koronavírus-beszerzések

Több ezer COVID-tesztet vesz a rendőrség, miközben épp elajándékoztunk 430 ezret

Összesen 2359 COVID-teszt beszerzésére írt ki pályázatot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Mindez annak fényében meglepő, hogy a kormány közben közel félmillió tesztet ajándékozott el más országoknak a napokban. Rákérdeztünk az ORFK-nál, miért vesznek újabb teszteket, amikor láthatóan bőven van a raktárakban „felesleg”. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a plusz szolgáltatások miatt van szükség a közbeszerzésre.

COVID tesztek beszerzésére (SARS-CoV-2) írt ki közbeszerzési eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum alapján az „idegenrendészeti eljárás alá vont harmadik országbeli állampolgárok koronavírus szűréséhez szükséges SARS-CoV-2 mintavétel és laborvizsgálat” a beszerzés tárgya.

A részletes leírás szerint az idegenrendészeti eljárás lefolytatásának céljából előállított harmadik országbeli állampolgárokkal kapcsolatos ügyintézésre (mindennel együtt) összesen 24 óra áll rendelkezésre. Amennyiben ez idő alatt megállapítják, hogy a személyt ki kell utasítani és/vagy őrizetbe kell venni, akkor szükségessé válik a tesztelése.

Szintén szükséges a már őrizetben lévő, igazoltan fertőzött személyek újbóli tesztelése a közösségben történő elhelyezését megelőzően. Továbbá számos ország negatív teszteredményhez (SARS-CoV-2 PCR vagy antigén teszt) köti a kiutasított személyek visszafogadását, így ezen személyek tesztelése is szükséges lehet a kitoloncolást megelőzően.

Ezeknek a teszteknek az elvégzéséhez szerezné be az ORFK a következőket:

  1. SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt elvégzése – tervezett mennyiség 1000 db.
    Mintavétel módja: orr nyálkahártyáról törléssel steril mintavételi eszközzel.
  2. SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt és SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése – tervezett mennyiség 359 db. Mintavétel módja: orr nyálkahártyáról törléssel steril mintavételi eszközzel.
  3. SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése – tervezett mennyiség 1000 db. Mintavétel módja: orr nyálkahártyáról törléssel steril mintavételi eszközzel.

A teszteket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csongrád-Csanád megyében, Bács-Kiskun megyében, Budapest, Győr területén, valamint az egészségügyi szolgáltató saját szék- és telephelyén végeznék.

Nemcsak teszt, szolgáltatás is

Miközben az ORFK éppen COVID-teszteket venne, a kormány a napokban bejelentette: Magyarország harmincezer gyorstesztet küld Kubának és 400 ezer gyorstesztet Szomáliának, valamint a Fülöp-szigeteknek. Adja magát a kérdés: ha ennyi „felesleges” teszt van az országban, miért szükséges újabbakat venni.

Az ORFK közbeszerzése nem csak tesztet, de szolgáltatást is tartalmaz. A Széchenyi István Egyetem hallgatója koronavírusteszt végzése közben beszámozza az antigén gyorsteszt paneljét 2020. december 4-én (forrás: MTI/Krizsán Csaba)

Az ORFK-nál kérdésünkre elmondták, „az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt COVID tesztek beszerzése (SARS-CoV-2) tárgyú közbeszerzési eljárás a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap – MMIA -3.1.7/11-2021-00001 azonosítószámú – projekthez kapcsolódó, Európai Uniós támogatásból megvalósuló beszerzésként kerül lefolytatásra.

A beszerzendő SARS-CoV-2 antigén gyorstesztek, valamint PCR tesztek kizárólag a rendőrség feladatkörébe tartozó, az idegenrendészeti eljárás alá vont harmadik országbeli állampolgárok koronavírus-szűréséhez kerülnek felhasználásra az Európai Unió pályázati feltételei alapján.

A közbeszerzési eljárásban nem csak a tesztek leszállítása elvárás, hanem a nyertes ajánlattevő egészségügyi szolgáltató részvétele a mintavételi folyamatokban, a szakszerű elszállításban, valamint a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésében is,

amelyhez a szerződést kötő másik félnek többek között laboratóriumi akkreditációval is rendelkeznie kell. A mintavételezést egészségügyi személyzetnek kell elvégeznie, majd az eredményt kiértékelnie magyar és angol nyelven egyaránt, rendkívül rövid határidőn belül, a rendőrségre irányadó idegenrendészeti feladatok elvégzésének határidejét figyelembe véve.

Fentiekből megállapítható, hogy az ORFK közbeszerzési eljárása messze túlmutat a COVID gyorstesztek beszerzésén, ahhoz a nyertes ajánlattevőnek egyéb, egészségügyi szakmai szolgáltatásokat is teljesítenie kell a szerződés teljes időtartama alatt” – írták válaszlevelükben.

Katus Eszter

Nyitókép: Szijjártó Péter a reptéren jelentette be, hogy Magyarország 400 ezer gyorstesztet küld Szomáliának és a Fülöp-szigeteknek. A háttérben egy rendőrautó. (forrás: A külügyminiszter Facebook-oldala)

Megosztás