közérdekű adatok

Pert nyertünk a gyermekvédelmi főigazgatósággal szemben, de még nem kaptunk iratokat

100 ezer forintjába került az államnak, hogy egy év pereskedés után a Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kimondta: közbeszerzésen az árazott költségvetés nem lehet üzleti titok. Annak ellenére, hogy március vége óta jogerős a döntés, az iratokat nem kaptuk meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól. 

Alig több élelmiszer a csomagokban, cserébe brutális drágulás – így lehet összefoglalni a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság uniós pénzből finanszírozott élelmiszercsomag-osztását. Tavaly májusban írtunk arról, hogy 2018 óta oszt uniós pénzből a megváltozott munkaképességűeknek és a rendkívül alacsony jövedelmű időskorúaknak élelmiszercsomagot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

A közbeszerzési adatokat összevetve megállapítottuk, hogy a csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt. Akkori gyűjtésünk alapján az élelmiszereket olcsóbban is be lehetett volna szerezni, és voltak benne olyan árucikkek is, amelyeket szakértők szerint célszerűbb lett volna mással helyettesíteni.

Egyre drágul a szociális élelmiszercsomag, tavaly negyedmillió rászorulóval számoltak | atlatszo.hu

2018 óta oszt uniós pénzből a megváltozott munkaképességűeknek és a rendkívül alacsony jövedelmű időskorúaknak élelmiszercsomagot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt. Gyűjtésünk alapján az élelmiszereket olcsóbban is be lehetett volna szerezni, és vannak benne olyan árucikkek is, amelyeket szakértők szerint célszerűbb lett volna mással helyettesíteni.

Bemutattuk, hogy a 2021-es közbeszerzésben a csomagba 21 tétel került: 25 százalékos narancslé, 2,8 százalékos tej, xilit alapú édesítő, méz, vaníliás karika, rizs, csigatészta, spagetti, rövidcső tészta, kukorica konzerv, étolaj, baromfi májkrém, növényi olajos szardínia, kakaós italpor, lekvár, mogyorókrém, citromlé, gulyáskrém, mazsola és sűrített paradicsom (mindenből egy darab).

Ez az összeállítás 17 100 forintba került a nyertes cégnél. Ugyanez alig több mint 9 ezer forint volt egy nagykerben.

Az RSZTOP keretszerződés tartalmaz egy záradékot is, amelyben a három nyertes tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Ezt nem adták ki, így ezért perelünk. Ez azért lényeges, mert a keretszerződés szerint árat emelni a KSH mutatói alapján lehetne, ez utóbbi adatai szerint pedig az élelmiszerek inflációja 2018-2019 években kumuláltan 9,8 százalék volt.

Pereltünk, így derült ki, hogy brutálisan drágul a szegények uniós pénzből összeállított csomagja | atlatszo.hu

Hónapokig titkolta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, hogy pontosan mit tesznek az egyre dráguló, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokba, ezért közérdekű adatpert indítottunk. A végül kiadott – az egyes közbeszerzésekhez tartozó – listák alapján az látszik, hogy az uniós pénzből fizetett segélycsomagok jelentősen megdrágultak. Pedig a keretszerződés szerint árat emelni csak a KSH mutatói alapján lehetne.

Első fokon tavaly októberben az Átlátszónak ítélt a Fővárosi Törvényszék, majd idén májusban a Fővárosi Ítélőtábla is úgy látta, jogos közérdekű adatokat kértük ki. Az immár jogerős ítéletben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság:

  • az eljárás megszüntetését kérte a kereset elkésettségére hivatkozva,
  • a kereset elutasítását és a felperes perköltségben marasztalását indítványozta, ugyanis szerintük az uniós pénzből osztott csomagok tényleges árai üzleti titkok.

A Fővárosi Ítélőtábla ezzel szemben úgy látta, „a Kbt. 44. § (2) bekezdése folytán nem nyilváníthatók üzleti titokká az Infotv. 27. § (3) bekezdése szerinti közérdekből nyilvános adatok, így a közbeszerzési eljárásban tett ajánlatok sem”.

Vagyis: nem titkolhatók a közpénzből fizetett csomagok részletes árai.

Az ítélőtábla szerint „a zártan kezelt adatokat tartalmazó táblázatokat önmagukban alkalmatlannak találta annak alátámasztására, hogy az alperessel szerződő gazdálkodó szervezetek számára aránytalan sérelmet jelentene az egyes tételek nyilvánossága, különös tekintettel arra, hogy az ajánlatok összértéke eleve nyilvános”.

A bíróság szerint az SZGYF az üzleti titkokra „vonatkozó puszta hivatkozását meghaladóan mindezt nem bizonyította. Az ajánlattevők ismerték a versenytársak ajánlatainak összértékét és ehhez képest az egységárak utóbb történő megismerése nem veszélyezteti a közpénzek hatékony felhasználását.”

Az ítélet 100 ezer forint megfizetésére kötelezte a gyermekvédelmi főigazgatóságot. A döntés március 24-én vált jogerőssé, de az adatokat továbbra sem kaptuk meg.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltsége által, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében adományozott segélycsomagok átadóján Szobon, a József Attila Művelődési Ház és Szabadidőközpont előtt 2020. június 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Megosztás