komló

Véletlenül eladott egy utat a komlói önkormányzat, mert nem szerepelt a térképen

Még 2019-ben döntött a komlói képviselő-testület arról, hogy eladnak egy területet egy helyi vállalkozónak, aki cégével kinőtte korábbi telephelyeit. Hogy pontosan mit is adtak el, az csak akkor derült ki, amikor az új tulajdonos nemrég elkezdte kerítéssel körbevenni a területet. Így derült ki, hogy egy földes út is övé lett, az ott álló kereszttel együtt. Az érintettek állítják, a térképeken nem szerepelt az út, hiába használta mindenki, ezért nem is voltak tisztában azzal, hogy eladták a vállalkozónak. Egyelőre keresik a megoldást.

Teljesen megdöbbentek a közeli lakóövezetben élők, amikor egyik napról a másikra valaki kerítéssel zárta el az utat, ahol eddig szabadon járhattak. A földutat sokan használták: a körtvélyesi városrészből például ezen keresztül lehetett eljutni autóval (és gyalog is) a leggyorsabban a közeli faluba, Magyarszékre, de a közeli kertek tulajdonosai, valamint túrázók és kutyasétáltatók is itt közlekedtek. Egészen pár héttel ezelőttig, amikor a vállalkozó, aki megvette a várostól a területet, le nem zárta azt egy kerítéssel.

A 10 015 m²-es tehermentes „beépítetlen terület” megnevezésű ingatlan értékesítéséről 2019-ben döntött a komlói képviselő-testület. A licit induló ára a Gazdasági és
Településfejlesztési Bizottság által meghatározott 350 Ft/m² +ÁFA volt.

A feltételek között szerepelt, hogy a vevő az ingatlanra legkésőbb 2020. december 31. napjáig jogerős telephely-engedélyt szerez, és kötelezettséget vállal arra, hogy legalább 4 fő új, 8 órás munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalót alkalmaz, és ezt 24 hónapon keresztül fenntartja. Komló Város Önkormányzat a megnövelt létszám után a vevőt 250 000 Ft/fő/év, azaz összesen kétmillió forint összegű munkahelyteremtési támogatásban részesíti.

A megvásárolt terület a MePAR térképén (szaggatott vonallal)

Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy

  • végül mennyiért kelt el a 10 015 m2-es, tehermentes, „beépítetlen terület” megnevezésű ingatlan a 1545/23 helyrajzi számon?
  • Ki volt a nyertes licitáló?
  • Milyen térképek alapján jelölték ki a területet? Ezeken valóban nem szerepelt a földút és a kereszt?
  • Mikor járta be a helyszínt a vállalkozó, és ki tartott vele akkor az önkormányzat részéről?
  • Mikor derült ki a testület számára, hogy az utat is eladta a város?
  • Milyen lépéseket tett/tesz ezután a város, hogy lehessen közlekedni az adott szakaszon?
  • Mi lesz a kereszt sorsa?
  • Úgy tudjuk, hogy egy magyarszéki vízhálózat-beruházást is érinthet az út lezárása. Igaz ez? Ha igen, milyen formában?
  • Ha egyeztettek már a vállalkozóval, mire jutottak eddig? Mi lehet a megoldás?

Az út mellett felállított kereszt is a kerítés mögé került

Polics József polgármester (Fidesz) kérdésünkre elmondta, bruttó 4 451 668 forintos vételáron hirdették meg az ingatlant, és mivel csak egy jelentkező volt a liciten, így ő ezen az áron nyert jogosultságot az adásvételi szerződés elkészítésére. Mivel a vevőnek 4 fő 8 órás munkavállalót kell alkalmaznia 24 hónapon keresztül, ezért 2 000 000 Ft munkahely-teremtési támogatást kap, ami a vételárba is beszámít.

„Az irányító hatóság véleménye szerint szankció nélkül csak a fenntartási időszak megkezdését követően történhet meg az elidegenítés, azonban a licitnyertes
minél hamarabb birtokba szerette volna venni az ingatlant. Ezért polgármesterként a képviselő-testület nevében eljárva a 61/2021. (III.8.) KT. sz. határozattal a tartós bérbeadásról döntöttem 10 000 Ft/hó bérleti díjon” – írta a városvezető.

Arra a kérdésre, hogy az út hogyan kerülhetett a vevő tulajdonába, Polics József azt mondta, az ingatlanok megosztása során a szabályozási tervet veszik figyelembe, hiszen az építési hatóság is annak alapján engedélyezi a megosztást. Ezen azonban nincs feltüntetve az út.

A térképen nem szerepel a földút

A polgármester hozzátette, a területen az ingatlanok kialakítása hiteles dokumentumok alapján az arra jogosult földmérő bevonásával a Büntetés-végrehajtási Intézetre vonatkozó pályázat idején történtek. Ezen ingatlanok közmű ellátásnak kiépítésére TOP-os pályázatot nyújtottak be, amit meg is nyertek. A beruházással érintett ingatlan területek indikátorai a pályázatnak.

A vállalkozó, a licit nyertese a foglalkoztatásának bővítése érdekében megterveztette az új épületet, arra építési engedélyt kapott, a kivitelezési munkák megkezdése előtt tűzte ki az ingatlan jogi határait.

„Ekkor szembesültem én is azzal a ténnyel, hogy az addig illegálisan kialakított földút az általa megvásárolt, bérelt területen fekszik a kereszttel együtt.

A kereszt állítójának hozzátartozójával már fel lett véve a kapcsolat és folyik az egyeztetés annak további sorsáról” – magyarázta Polics József.

Komló első embere a magyarszéki vízhálózat-beruházással kapcsolatos kérdésekre is reagált. Mint mondta, az önkormányzat hozzájárult a magyarszéki szőlőhegyi vízellátáshoz úgy, hogy a már korábban kialakított telkek nyomvonalán kívül vezethetik el a vezetékeket.

Azonban a vezetéképítés és egy esetleges új földút kialakítása is érint olyan területeket, amelyek nem az önkormányzatéi. „Az önkormányzati területen az elkövetkezendő hetekben biztosítani fogjuk az átjárási lehetőséget. A magáningatlan tulajdonosa a folytatásra lehetőséget biztosít-e, erről információ nem áll a rendelkezésemre” – írta Polics József.

Ragaszkodik az eredeti méretekhez

Az egyetlen induló és licitnyertes az Objektum Projekt Kft. volt.

Az Objektum Projekt Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosa Kovács Botond. A komlói céget 2016-ban alapították, a 1545/23 helyrajzi számú területen 2021 márciusa óta van telephelye. A kft. éves bevétele az elmúlt öt évben 16,6 millió forintról 361 millióra nőtt, az adózott eredménye pedig 8 millióról 82 millióra.

Vagyis a cég öt év alatt megtízszerezte a nyereségét.

E-mailben érdeklődtünk a kft.-nél, hogy az ő rendelkezésére bocsátott térképen szerepelt-e a földút és a kereszt. Ha igen, egyeztettek-e erről az önkormányzattal. Azt is megkérdeztük, hogy amikor bejárták a helyszínt, velük tartott-e valaki az önkormányzat részéről, illetve hogy a város megkereste-e már őket az úttal és a kereszt sorsával kapcsolatban.

A kapu csak a munkagépek előtt áll nyitva

Az Objektum Projekt Kft. cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre. Polics József ugyanakkor elmondta, a vállalkozó az elejétől kezdve pozitívan és támogatóan állt a megoldáshoz azzal a kötöttséggel, hogy ő ezt a teljes ingatlant vásárolta meg, és a pályázatban is ilyen nagyságú terület szerepel.

Az emlékművet is megvették a területtel

Komlón nem ez első ehhez hasonló furcsa eset. Pár évvel ezelőtt egy közmeghallgatáson derült ki, hogy a város határán álló Felszabadulási emlékmű magántulajdonban van.

A jellegzetes csavaros formájú szobor 1970-ben épült, Bachmann Zoltán és Dicső Rudolf tervezte az 1945-ös felszabadulás emlékére. A területet és vele együtt az emlékművet – amelyek „legelő és egyéb építmény” elnevezéssel szerepelnek a 0290/6 hrsz. alatti ingatlan tulajdoni lapján – kárpótlás keretében osztották ki annak idején. A tulajdonjogot 1992-ben szerezte meg egy komlói székhelyű kft., de az ingatlant 2016-ban elárverezték. A legalacsonyabb vételi ár 750 ezer forint volt a 2 hektáros területre. Hogy végül mennyiért kelt a föld, nem tudni, csak annyit, hogy egy bólyi vállalkozó vette meg.

Az emlékművet Bachmann Zoltán és Dicső Rudolf tervezte az 1945-ös felszabadulás emlékére

Polics József a közmeghallgatást követően a 7300.hu-nak elmondta, az önkormányzat – szándék és forrás hiányában – nem licitált a földre. Később azonban mégis meggondolta magát a városvezetés, a tulajdonos pedig hajlandónak mutatkozott eladni a területet és a szobrot a városnak.

Most megkérdeztük az önkormányzatot, végül sikerült-e visszavásárolni a Felszabadulási emlékművet a bólyi vállalkozótól, és ha igen, mikor és mennyiért.

Polics József érdeklődésünkre elmondta, a 0290/6 hrsz.-ú 2 hektár 9763 m² nagyságú „legelő és egyéb építmény” megnevezésű ingatlant még abban az évben (azaz 2018-ban) 841 252 forintos vételáron vették meg.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A kerítéssel lezárt út Komlón (forrás: Átlátszó/Katus Eszter)

Megosztás