rezsihorror

Mindenki földgázt akar venni, de senki nem akar eladni, az MVM ára pedig megfizethetetlen

Hiába szorít az idő, egyre több önkormányzati és állami intézmény kerül annak határára, hogy földgáz nélkül maradjon a következő fűtési szezonra. Az uniós közbeszerzési értesítőbe feltölött dokumentumok szerint csak az elmúlt egy hétben 7 eljárásból 6 zárult eredménytelenül. Így többek között a Ménesbirtoknak, több bíróságnak, óvodának és 13 egyetemnek sem sikerült földgázt vásárolnia.

„Földgáz beszerzése tolerancia nélkül 2023” ezzel a címmel írt ki közbeszerzési eljárást a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. augusztusban. A Lázár János nevével fémjelzett intézmény 700 000 köbméter földgázt szeretett volna vásárolni a 2022. október 1. és 2023. szeptember 30. közötti időszakra 18 major, vetőmag üzem és szárító részére. Az eljárás azonban eredménytelen lett, miután egyetlen ajánlat sem érkezett.

Hasonlóan járt az Országos Bírósági Hivatal és több vidéki törvényszék. A kiírók gyorsított, nyílt eljárást indítottak augusztus végén arra hivatkozva, hogy „az energiapiaci folyamatok alapján olyan mértékű bizonytalanság és kiszámíthatatlanság alakult ki a földgáz árával és hozzáférhetőségével kapcsolatban, amely megköveteli, hogy Ajánlatkérő a lehető legrövidebb idő alatt folytassa le a földgáz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárását, mivel az ajánlattételi határidő és a szerződéskötés közötti időszak hossza komoly rizikófaktort jelent.” Ennek ellenére sem sikerült a kívánt mennyiséget beszerezni, miután a felhívásra jelentkező MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csak érvénytelen ajánlatokat nyújtott be, más pedig nem adott árajánlatot.

Budaörsön „csak” 265 000 köbmétert szerettek volna többek között a bölcsőde és az óvodák számára – szintén gyorsított eljárásban –, de a felhívásra egyetlen ajánlat sem érkezett.

13 egyetem közösen próbált földgázszolgáltatót találni, mivel az intézmények szerződése 2022.09.30-án lejár,

és „a magyar földgáz hálózaton folyamatosan rendelkezésre álló, szabványos minőségű földgáz energia folyamatos biztosítása kiemelten fontos.” Végül azonban a felhívást visszavonták.

Miskolcon 7 millió m3 mennyiségű földgázra lenne szükség több mint tíz intézményben, például a Miskolci Integrált Óvodai Intézményben és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményben is – egyelőre hiába. A TED-en megjelenő tájékoztatás szerint ugyanis az erre vonatkozó közbeszerzés eredménytelen lett, mivel a „rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. Az értékelési szempont szerinti legkedvezőbb ajánlatot adó MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nettó 1725,51 Ft/m3, illetve 1766 Ft/m3 egységárat ajánlott, szemben a kiírók nettó 645 és 710 forintos fedezetével.

Sikerült akkor betárolni a télre szánt földgázt, amikor már nagyon drága volt | atlatszo.hu

A közműhivatal adatai szerint a téli fűtésnél az októberig betárolt gáz adja a fűtési energia többségét, az import aránya ilyenkor visszaszorul. 2019 áprilisa és októbere között az ideinél másfélszer több gáz került a tárolóba. Igaz, 2020-ban és 2021-ben pedig ennek éppen a fele. A tárolóba került gáz átlagára számításaink szerint közel 2 euró köbméterenként.

Ha nem kell drágán, még drágábban kapod

Szentendrén ugyanez a helyzet alakult ki: a 25 db fogyasztási helyre, összesen 700 000 m3/évre meghirdetett földgázbeszerzés sikertelen lett, miután csak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. adott be – a rendelkezésre álló forráshoz képest jóval magasabb összegű – árajánlatot. A helyzet azonban, ahogy az a város honlapján olvasható cikkből kiderül, még ennél is rosszabb.

Mint írják, a szentendrei képviselő-testület a nyár folyamán egyhangú határozatával elindította a szükséges gáz és az áram közbeszerzését. Az állami tulajdonú MVM a földgáz árát a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres (103 helyett 1801 Ft/m³) áron állapította meg. Ezt az árat a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az MVM közbeszerzési tanácsadója azonban ezt követően arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül, ahol az októberi ár 2644 Ft/köbméter lenne. Vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több. Mindezt annak ellenére, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár 1310,24 Ft/m³ volt, miközben a szeptember 26-i zárási ár 663,79 Ft/m³.

„Fentiek közzétételével szeretnénk a szentendreihez hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe sodort önkormányzatokat figyelmeztetni, hogy ne mulasszák el az MVM-hez időben eljuttatni a nyilatkozatot, hogy nem kérik a basic tarifacsomagot,

mert különben abszurd mértékű díjat kell fizetniük”

– mondta a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt polgármester.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint az elmúlt hét napban mindössze egy intézménynek, a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzatnak sikerült földgázt vennie: a 18 800 000 MJ-t a becsült 131 600 000 forint helyett 516 229 200 forintért kötötték le az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél.

Hiába biztosított tehát az ország gázellátása a kormány szerint, úgy tűnik, sok állami és önkormányzati intézmény egyelőre mégsem tud szerződést kötni.

Sokszorosára nőtt az önkormányzatok rezsije, több intézményt bezárnak a télre | atlatszo.hu

A kormány 2022. július elsejétől vette ki a rezsicsökkentés hatálya alól az önkormányzatokat, vagyis azok azóta csak piaci áron tudnak földgázt és villamos energiát venni. Mivel az infláció és az orosz-ukrán háború miatt az árak az egekben vannak, ez sokszoros drágulást jelent a települések számára. Makónak és a XVI. kerületnek „csak” az idei ár öt-hatszorosára drágult a földgáz, de Szegednek az idei 252,5 millió forint helyett jövőre 2,4 milliárd lesz a számla.

Katus Eszter

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter (j) felavatják a nagynyomású földgázszállító vezetéket a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérõállomáson 2021. szeptember 30-án. Ezzel megkezdõdik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között. MTI/Rosta Tibor

Megosztás