forinttal több lett az állam ÁFA-bevétele 2022 első félévében, mint az előző év azonos időszakában.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Transzparens a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása elleni tüntetésen a Kossuth téren 2022. július 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán, Adatvizualizáció: Szopkó Zita

Megosztás