ismeretterjesztés

Saját kikötő, kaszinó, templom és sztriptízbár: ilyen Putyin titkos palotája a Fekete-tengernél

Vlagyimir Putyin orosz elnök régi politikai ellenfele, Alekszej Navalnij hosszú videóriportot közölt a 17 ezer négyzetméteres épületkomplexumról, ami számításai szerint 100 milliárd rubelbe (400 milliárd forint) kerülhetett.

 

Támogatási kampány

Navalnij a legismertebb orosz ellenzéki politikus, aki évek óta „bosszantja” tüntetésekkel és korrupciós ügyek feltárásával Putyint és kormányát. Emiatt már többször letartóztatták, és nemrégiben megpróbálták megmérgezni is, de túlélte, és folytatja eddigi tevékenységét. A mérgezésből Németországban lábadozott, majd felgyógyulása után hazatért Moszkvába – annak ellenére, hogy tudta, ismét le fogják tartóztatni. Ez meg is történt: ezúttal 30 napra őrizetbe helyezték, és majd utána jön csak az ügyében a tényleges ítélet.

Remek időzítéssel, az őrizetbe vétele másnapján, január 19-én publikált Navalnij stábja egy hosszú és alapos tényfeltáró anyagot Vlagyimir Putyin orosz elnök (eddig) titkos Fekete-tengeri palotájáról.

Az anyagban részletesen bemutatják az ingatlan történetét, és a köré font szövevényes hálót, amely Putyin KGB-s múltjában kezdődött, és régi barátok, lekötelezettek, gazdag üzletemberek, fantomvállalkozások alkotják. A palota ugyanis hivatalosan a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tulajdona, ami azonban 2068-ig „kutatási, oktatási, vadászati és horgászati célokra” bérbe adta azt egy Szentpétervár külvárosában bejegyzett rejtélyes minicégnek.

A 17.691 négyzetméteres ingatlannak saját kikötője és saját határátkelője van, fellette légtérzár, és a tengert is lezárták előtte, ahogy az egy igazán fontos katonai objektumnál szokás. Ez viszont nem az, hanem egy óriási luxusingatlan.

Navalnijék anyaga nem pusztán beszámol az orosz lakosság legnagyobb része által eddig nem ismert palota létezéséről, hanem bemutatja azt belülről is. Az ellenzéki politikus stábja ugyanis egy, az ingatlanon dolgozó építési vállalkozó segítségével interaktív látványterveket készített, így megnézhetjük a palotában található makettszobát, kaszinót, sztriptízbárt, színháztermet, interaktív táncolós „szobát”, jégcsarnokot, konditermet, és minden egyebet. A kialakítás a szocreál szögletességet ötvözi rengeteg pénzzel és kivagyisággal, így a végeredmény tökéletesen passzol a máshol is divatos diktátorgiccs-stílusba.

Kutatásuk és számításaik során Navalnijék arra jutottak, hogy az egész projekt költsége nagyjából 100 milliárd rubel (400 milliárd forint) lehetett.

Megosztás