rezsicsökkentés

Demeter Szilárd múzeuma is szenved a magas áramártól, az EMMI nem segít

Bár a kormány „megvédi a rezsicsökkentést”, ez az önkormányzatokra és sok más állami intézményre már nem terjed ki, ami komoly problémákat okoz. Ez derült ki egy nemrég közzétett dokumentumból, amely szerint az éves szinten 4,3 milliárdból gazdálkodó, Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is annyira szenved a magas villamosenergia áraktól, hogy már a vagyonvédelemre szánt forrásokat is át kellett csoportosítania. Az intézmény az EMMI segítségét kérte, ahonnan azonban azt a választ kapták, hogy egyelőre házon belül kell megoldaniuk a helyzetet.

Ahogy azt novemberben megírtuk, egymás után hiúsultak meg az önkormányzatok áramvásárlási közbeszerzései, miután a fedezet sehol nem volt elegendő a megemelkedett árakra. Egy kiskapunak köszönhetően ugyan egy ideig megoldódott a helyzet, de aztán jött egy újabb rendeletmódosítás, amely alapján 2022. február 1-től megszűnt a központi költségvetési szervek és közfeladatot ellátó intézményeik számára az a lehetőség, hogy az egyetemes szolgáltatás szerinti áron villamos energiát vásárolhassanak.

A lehetőséggel így csak kevesen tudtak élni, többek között 4 fideszes önkormányzat, két független polgármester vezette testület vagy épp a Szijjártó Péterrel „induló” Széchenyi István Egyetem – de a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) például már nem.

Őrzés-védelemre írtak ki pályázatot – hiába

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum fenntartása alá tartozó épületek (múzeumok) állandó őrzés-védelmi, rendészeti feladatok ellátása, diszpécserszolgálat és riasztórendszer figyelésére írt ki közbeszerzést az intézmény.

A pályázat azonban eredménytelenül zárult, miután az „ajánlatkérő a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált”.

A leírás szerint az „Ajánlatkérő az eljárás alapján megkötendő szerződés teljesítésére képtelenné vált, mivel az eljárás megindítását és az ajánlatok bontását követően több olyan vis maior esemény következett be, amely az Ajánlatkérő költségvetésének lényeges áttervezését és források átcsoportosítását, illetve a jelen közbeszerzési eljárás műszaki szakmai mennyiségi feltételeinek módosítását, továbbá az eljárás tárgya szerinti szolgáltatásra betervezett fedezet átcsoportosítását tette szükségessé a Múzeum alapfeladatainak zavartalan ellátása biztosítása érdekében”.

Nyolcszoros áron veszik az áramot

A jegyzőkönyvből aztán kibontakoztak a részletek is. Kiderült, hogy a háttérben az áram árának brutális emelkedése áll. „Ajánlatkérő az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron volt jogosult villamosenergia vásárlási szerződést kötni”, azonban a „817/2021. (XII.28.) Korm.r. 1. §-a az Ajánlatkérő ezen jogosultságát megszüntette”. Emiatt a PIM a villamosenergiát a 2021-es árhoz képest nagyságrendekkel magasabb áron tudja megvásárolni, ezt azonban a 2022-es költségvetés tervezésekor még nem tudták.

A szövegből megtudtuk azt is, hogy az EMMI utasítása értelmében a múzeum a villamosenergiát más kulturális szervezetekkel közös közbeszerzési eljárásban szerezte be „egy erre kijelölt Társaságon” keresztül.

A múzeum „a villamos energiát a Társaság közvetítésével

olyan egységáron tudta megvásárolni, amely mintegy nyolcszorosa annak a díjszabásnak, amelyet 2021-ben fizetett a villamosenergiáért”.

A PIM-nek nem volt más választása: a „megemelt ár fedezetét biztosítania kell, különben székhelyének és telephelyeinek áramellátását veszélyeztette volna”.

A Petőfi Irodalmi Múzeum épülete. Fotó: Google Maps

Bár a múzeum jelezte a fenntartó felé, hogy a villamosenergia árának jelentős változása súlyos kockázatot jelent az intézményi költségvetésre – különös tekintettel a Petőfi Emlékév részeként indított két nagy ingatlanberuházásra –, az EMMI válaszában közölte, hogy a problémát „a Múzeumnak saját hatáskörben, a működési kiadási előirányzataik közötti belső átcsoportosítással szükséges kezelni”.

Az új árak mellett az intézmény hozzávetőlegesen 50 millió forinttal fizet többet az áramért, mint februárban tervezte.

A PIM így a közbeszerzési eljárás fedezetét a villamosenergia vásárlásra csoportosította át.

Az intézmény indoklásban azt is megjegyezte, hogy „a kirobbant ukrajnai konfliktus és ennek gazdasági következményei a fent leírtak szerinti energiaellátási nehézségek tekintetében tovább növelik a helyzet jelentősen kedvezőtlenebbre fordulásának valószínűségét”.

Év végéig megoldott a helyzet

Érdeklődtünk a PIM-nél, hogy ezek után hogyan oldják meg a közbeszerzésben szereplő feladatokat, éves szinten mekkora összegből gazdálkodhatnak, valamint hogy kaptak-e esetleg támogatást azóta az államtól a kialakult helyzet rendezésére.

Török Petra főigazgató-helyettes kérdéseinkre elmondta, „a Petőfi Irodalmi Múzeum 2022. december 31-ig az őrzés-védelmi szolgáltatást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül veszi igénybe. Az ezt követő időszakban a feladat ellátásának biztosítása az intézmény aktuális pénzügyi-üzemeltetési paramétereire tekintettel jövőbeli tervezés és döntések tárgyát képezi.”

A PIM 2022. évi központi költségvetési támogatása 6 446 800 000 Ft, amelyből az év elején a szervezeti átalakulások következményeként elvonásra került tételek kivezetését követően

az intézmény összesen 4 354 865 500 Ft-ból gazdálkodik idén.

A főigazgató-helyettes megerősítette, hogy a beszerzés eredménytelenné nyilvánítására a források átcsoportosítása miatt került sor, amelyet több tényező befolyásolt és tett szükségessé.

Ezek közül az elsődleges ok, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi Sándor-emlékévhez kapcsolódóan egy ingatlanfejlesztést hajt végre, amelynek anyagárait a pandémia hatásai és a háborús helyzet nagymértékben megnövelte. A másik ok pedig a villamosenergia árának növekedésével összefüggő többletköltségek finanszírozása.

„Ez utóbbi kompenzálására rendkívüli költségvetési többletforrást nem biztosított a fenntartó, így az intézmény a meglévő éves költségvetési forrásaiból gazdálkodik” – írta Török Petra.

Katus Eszter

Nyitókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Demeter Szilárd, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatója (b) közös sajtótájékoztatót tart a Petõfi-emlékévvel kapcsolatosan az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2022. március 11-én. MTI/Soós Lajos

Megosztás