klímakatasztrófa

Közel 2 Celsius-fokkal volt melegebb az idei október az elmúlt évekhez képest

2022 októberében Európa nagy részén az 1991-2020-as átlagot meghaladó hőmérsékletet mértek, számos országban rekordot döntött az októberi meleg. De a megszokottnál jóval enyhébb őszi időjárás nem csak Európára volt jellemző, többek között Kanadában, Grönlandon, Szibériában és Afrikában is átlag feletti értékeket mértek. Hazai viszonylatban az elmúlt hónap a nyolcadik legszárazabbnak, valamint a kilencedik legmelegebbnek számít egészen 1901 óta.

2022 októbere globálisan 0,41°C-kal hozott melegebb időjárást, mint az 1991 és 2020 közötti átlag – jelentette be a Copernicus, az Európai Unió Föld-megfigyelési programja. Ez az érték csupán 0,04°C-kal alacsonyabb, mint a 2019-es, világszerte valaha mért legmelegebb október.

A Copernicus megfigyelései alapján az európai átlaghőmérsékleti anomáliák általában nagyobbak és változékonyabbak a globális anomáliáknál. A 2022 októberi átlaghőmérséklet a kontinensen 1,92°C-kal haladta meg az 1991-2020-as referencia-időszakban mért átlagot, amivel feljegyzéseik szerint

a mostani lett a legmelegebb október Európában.

Nyugat-Európában az őszi időszak rekord napi hőmérsékleteket hozott: az októberi hónap országos rekordokat döntött Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, valamint Olaszország és Spanyolország nagy részén. Méréseik alapján a kontinensen belül csak Izlandon és Törökországban volt kissé átlag alatti a hőmérséklet.

A világ egyéb részei közül rekord meleg volt Kanadában, illetve Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál jóval melegebb időjárási körülmények uralkodtak. A kanadai Brit Kolumbiában a hőmérséklet körülbelül 3°C-kal volt melegebb az átlagosnál. A Közel-Keleten, Iránban és Afrika déli felén szintén az átlaghőmérsékletet meghaladó időjárás volt jellemző.

Elszórtan kiemelkedően meleg, illetve átlagosnál hidegebb területeket találtak az Antarktiszon, valamint az Atlanti-óceán, illetve a Csendes-óceán egyes részein.

Eközben az átlagosnál hidegebb hőmérsékletet Ausztráliában (különösen a nyugati részén), az Egyesült Államok délkeleti részén, Mexikó egyes részein, Dél-Amerikában, Afrika északi részén, Ázsia egyes részein és Oroszország távol-keleti részén, valamint a Nyugat-Antarktisz bizonyos területein mértek.

A felszínközeli léghőmérséklet vegyes volt a főbb óceáni medencék felett. Az Atlanti-óceán nagy részén, a Jeges-tengeren, a Csendes-óceán északnyugati részén és a Csendes-óceán déli részén, az Ausztrália északi részétől Dél-Amerika déli részéig húzódó sávban az átlagosnál magasabb hőmérséklet alakult ki.

A tengeri levegő hőmérséklete az átlagosnál alacsonyabb volt a trópusi és a déli szubtrópusi Csendes-óceán keleti részén – ami a Copernicus szerint a folytatódó La Niña-jelenséget jelzi–, valamint a Nyugat-Antarktisz partjainál fekvő régióban. Az Indiai-óceán területén változóan alakultak a hőmérsékleti viszonyok.

Magyarország: száraz, meleg október

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint a csapadékos szeptembert egy nagyon száraz október követte Magyarországon, az országos csapadékátlag csupán 9,5 milliméter volt, ami kevesebb, mint 20%-a az 1991–2020-as átlagnak.

Ezzel az idei október 1901 óta a nyolcadik legszárazabb hónap volt hazánkban.

De a múlt hónap nem csak száraz, hanem nálunk is kiemelkedően meleg volt: 1,7°C-kal melegebb az átlagnál – 12,4°C-os országos középhőmérséklettel –, így a kilencedik legmelegebb októbernek nevezte a mostanit az OMSZ.

A havi 20 milliméter csapadékot meglehetősen kevés állomás érte el az országban, mindeközben az Észak-Dunántúlon és az Alföldön nagyobb területen maradt 5 milliméter alatt ez az érték.

Az elmúlt 100 év legszárazabb nyarán vagyunk túl, átlagon aluli lett a főbb gabonák terméshozama | atlatszo.hu

Az 1991-2020-as évek átlagához viszonyítva is látszik, hogy idén eddig csak áprilisban volt az átlagosnál több csapadék, az összes többi hónapra a kevés esőzés vagy a száraz időjárás volt a jellemző. Tavaly sem volt sokkal jobb a helyzet, viszont augusztusig két olyan hónap is volt, amikor átlagon felüli csapadék esett, és négy olyan hónap, amikor csak kicsit volt kevesebb az eső az átlagosnál.

A Hármas-Körös környékén az idei október volt a legszárazabb a XX. század kezdete óta: itt több állomáson még az 1 millimétert sem érte el az összesített csapadék.

Az Alföld továbbra is Magyarország legszárazabb területének számít, középső részén a 2022-es év eddigi teljes csapadékösszege még mindig 250 milliméter alatti.

Szémann Tamás – Pete Luca

Megosztás