koronavírus

Megelőztük Csehországot, már Magyarországon van a legtöbb halálos áldozata a járványnak lakosságarányosan

Újabb pozitív rekord dőlt meg a héten: 2021. április 23-án az első oltást kapottak száma átlépte a 3,5 millió főt. A kormány a vendéglátóhelyek teraszainak nyitását ehhez a mérföldkőhöz kötötte, de változatlanul azt hangsúlyozzák: a megelőzés és a maszkviselés továbbra is fontos, hiszen a valóban védettek – tehát mindkét adagot kapottak száma – mindössze másfél millió körül jár. A halálozást tekintve pedig negatív rekordot döntött Magyarország: a lakosságarányosan nézve az elhunytak száma 2021. április 22-én magasabb, mint a hetekig listavezető Csehországban. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Orbán Viktor 2021. április 23-án reggel a Facebook-oldalán közzétett egy videót, mely szerint elértük a 3,5 millió első oltottat. Ennek köszönhetően az vendéglátóhelyek szombaton megnyithatják teraszaikat és kerthelyiségeiket. Kiss Róbert 2021. április 20-án elmondta, hogy a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, csak a belső terekben, ott is csak a megrendelt étel elviteléig, a mosdó használatáig lehet tartózkodni. Az alkalmazottak viszont továbbra is kötelesek maszkot viselni.

A magyar oltási terv állása

Ettől függetlenül a továbbra is fennmaradó szabályok betartását kérik: a maszkviselést, az este 10 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom figyelembe vételét. Jó hír az első oltottak gyorsan növekvő száma, de a teljes védettség a második adag után 12 héttel alakul ki, és az oltás csak a betegség súlyos lefolyása, annak halálos kimenetele ellen véd.

A fokozott figyelem amiatt is fontos, mivel az egyes korosztályok közül Magyarországon – az EU tagállamaival szemben – nem a veszélyeztetett legidősebb korosztály körében a legmagasabb az átoltottság, az 80 évnél idősebbeknél nagyobb arányban átoltottak a 7079 évesek. A 80 évesek átoltottságát tekintve hazánk a 14. az EU-s országokkal összehasonlítva. A 3,5 millió fő első oltott nagy része a fiatalabb, 1869 éves korosztályba tartozik, amiben az uniós összehasonlításban az elsők-másodikok vagyunk. Erről bővebben az alábbi cikkünkben lehet olvasni, vagy a megújult Koronamonitor Nemzetközi vagy Vakcinációs aloldalán:

Az idősek kapták a legtöbb kínai vakcinát, egyharmaduk pedig nem is akarja beoltatni magát

A többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is az elsők között került sor a regisztrált legidősebbek beoltására. A korcsoporton belül a 80 évesnél idősebbek átoltottságát tekintve viszont hazánk eltér az uniós trendtől: amíg a tagállamok többsége közelít a legveszélyeztetettebb korosztály teljes átoltottsága felé, Magyarország nagyobb átoltottságot mutat az ennél fiatalabb 70–79 évesek körében. Ennek két oka lehet: egyrészt a már regisztrált idősek fennmaradó részét nem tudják mobilizálni, másrészt a felmérések szerint a korosztály közel egyharmada nem is tervezi beoltatni magát. A védettséget tekintve pedig probléma lehet, hogy az oltást felvevő idősek közel egyharmada a kínai Sinopharmot kapta, amelynek teljes hatékonyságát hivatalos dokumentáció nem támasztja alá, a központilag szervezett ellenanyag tesztelésig pedig akár őszig is várni kell.

Az elhunytak számában 2021. április közepe óta enyhe csökkenés látszik, ugyan továbbra is 200-nál több halálos áldozatot jelentenek be átlagosan. 2021. április 23-án az összes elhunytak száma elérte a 26 208-at. Az elhunytakról két önkéntes emlékoldalt is létrehozott, Ember, nem adat néven.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban

A tartósan magas halálozás miatt 2021. április 22-én Magyarország Csehország elé került a koronavírus halottait összesítő listán és ezzel tragikusan első helyezett lett a világszintű rangsorban.

Hazánkban 2021. április 22-ig 26 001-en hunytak el a koronavírushoz köthetően, ami lakosságarányosan 269,7 főt jelent, ezzel megelőztük a hosszú ideig első helyen álló Csehországot, ahol jelenleg 268,4 elhunytat regisztráltak lakosságarányosan. A diagramba a számok alapján a lista első helyén álló Gibraltárt – hasonlóan más portálokhoz – nem vettük bele, mivel a törpeállamban mindössze 33 ezren laknak, halálos áldozatuk pedig több mint egy hónapja nem volt.

A húsz legrosszabb halálozási mutatóval rendelkező ország világszerte

Korábban megírtuk, hogy az elhunytak számának fokozatos romlása soha nem kapott kiemelt helyet a kormánykommunikációban: Orbán Viktor egy ideig a védekezés sikerét az elhunytak számában mérte, majd a helyzet romlásával a kormánykommunikáció áttért a többlethalálozások hangsúlyozására. A járvány okozta többlethalálozást a Központi Statisztikai Hivatal hetente frissített halálozási adatbázisa alapján lehet látványosan ábrázolni.

A KSH halálozásokat bemutató adatsora alapján több dolog is látható: egyrészt az elmúlt évekhez képest a 2020-ban a járvány második hullámának kezdetétől volt jelentős növekedés az elhunytak számában. Az adatbázis alapján 2020-ban 143 161 fő veszítette életét, ami a 2019-es év 129 275 elhunytjához képest 10,74 százalékkal több. Ebből 9 884 elhunyt a járvány áldozata volt. Másrészt 2021-ben a harmadik hullám áldozatai is jelentősen megnövelték a hetente elhunytak számát, az első 12 hét alatt 38 169 elhunytat jelentettek összesen, ami 2020 ugyanezen időszakánál (32 015 fő) 19,2 százalékkal több. Itt a járványhoz 16 324 fő halála köthető.

Halálozások száma hetenként a teljes lakosságon belül 

Az adatbázis alapján a hazai koronavírus-elhunytak számának látványos növekedése láthatóvá válik. A nemzetközi összehasonlítás viszont – akármennyire elszomorítóak a számok – a WHO szerint is nehezen kivitelezhető a koronavírusos elhunytak számolásának eltérő módszerei miatt. Átfogó képet az elhunytak számának nemzetközi állapotáról leginkább a járvány elmúlása után lehet majd kialakítani.

A fertőzöttek száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat, Müller Cecília szerint ehhez nagyban hozzájárult az oltottak számának tartós növekedése is. Emellett a csökkenés valóban a járvány harmadik hullámának lecsengését mutathatja, mivel a naponta elvégzett tesztek számának enyhe csökkenése mellett sokkal kevesebb fertőzöttet azonosítanak naponta. Továbbá hetek óta enyhül a kórházban kezeltek száma is, múlt héten pedig az aktív fertőzöttek száma is elindult lefelé.

Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás