Kazincbarcika

Olvasónk győzött: Kazincbarcika közzétette a városvezetők vagyonnyilatkozatait

Egy olvasónk közérdekű adatigénylésben kérte ki a borsodi nagyváros polgármesterének, alpolgármesterének és képviselőinek 2019-es vagyonnyilatkozatait, de nem kapta meg őket. Ezért pert indított és nyert. Kazincbarcika most elküldte neki a dokumentumokat, a 2020-as vagyonnyilatkozatokat pedig feltöltötte az önkormányzati honlap egyik eldugott csücskébe. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Február végén számoltunk be arról, hogy egy olvasónk pert nyert a kazincbarcikai önkormányzat ellen. Az ügy előzménye, hogy János korábban, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud-on, közadatigénylésben kikérte a Borsod megyei város polgármesterének és önkormányzati képviselőinek 2020-ban leadott, 2019-re vonatkozó vagyonnyilatkozatait, ám az önkormányzat csak betekintést ajánlott neki. Mivel ez ellentétes az Infotörvénnyel, János a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indított Kazincbarcika ellen és meg is nyerte azt.

Elbukta a 2019-es vagyonnyilatkozatokért indított pert a kazincbarcikai önkormányzat

Kazincbarcika megint próbált időhúzásra játszani, mint korábban, de most nem jött be ez a taktika: a Miskolci Járásbíróság elsőfokon kötelezte az önkormányzatot, hogy adja ki a polgármester, az alpolgármester és a képviselők 2019-es vagyonnyilatkozatait az adatigénylőnek.

A bírósági ítéletnek megfelelően a kazincbarcikai önkormányzat János adatigénylésére válaszul, a KiMitTud felületére töltötte fel most (2021. március közepén) a településvezetők 2019-es vagyonnyilatkozatait. Itt lehet őket böngészni: ez például Szitka Péter polgármesteré, ez pedig Klimon István alpolgármesteré.

Egyikben sincs semmi különös: Szitkának van néhány ingatlana, 2 Trabantja és 1 Land Rovere, 33 millió forint megtakarítása és 20 millió forint tartozása, Klimonnak pedig 2 ingatlana, illetve 4,6 millió forint megtakarítása és 12,8 millió forint kölcsöne.

Teljességgel érthetetlen, hogy miért akarta Kazincbarcika eltitkolni ezeket az adatokat, hiszen nincs bennük semmi rendkívüli. Ráadásul, sajnos, senki nem ellenőrzi, hogy a parlamenti és önkormányzati képviselők valós dolgokat írnak-e be a vagyonnyilatkozatukba, vagyis nincs semmi következménye, ha esetleg kifelejtenek egy-két ingatlant vagy akár nagyösszegű megtakarítást.

Olvasónknak köszönhetően azonban sokat javult az átláthatóság a városban: az idén leadott, 2020-as vagyonnyilatkozatok már elérhetők a kazincbarcikai önkormányzat honlapján. 

János ugyanis nem sokkal a 2019-es vagyonnyilatkozatokért indított per után kikérte közadatigénylésben Kazincbarcikától a városvezetők által idén januárban leadott, 2020-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatokat is.

A 2021. február 18-án beadott adatigénylésre az önkormányzat ügyvédje egy március 8-án keltezett levélben válaszolt március 10-én, miszerint a kért dokumentumok február 15-e óta elérhetők a város honlapján.

Nem könnyítették meg sem János, sem más érdeklődők dolgát, ugyanis pontos url-t nem adtak meg, és a weboldalon sehol sem szerepel a vagyonnyilatkozat szó, de némi kattintgatás után olvasónk rájött, hogy az Átláthatóság menüpontban a városvezetők neve melletti kis + jelek rejtik a dokumentumokat.

Vagyonnyilatkozatok a kazincbarcikai önkormányzat honlapján

Ez itt Szitka Péter polgármester, ez pedig Klimon István alpolgármester legfrissebb vagyonnyilatkozata. Szitkáéban semmi változás nincs a 2019-eshez képest, ugyanannyi a megtakarítása és a tartozása is, Klimonnak viszont mindkettő csökkent egy kicsit. Ez teljesen természetes, ahogy az is, hogy nyilvánosak a vagyonnyilatkozataik és ezzel, olvasónknak köszönhetően, már ők is szembesültek.

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester 2020.09.17-én (forrás: Klimon István/Facebook)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás