koronavírus

Szlovákiában országos teszt, itthon ingyen parkolás – ez a különbség a vírusterjedésben

Látványos ábrán mutatjuk be, hogyan alakultak a számok itthon és Szlovákiában. A rendelkezésre álló adatok alapján összehasonlítottuk, hogyan változott az aktív fertőzöttek száma Magyarországon és északi szomszédunknál, még az október 15-én bejelentett szigorítások óta. Lakosságarányosan közel egy szintről kezdett terjedni a koronavírusfertőzés a két országban, aztán valami történt: a különböző döntések különböző eredményeket hoztak.

 

Támogatási kampány

 

“A déli eredmények azt mutatták: össze tudtunk fogni. 800 ezer embert sikerült szombat 12-ig letesztelni, ez nagyszerű eredmény. Éjjel megtudtam viszont a teljes nap eredményét – alig kaptam levegőt a szám hallatán. Az eredmény azt mutatja, hogy Szlovákia működik! Az adatokat majd Naď fogja ismertetni” – ezt Igor Matovič szlovák kormányfő mondta az országos tesztelés kezdetén, november elsején – tudósított akkor az ujszo.com.

Azt, hogy mekkora a különbség a hazai és a V4-ek, vagy még inkább Nyugat-Európa koronavírussal kapcsolatos adatszolgáltatásával, ebben a cikkben mutattuk be részletesen. Példának éppen Szlovákiát hoztunk, ahol rendkívül részletes adatokat tesznek közzé. A vírus terjedését bemutató grafikont frissítették, a korlátozó intézkedéseket is feltüntették.

A környező országok ontják az adatokat, csak Szerbia olyan szűkszavú, mint a magyar kormány

A környező országok közül csak Szerbia annyira fukar az adatokkal, mint Magyarország – ez derül ki gyűjtésünkből. Miközben a legtöbb országban közigazgatási egységekre lebontva érhetőek el a koronavírus adatok, addig ez itthon látszólag csak a fideszes politikusok privilégiuma.

A szlovák intézkedések időben így néztek ki: október 15-től minden fürdő, akvapark, wellness/fitness centrum, kulturális intézmény (mozi, színház) bezárt. A kereskedelmi vendéglátóhelyeken csak kültéren (teraszokon) lehet ételt és italt felszolgálni, és csak elvitelre lehet ételt, italt árusítani. Tömegrendezvényen legfeljebb 6 személy vehet részt, kivételt képeznek a legmagasabb szintű versenyek (hoki, futball), kültéren, beltérben és minden tömegközlekedési eszközön a száj és orr eltakarása kötelező. Az élelmiszerüzletekben és drogériákban hétfőtől péntekig 9:00 és 11:00 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak, lehetőségük van azonban arra is, hogy más időpontokban is vásároljanak a nap folyamán.

Aznap 19.047 aktív fertőzöttet, 7182 gyógyultalt és 71 elhunytat tartottak számon. A szlovák kormány ekkor súlyos, romló helyzetről beszélt. Október 21-én megérkeztek az antigéntesztek az országos teszteléshez. Október 24-től kijárási tilalom lépett életbe. Ekkor 33724 aktív fertőzött, 9960 gyógyult és 159 halott volt.

A tesztelés előtt (vagyis október 31-én) 46.929 koronavírus fertőzöttet tartottak számon, 21.949 tesztet végeztek, a halottak száma 219 volt. Az aktív fertőzöttek száma november 12-ig emelkedett, 56.994 tetőzött, majd csökkeni kezdett, miközben a gyógyultak száma egyre nőtt. November 16-tól pedig már enyhítettek. Mindez így néz ki a járványgörbén.

 

Az aktív fertőzöttek számának alakulása Magyarországon és Szlovákiában

Magyarországon a koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerint október 15-20 között tájékoztattak az agrártámogatások előlegfizetésről, az álláskeresőnként akár félmillió forintos segítségről, hogy karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni, még két hónapig érvényesek a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok, és arról is, hogy januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok. Október 15-én 28052 aktív fertőzött, 1052 halott volt.

Október 22-től kötelező lett szabadtéri rendezvényeken a maszkviselés, október 25-én Kásler Miklós bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét, október 28-án bejelentették: emelkedtek a kiszabható bírságok összeghatárai.

Október 31-én – az Átlátszó Koronamonitorja szerint – 54.539 aktív fertőzött volt, 16.563 teszt készült, 1750-en haltak bele koronavírusba. November másodikától már szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. November 3-tól visszaállt a rendkívüli jogrend, éjféltől kijárási korlátozás, és jött az ingyenparkolás. Aznap 63.940 fertőzött, 1973 halott volt.

November 9-én 1 millió favipiravir érkezett Kínából, másnap jelentette be Orbán Viktor, hogy kijárási tilalom jön este 8 után, és azt is mondta, “a „laboratóriumnak” Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.”

Orbán megjegyezte: Nyugat-Európával összevetve, ahol nappal is kijárási tilalom van, Ausztria és Magyarország még jól áll.

Ekkortól lettek zártkapusak a sportmérkőzések, bezártak az uszodák, éttermek, és minden gyülekezés tilos.

November 15-én katonákat vezényeltek a kórházakba, hogy segítség a védekezést, november 16-án Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot. Aznap 110.256 aktív fertőzött és 3190 halott volt. December másodikától hat szűrőbusz végzi a teszteléseket, addigra 154.179-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, miközben a hétnapos tesztátlag 18-20 ezer között volt.

 

 

Az aktív fertőzöttek százalékos arányának változása Magyarországon és Szlovákiában

„Az összefüggés egyértelmű”

Van-e összefüggés a korai szlovák lezárás, az országos tesztelés és a fertőzöttek számának csökkenése között? – ezt a kérdést tettük fel többek között Jakab Ferencnek, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjének, valamint Szlávik Jánosnak is.

Jakab egyáltalán nem válaszolt, Szlávik jelezte, csak a Dél-pesti Centrumkórház engedélyével nyilatkozhat, így engedélyt kértünk az intézménytől – még csak választ sem kaptunk. Merkely Bélát is kerestük: a Semmelweis Egyetem az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányított. Az Operatív Törzsnek november 20-án küldtük el ugyanazokat a kérdéseket, eredmény nélkül, az NNK-it is kerestük, de nem válaszoltak.

Egyedül Falus Ferenc osztotta meg velünk a véleményét.

“Az összefüggés egyértelmű. A korábbi szigorítással meg lehetett fogni a járvány növekedési ütemét”

– mondta az Átlátszónak az egykori országos tisztifőorvos, aki azt is írta, “az országos teszteléssel nagyon sok fertőzöttet elkülönítettek, akikről enélkül nem derült volna ki, hogy már fertőzöttek, vagy így néhány nappal hamarabb derült ki, és ezzel nagyon sok ember további fertőződését előzték meg. Nagyon személetes, hogy a gyógyult és aktív fertőzöttek arányának megfordulását bemutatja. Itthon is akkor kellett volna a szigorítást elkezdeni, amikor tavasz után ismét több lett a fertőzött, mint a gyógyult. Legalább az 500 fős rendezvények engedélyezését kellett volna felfüggeszteni” – tette hozzá.

A 24.hu a brit Guardiant szemlézte, amikor azt írta: “Szlovákia relatíve erős bizonyítéka annak, hogy a korlátozások és a tömeges tesztelés nagymértékben csökkenteti a koronavírus-fertőzések számát – mondta Dr. Stefan Flasche professzor.”

Naponta frissülő hazai és nemzetközi jáványügyi adatok, statisztikák, grafikonok és térképek az Átlátszó Koronamonitorján:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Segesvári Csaba – Bátorfy Attila

Megosztás