Vértesszőlős

Gigafejlesztés a régészeti bemutatóhelyen, egy meglepetés vinotéka is a tervek között

Az ígéretek szerint milliárdos fejlesztés elé néz a vértesszőlősi előember-telep, aminek ugyan mindenki örül, néhány részlet azonban egyelőre homályos. A lakosság érintett része például nem szeretné, ha rendezvényterem és parkoló épülne a házaik szomszédságában, de a képviselő-testület szerint enélkül egyáltalán nem lehetne fejlesztés. A tervek között felbukkan egy vinotéka is, amiről korábban nem esett szó. Vannak, akik szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője épp a napokban jelentette be a családi gazdaságát a baji szőlőhegyen.

2021. november 11-én közmeghallgatást tartottak Vértesszőlősön. A téma ellenére az eseményen meglepően kevesen voltak, valószínűleg azért, mert kevés helyen hirdették meg: egy október 27-i bejegyzésben a hivatal honlapján, illetve egy, a lakosság által nyomtatott szórólapon.

A településről vélhetően mindenkinek Samu, az előember jut eszébe, és ezúttal is róla van szó: a régészeti leleteket bemutató Nemzeti Múzeum fenntartásában lévő előember-telep fejlesztéséről.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) egy éve a Facebookon jelentette be a hírt, hogy a terület a kezdeményezésére végre esélyt kap a megújulásra, miután az állam 450 millió forint támogatást ad a fejlesztés megtervezésére.

Forrás: Bencsik János Facebook-oldala

A kiállítás ezzel végre megkaphatná azt a környezetet, amelyet megérdemelne, azonban a település lakóinak boldogsága ezzel kapcsolatban nem felhőtlen. A régóta vágyott, de kizárólag a kiállításra tervezett fejlesztést ugyanis hatalmasra kellett hízlalni, hogy pályázathoz jusson.

A polgármester elmondta, a fejlesztés akadálya sokáig az volt, hogy ha csak a múzeumi részt akarták volna fejleszteni, ahhoz nem volt megfelelő mértékű, kb. 300 millió forintos pályázat. Ezzel a csomaggal azonban, amivel a Múzeum mint projektgazda most pályázott, már felkeltették a Minisztérium figyelmét, és sikeres volt a pályázat. Megközelítőleg 6 milliárd forintra növelték a fejlesztési koncepciót, a kiállítóteret megtoldva látogatóközponttal, a biciklis turizmust kiszolgáló egységekkel, vinotékával, illetve egy vitatott további beruházással, a rendezvényteremmel.

Nagy Csaba polgármester elmondta, ez így egy csomag, amiből arra lehetett következtetni, vagy megvalósul minden eleme, vagy semmi.

A beruházás a közmeghallgatáson elmondottak szerint egyébként 30-40%-os látogatószám növekedést jelenthet a múzeumnak egész évre vetítve a mostani néhány hónapos nyitvatartáshoz képest.

Kifogásolják a parkoló helyét és a rendezvénytermet

A kiállítás fejlesztésének szükségét egyik, a közmeghallgatáson jelen lévő lakos sem kérdőjelezte meg. Aki kifogásolt valamit, az a rendezvénytermet, de leginkább az ahhoz kapcsolódó parkoló helyét említette.

Ennek elhelyezésére háromféle terv van, de a képviselők által is támogatott elképzelés szerint a terület mellett élők telke végén lévő rét szűnik majd meg. Ez – a közmeghallgatáson bemutatott „3. verzió” – lenne a leginkább zavaró a terület mellett lakók számára. A rendezvényház – ígéret szerinti – nulla hanghatásában sem bíznak, de a forgalomnövekedési problémákra adott „nem lesz jelentős”-válasz sem nyugtatta meg őket.

A parkolók lehetséges helyszínei (forrás: Google maps)

Kérték, hogy a képviselő-testület ne járuljon hozzá az adott ingatlanok átadásához, azonban a három lehetséges parkoló-elhelyezés közül a polgármester és a képviselők is a kifogásolt verziót támogatnák.

A rendezvényterem másik oldalán (ez a közmeghallgatáson bemutatott „2. verzió”) akár el is fogadnák a lakosok a parkolót, azonban a válasz erre az volt, hogy drága lenne körbe vinni az utat, vagy drága lenne akadálymentes megközelítési lehetőséget kialakítani a parkolótól a szintkülönbség miatt, végül pedig, hogy az adott terület Natura 2000-es besorolású.

Vértesszőlős hatályos, 2021. november 13-tól érvényes építési szabályzata szerint – amely a Natura 2000 által védett helyrajzi számokat is tartalmazza –, sem a 3. sem a 2. verzió ingatlanjai nem Natura 2000 területek, és mind a Múzeum kiemelten védett régészeti lelőhelyeként vannak felsorolva.

Forrás: E-közmű térkép

Kérdés volt az is, milyen célt szolgál a rendezvényterem, milyen jellegű rendezvényeket engedélyezne az üzemeltető, és ki lenne az egyáltalán. Miután a polgármester elmondta, hogy a város szeretne efölött kontrollt gyakorolni, akár átvenni az üzemeltetést, egy lakó hiányolta ehhez az üzleti tervet. A válasz az volt, hogy a projekt még nem tart ebben a szakaszban, és többször elhangzott az is, hogy a rendezvényterem üzemeltetéséért sem a múzeum, sem az önkormányzat nem rajong.

Pedig a rendezvényterem kifejezetten a polgármester kérése volt, legalábbis ez jelent meg a kemma.hu-n és Bencsik János posztjában is.

Vinotékáról nem volt szó

A bicikliút-építés most több megyében nagyon fókuszált beruházás-típus, és ennek talán még lehet is értelme a helyiek szerint; a vinotéka viszont érdekes elgondolás az egész koncepciót illetően, amit Nagy Csaba polgármester „bakancsos és bicikli turizmus”-ként említett. Talán kevésbé meglepő, ha tudjuk, hogy

a térség országgyűlési képviselője épp a napokban jelentette be a családi gazdaságát a baji szőlőhegyen, ahová a bicikliút is vinne.

A múzeum Facebook-oldalán megtalálható egy kérdőív, amelyben a látogatók véleményét mérték fel még 2021. július 27-én. Ebben szinte minden beruházás-elemre egyenként rákérdeznek – a vinotéka viszont nincs benne, és a hozzá párosított képen sem szerepel.

Tervek az MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyének Facebook-oldalán

A lakosok megnyugtatásaként a polgármester és a képviselők is sokszor elmondták, hogy ez egyelőre egy terv, és bár idézve a polgármestert ő „csak postás”, még van mód párbeszédre a projektgazda Magyar Nemzeti Múzeum és a lakosság között. Egy ilyen egyeztetés megszervezését Nagy Csaba fel is ajánlotta.

Kérdéses viszont, hogy valóban van-e ennek realitása, mivel elmondása szerint a Magyar Nemzeti Múzeum kérni fogja vagy már kérte is a beruházás kiemeltté nyilvánítását, és ez esetben még a városnak sem lesz beleszólása a parkolónak szánt ingatlanok felhasználásába.

Kérdeztünk, nem válaszoltak

Mivel több megválaszolatlan kérdés is felmerült a projekt kapcsán, megkerestük a Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót, illetve Vértesszőlős polgármesterét, Nagy Csabát is.

Többek között a következőkre lettünk volna kíváncsiak:

  • hol érhetőek el a Nemzeti Múzeum fejlesztésének tervei;
  • kinek a javaslatára lett a fejlesztési koncepció része a vinotéka és ki fogja azt üzemeltetni;
  • a tervek szerint mikorra térülhet meg a beruházás;
  • van-e még feltáratlan terület a beruházással érintett területen és ha igen, van-e kezelési tervük;
  • készült-e hatásbecslés a beruházáshoz kapcsolódóan,
  • átkerülhet-e a rendezvényterem végül az önkormányzat tulajdonába, és van-e ennek üzleti megalapoztottsága,
  • a beruházás kiemelt fejlesztéssé nyilvánítása esetén a 3. verzióban található parkoló területét – amely most önkormányzati tulajdon-, térítésmentesen kellene-e átadniuk a beruházás számára;
  • a közmeghallgatáson említett 5-6 milliárd forintos végösszeg miből adódik össze.

Cikkünk megjelenéséig egyetlen kérdésre sem kaptunk választ.

Holdampf Ildikó 

Nyitókép: A Narmer Építészeti Stúdió részéről Vasáros Zsolt Ybl-díjas építész mutatta be a fejlesztési terveket. Forrás: az MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyének Facebook-oldala

Megosztás