sajtószabadság

Idén utoljára: januártól akár egy év börtönt is kaphatunk ezekért a drónfelvételekért

Az elmúlt években számos politikus és üzletember ingatlanát bemutattuk a nyilvánosságnak drónvideón, és ezzel alaposan felbosszantottuk az érintetteket. Az elmúlt évben rendőrségi nyomozás indult a Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán állomásozó harci járművekről készült felvételeink miatt, majd villámgyorsan benyújtottak és elfogadtak egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében jövő év elejétől bűncselekménynek számít a más ingatlanáról az ő engedélye nélkül készített drónfelvétel készítése, és minősített esetnek az ilyen videó közzététele. Vagyis akár börtönnel is büntethetők lehetnek az ilyen felvételeket készítő újságírók és nyilvánosságra hozó kiadók.

Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon

Október végén számoltunk be arról, hogy Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát tanúként hallgatta meg a rendőrség egy májusi cikke miatt, amiben arról írt, hogy Mészáros Lőrinc cégének bicskei birtokán két harci jármű parkol, amelyeket a cikkben drónvideón is bemutattunk. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy Horn milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

Nem sokkal később, 2020. november 11-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményt adott ki arról, hogy a tárca törvényjavaslata szerint 2021. január 1-től változnak majd a drónozás szabályai. Az ITM ötlete szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják, és azok is csak a HungaroControl applikációjával.

A minisztérium közleménye szerint az állami regisztráción és kötelező app-használaton kívül további jelentős szigorítás lesz az, hogy valakinek az ingatlanáról csak az ő hozzájárulásával lehet majd drónvideót készíteni.

“A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.” – szót a hivatalos szöveg.

Az ezt követően november 10-én benyújtott törvényjavaslatot az Országgyűlés december 16-án 116 igen, 52 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadta, az új szabályok 2021. január 1-től lépnek életbe.

A drónos szigorítócsomagba bekerült a szabálysértési törvény és Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítása is. A szabálysértési törvény a drónnal más lakásáról engedély nélküli hang- vagy képfelvétel készítését minősíti szabálysértéssé magánlaksértés címszó alatt. Érdekes módon épp a Btk „Tiltott adatszerzés” című részébe – amire hivatkozva nyomoz most a rendőrség a bicskei drónvideónk miatt – hegesztettek bele ezen kívül három új dolgot:

  • aki más ingatlanát jogosulatlan drónhasználattal megfigyeli és felvételt készít róla, vétséget követ el, és elzárással büntetendő
  • aki az így készített felvételt nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi, az 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő
  • ezek a bűncselekmények csak magánindítványra büntethetők

Részlet a törvényjavaslatból (forrás: parlament.hu)

Az indoklásban így érvelnek ennek szükségessége mellett: „A pilóta nélküli légi jármű lakott terület feletti jogosulatlan használata már önmagában is felvetheti a magánélet, az otthon nyugalmának megzavarását, ugyanis ebben az esetben az elkövető fizikai valójában jellemzően nem látható, így a jogellenes cselekmény észlelésekor nem lehet vele szemben fellépni, a cselekmény abbahagyására felszólítani. Amennyiben a jogellenes használathoz további magatartások is kapcsolódnak (pl. felvétel készítése, annak nyilvánosságra hozatala), az már olyan fokú jogsérelmet jelent, amellyel szemben szükségesnek tűnik a szigorúbb állami fellépés lehetőségének megteremtése.”

Vagyis jövőre már akár 1 év börtönt is kaphatunk egy olyan drónvideóért, amilyenből nagyon sokat készítettünk az elmúlt években, hogy megmutassuk olvasóinknak, hova lesz a közpénz.

Megmutattuk például Mészáros Lőrinc (akkori) cégbirodalmának legértékesebb tagjait, mert úgy gondoltuk, a nyilvánosságra tartozik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök barátja, a felcsúti gázszerelőből lett milliárdos milyen vagyonra tett szert az elmúlt években az állami megrendeléseknek köszönhetően.

Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről from atlatszo.hu on Vimeo.

Aztán megmuttatuk a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmát, mert a miniszterelnök veje szintén közpénzes munkákból gazdagodott meg, ennek árát pedig ráadásul az adófizetők állják.

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Emiatt mutattuk be drónvideón Tiborcz egyhektáros balatoni birtokát, hiszen az is a közpénzből szerzett vagyon része.

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál from atlatszo.hu on Vimeo.

Megmutattuk Borkai Zsolt feleségének eltitkolt sokorópátkai uradalmát, hiszen a jachtos szexborányba belebukott fideszes győri expolgármester vagyonbevallásában csupán 1,5 hektár szántó szerepelt, nála sokkal rosszabbul kereső pedagógus felesége viszont 4 hektárnyi telket vett 2012 óta.

Drónfelvétel: így fest a sokorópátkai Borkai-birtok a levegőből from atlatszo.hu on Vimeo.

Ledrónoztuk Szatmáry Kristóf uniós pénzből épülő badacsonyi borászatát, mert a fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki – úgy gondoltuk, közszolgálat ezt (is) bemutatni a nyilvánosságnak.

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon from atlatszo.hu on Vimeo.

Drónfelvételt készítettünk a Balatonhenyén épülő 1000 négyzetméteres kastélyról, ami természetvédelmi területen található, és a telek jelenlegi, valamint volt tulajdonosa is a kormányhoz kötődik.

Ezer négyzetméteres kastély épül a világörökség-várományos természetvédelmi területen from atlatszo.hu on Vimeo.

Megmutattuk a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula budai luxusvilláját, ahova a kormány évi többtízmilliárdot felemésztő reklámkampányait levezénylő cégeit jegyeztette be. Balásy ugyan nem örült a videónknak, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kimondta, hogy jogszerűen készítettük a felvételt, és közérdek volt bemutatni, hogy milyen ingatlant vett a reklámguru a hozzá kerülő közpénzből.

Budai luxusvillába költöztek Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó from atlatszo.hu on Vimeo.

Nemrégiben megmutattuk Orbán Viktor miniszterelnök apjának birodalmát, mert Orbán Győző cégei több állami beruházásban vettek részt, mióta a fia vezeti az országot, vagyonát tehát részben közpénzből szerezte, ezért a nyilvánosságra tartozik, hogy hol és mit épít – a felcsúti majorságban például egy 500 négyzetméteres lakóingatlant és mélygarázst:

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideón mutatjuk Orbán Győző birtokait from atlatszo.hu on Vimeo.

dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint „attól a blőd részlettől eltekintve, hogy lakásról mégis hogyan lehetséges hangfelvételt készíteni (maga a lakás nem ad hangot) és a drónok hangot egyébként nem is rögzítenek, a módosítás súlyos alkotmányos kérdéseket vet fel. Egy ingatlanról készített felvétel és annak publikálása egy közügyben kétségtelenül a sajtószabadság részét képezi. Akkor biztosan, ha az ingatlannak közpénzekhez közel álló közszereplőkhöz van köze, vagy egyébként egy aktuális közügy kapcsán a felvételnek lényeges információértéke van. Ha tényleg büntetőeljárás indul majd egy házról készült felvétel miatt újságírók ellen, akkor az önvallomásnak is tekinthető lesz: a politikusok, oligarchák titkolózását fogja védeni a törvény a sajtószabadság helyett. Emlékezhetünk a Fidesz híres jelmondatára a rendszerváltás idején: „Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi.” Valószínűleg a törvény védelme kapcsán nem erre gondoltak harminc éve. De akkor nyilvánvalóan azt sem gondolták még, hogy a jogállamiságot számon kérni egyenlő a kommunista elnyomással.”

Erdélyi Katalin

Drónfelvételek: Németh Dániel, Pápai Gergely

Megosztás