koronavírus

A magyar járványügyi tájékoztatóoldalnál nincsen szűkszavúbb a régióban

Megnéztük, hogy a régió országainak hivatalos járványügyi tájékoztató weboldala mennyire informatív és pontosan milyen adatokat tartalmaz. Hazánk a 14 országra kiterjedő vizsgálatból nem jött ki túl pozitívan, ugyanis az látható, hogy a magyar kormány portálja osztja meg a legkevesebb adatot az állampolgáraival. Eközben a kormány szerint semmi gond nincs az adatközléssel: Gulyás Gergely január közepén arról beszélt, hogy Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Járványtájékoztató weboldalát a legtöbb ország a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos, naprakész információk átadására, adatközlésre, valamint a a különféle kormányzati intézkedések bejelentésére használja. Itt adják közre továbbá a különböző interaktív grafikonokat és térképeket, melyek a fertőzésszámok alakulását mutatják be.

Az általunk vizsgált 14 ország közül viszont Magyarország kivételt képez. Hazánkban a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokkal, azok minőségével a kezdetektől fogva  hadilábon áll, több esetben derült ki utólag, hogy valami nem stimmelt a közölt adatokkal, például a vakcinák számával vagy az elhunytakkal.

Az európai országokhoz képest a magyar járványügyi portál jelentősen elmaradott

A legtöbb információ az osztrák és a brit oldalon található. Ausztria például korcsoportokra és nemekre lebontva is közli az adatokat, de a honlapon arról is tájékozódhatunk, hogy pontosan mennyi szabad ágy van még a kórházakban.

Járványügyi tájékoztatóoldal Ausztriában

A magyar miniszterelnök által gyakran emlegetett V4 országok is messze elhúznak mellettünk: Lengyelország, Csehország és Szlovákia interaktív grafikonokkal, táblázatokkal és részletes, településszintű adatokkal mutatja be a vírus terjedését és az esetszámok alakulását az oldal látogatói számára. De követendő példa lehet még Németország is:

Német járványügyi tájékoztató portál

Ezzel ellentétben a magyar honlapról összesen annyi pozitívumot mondhatunk el, hogy vannak területi adatok, angol nyelvű honlap és mobilalkalmazás.

Vagyis az látható, hogy amíg a legtöbb országban a kormány jóvoltából vagy támogatásával létrehozott oldalak rendre megosztanak grafikonokat, térképeket és letölthető, idősoros adatokat, addig a magyar lakosság kénytelen más források után nézni, ha a járványról szeretne tájékozódni.

A koronavírussal kapcsolatos, hivatalosan elérhető adatokat az Átlátszó Koronamonitorja tette közzé elsőként részletesen, kereshető formában, és azóta is minden nap frissíti.

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Készítettünk egy összetett interaktív szimulációt is, amellyel a paramétereket szabadon állítva modellezhetünk különféle lefolyási forgatókönyveket. A grafikon egy bonyolultabb, úgynevezett több állású SEIR matematikai modellt vesz alapul, továbbá kalkulál a reprodukciós ráta (R0=) csökkenésével is (lásd bővebben a modell leírásánál). A grafikon alapesetben az épp aktuális előrejelzést mutatja a tudott adatok alapján kalkulálva.

Emellett a 444-nek is van adatközlő oldala.

A közvetlen szomszédunkban, Romániában a hivatalos oldal mellett pedig két másik, rendszeresen frissülő koronamonitor is van:  az Erdélyi koronamonitor, illetve egy, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem jóvoltából készült tájékoztatóoldal. Míg nálunk az adatok hozzáférhetetlensége okoz problémát, a románoknál a túlzott transzparencia miatt tört ki botrány, amennyiben a belügy szerint nemzetbiztonsági érdekeket sért az oltópontok és tesztközpontok pontos címének nyilvánosságra kerülése.

A magyar adatközlés hiányosságát jelzi az is, hogy a településszintű adatok megjelenésére egy évet kellett várni és aztán sem a hivatalos tájékoztatóoldalon jelentek meg, hanem a K-Monitor adatigénylésének köszönhetően. További probléma, hogy a fertőzöttségi adatok közül csak a fertőzöttek száma érhető el megyénként, március óta változatlan módon, egy naponta frissített, elemzésre teljesen alkalmatlan png fájlban. A további adatok (mint például az aktív fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak, vagy éppen az oltások száma) csak országos formában láthatóak, így nem árulnak el túl sok érdemi információt az érdeklődőknek.

A koronavirus.gov.hu adatközlése azonban nem csak szűkszavúsága és a transzparencia hiánya miatt nevezhető problémásnak. A legtöbb ország a járványügyi tájékoztatóoldalt arra használja, amire a neve is utal, tehát a járvánnyal kapcsolatos adatokat, információkat oszt meg átlátható módon, funkcionális, könnyen értelmezhető diagramokkal.

Arra azonban rajtunk kívül nincs máshol példa, hogy az eredetileg járványügyi tájékoztatás céljából létrejött honlapot propagandafelületként használja a kormány saját narratívái terjesztésére. Novemberi cikkünkben vizsgáltuk az oldalon elérhető bejegyzéseket ebből a szempontból, és az derült ki, hogy Soros György, egy kis brüsszelezés és a vírushelyzettel egyáltalán nem összefüggő vélt vagy valós sikerek is gyakran megjelennek a felületen:

A járványügyi kormányzati tájékoztatás minden hatodik bejegyzése propaganda

November 13-ig kigyűjtöttük a kormány hivatalos tájékoztatóoldalának összes bejegyzését és ezeket elemeztük. Szijjártó Péterrel lehetett a legtöbbször találkozni. A legtöbb ország a járványtájékoztató oldalát nem meglepő módon a járvánnyal kapcsolatos adatok, grafikonok és térképek közlésére, továbbá a különféle kormányzati intézkedések bejelentésére használja.

Szabó Krisztián – Szopkó Zita

Címlapkép: Az európai járványügyi tájékoztatóoldalak összehasonlítása. Az adatvizualizációt Szabó Krisztián készítette.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás