koronavírus

Hiába lett hatósági áras, mégis jó üzletnek tűnik a Covid-tesztelés a magánszektorban

Pár napra elvállaltuk egy koronavírus teszteket végző cég diszpécseri feladatait hogy megtudjuk, hogyan zajlik a folyamat a valóságban. Adatvédelmi hiányosságokba, buszozó tesztelőkbe és bújtatott áremelésekbe botlottunk.

Támogatási kampány

A Forbes  szeptemberi körképe alapján a PCR teszt 19 500 forintos hatósági árának bevezetése után a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók közel fele kilépett a magyarországi piacról. A PCR teszt fix ára ugyanis önmagában nem fedezi a magánegészségügyi szolgáltatók költségeit, így nemhogy nem keresnek a koronavírus tesztelés ezen típusán, hanem buknak rajta – mondják a korábban nagyjából 30 ezer forintos díjtétellel tesztelő szolgáltatók.

Érvelésüket a következő kiadásokkal támasztották alá:

  • a laborköltség 17 és 22 ezer forint körül van,
  • a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek páciensenként és tesztenként 4-5 ezer forintra jönnek ki (vannak egyszer használatos, és minden beteg után kidobandó tételek, mint például a kesztyűk; vannak a több ezer forintos szelepes szájmaszkok, és a 10 ezer forintba kerülő szkafanderek, amiket a nap végén ózonnal sterilizálva többször fel lehet venni),
  • és ehhez adódnak a munkabérek, az extra adminisztrációs, IT- és papírköltségek, amik a bejelentkezéssel, adatrögzítéssel és leletkiadással kapcsolatban merülnek fel.

Mivel nagyjából mindenkinek ezekkel a kiadásokkal kell szembesülnie, 19 500 forintos hatósági árral csak veszteséget lehet termelni véleményük szerint. Az üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók szeptember 21- től, a fix, hatósági ár bevezetése után, nem végeznek PCR-teszteket.

Illetve bújtatott áremelést hajtottak végre azzal, hogy a PCR teszt levételét önmagában szüneteltetik, csak „csomagban „ kínálják: antigén tesztekkel együtt vagy kiszállási díjjal fokozzák a szolgáltatás kényelmét.

Ezt az üzleti megoldást látta előnyösnek a FirstMed Klinika is, ahol a PCR tesztelést egyelőre szüneteltetik, de előre egyeztetett időpontban kollégájuk kimegy a helyszínre, Budapestre és Budapest 20 kilométeres körzetébe, 20-25 ezer forintos kiszállási díjért.

A Medicover cégcsoport, mint Közép-Európa egyik piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója, 1998 óta van jelen a magyar piacon. Náluk elérhető a hatósági áron a PCR teszt, ehhez angol nyelvű leletkiadást is biztosítanak plusz 2000 forintért. Ha valaki a hét utolsó munkanapján lesz rosszul és gyorsan kell a teszt eredmény, további 10 000 forintot fizet. Illetve a „csomag” szolgáltatás, amely tartalmazza a PCR és a magas érzékenységű szerológiai tesztet is, a „veszélyhelyzetre tekintettel” 37 000 forintba kerül.

Találtunk olyan céget is, amely egy napos határidővel vállalja a „hatósági PCR teszt eredményét” 19.500 forintért, az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. Van olyan tesztjük is (Covid 19 nasopharyngeális antigént kimutató gyorsteszt), amely viszont 15 percen belül kimutatja az eredményt. A kiszállás náluk 30 ezer forintba kerül.

Személyes adatok elsőkézből

Kíváncsiak voltunk, hogy akik mégis a „fizetős” piacon maradtak, mit és hogyan csinálnak. Látszólag ugyanis bőven vannak olyan vállalkozások, amelyek hasznot remélve folyamatosan Covid19 teszt szolgáltatásokat kínálnak.

Naponta százával érkeznek telefonok a nevében tekintélyes állami intézményre utaló, de valójában egyszerű, 3 millió forinttal alapított korlátolt felelősségű társasághoz, amely a követelés behajtáson át az óra-ékszer kiskereskedelemig mindennel foglalkozik. A házilagosan, otthoni laptopra telepített MicroSIP vonal még napokig csöngött azután is, hogy a Covid-bizniszbe beépült Átlátszó munkatárs már nem dolgozott a cégnek.

Több telefonáló arra volt kíváncsi, ha pozitív a PCR tesztje, mennyi ideig kell karanténban lennie, ami arra utal, az emberek azt gondolják, a tesztet végző cégek komoly jogi és humán-erőforrás háttérrel rendelkeznek, és hatósági kérdésekben is válaszolni tudnak az aggasztó kérdésekre. Holott erről szó sincs: a Covid-tesztelés éppen annyira szabályozatlan, mint minden egyszeri és hirtelen felbukkanó, tekintélyes haszonnal kecsegtető üzletág, ami relatíve sok kiadással nem jár, ellenben a megrendelő előre fizet akkor is, ha nem tudja, mire számíthat a szolgáltatótól.

A szolgáltatások színvonalának bizonytalanságán túl, telefonszámok sokaságát lehet egyébként egyszerű módszerekkel lehalászni, fittyet hányva az adatvédelemre, mert olyan pörgős most az üzlet, hogy

akiket diszpécser szolgálatra vagy telefonos ügyintézésre tanítanak be pár óra alatt, még szerződéskötés előtt megkapják a cég adatbázisát és hozzáféréseit jelszóval.

A konkurencia ugyan nagy, mert cégek sokasága kapcsolódott be a Covid-teszt üzletelésbe, gyors és biztos hasznot remélve a mostani, kaotikus és felfokozott állapotoktól. A telefon szakadatlanul csöng, van, amit az ember felvesz, van, amit „elenged”, mert a tanítás úgy szól a három órás okítás után, hogy „nem kell mindenkit nekünk tesztelni, vannak más cégek is, menjenek oda”.

Hogy kiket kell tesztelni? Ahol egyszerre sokan vannak, mert a cég három fő felett ingyenes kiszállást biztosít. Három főtől a PCR teszt árához, ami 18 900 forint, nem számolják hozzá a múlt héten még 5900 forintos kiszállási díjat, amit pár nap leforgása alatt 9900 forintra emeltek.

Aki nem akar „kiszállást”, annak más megoldást kell keresnie. A cég 13. kerületi telephelyén ugyanis bajosan tudnának szűrni, mert egy lift nélküli, ütött-kopott, hiányos vakolatú házban van az „adminisztráció”. Ide ráaádsul számos más cég is be van jelentve, így nehéz lenne egy Covid vírus fertőzöttnek eligazodni, ha meg akarná találni a szolgáltatót.

Védőruha nélkül tesztelnek?

Aki manapság Covid-teszttel kapcsolatban érdeklődik, annak nagy valószínűséggel szüksége van tesztre vagy a tesztekről információkra. Jól behatárolt embercsoportról van tehát szó, olyanokról, akik vagy már tünetes betegek vagy valamilyen okból specifikus, karantén mentesítő vagy betegséget kizáró tesztet szeretnének a legsürgősebben kézhez kapni. A „kiszállás” szempontjából a leghatékonyabb tehát, ha egy teljes munkahelyet kell megszűrni és a munkaadó állja a költségeket, amit a kiszállás előtt, előre kell utalni a cég bankszámlájára.

A mi társaságunk tesztelést végző munkatársai „változó helyszínekről”, legtöbbször a saját otthonukból, egy jól előkészített útvonalterv alapján indulnak el, van, aki BKV-val, mert így „nem kell parkolást fizetni” és „parkolóhelyet keresgélni”.

Hogy a teszt levéltele után a „védőruhával” mi lesz, az egy zavaros történet. Van egy állítólagos „doboz”, amibe belehelyezik a védőruhát a tesztet végzők és azt viszik magukkal, hogy a nap végén leadják, mint veszélyes hulladékot.

Egy telefonáló viszont azon méltatlankodott, hogy édesanyjához védőruha nélkül mentek be tesztelők és ezt egyáltalán nem érti.

Valóban felmerül a kérdés: kik és hogyan jutnak be lakásokba, magánotthonokba tesztet végezni. Milyen igazolás kell ehhez, illetve a védőruha kötelező-e? A BKV-n utaztatás nem szakszerűtlen-e és nem közveszélyt okozó? Minderre rákérdeztünk az Operatív Törzsnél, de egyelőre nem kaptunk választ.

Feltettük ugyanezeket a kérdéseket dr. Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának is, kiegészítve azzal, hogy előfordulhat-e, hogy ezek nem igazi vizsgálatok, a „mintákat” a  kukába dobják, majd random beírnak egy eredményt?

A főorvos annyit írt levelünkre, hogy ilyen esetekről nem hallott, de tájékoztatja a megfelelő személyeket.

Minden van, ha megfizetik

A napról napra változó szabályok és a jogi környezet bizonytalansága a covid-teszt szerencselovag vállalkozóinak csak kedvez, míg az eredmények és pontos mérések szempontjából aggályos.

Mindenesetre a Synlab – Minden, amit tudni kell a Covid-19 tesztekről oldalán kimerítő tájékoztatás olvasható arról, hogy a PCR tesztekhez a mintavétel – amelyek a legspecifikusabbak és legérzékenyebbek – csak szaktudással és védőfelszerelésben végezhetők.

Ahogy említettük, az árak a hatósági ártól függetlenül flexibilisek, hiszen többféle teszt létezik és mindenféle felárral meg lehet fejelni a szolgáltatást. A tesztet végző cégek az alap, karantén mentesítésre alkalmas PCR teszten kívül, amelynek hatósági árát rögzítették, „csomagokat” kínálnak. A „hivatalos covid tesztet” végző társaságunk Budapest környékére plusz kiszállási díjat számol, illetve hétvégi felárat is.

Egy Irakba távozni kívánó férfi arról számolt be, hogy neki szerdai mintavétellel szerdai napra kellene az eredmény, mert másnap indulna Budapestről Bagdadba, isztambuli átszállással, de Isztambulban 8 órát kell várakoznia és az időeltolódás miatt az érkezése időpontjában kifut a 72 órás „érvényes negatív Covid teszt” előírásból, nem fogják beengedni az országba, ha korábban végezteti el a PCR tesztet. A szolgáltatást kínáló cég nem szívbajos: 40 ezer forintos „azonnali teszt eredmény” felárat kér, ha valaki ilyen szorult helyzetben van.

 

Kármán Irén

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás