riport

Kívül-belül megújult a Rogán testvérek balatonlellei nyaralója

 

A tulajdoni lap szerint 2008. június 2-án jegyezték be a szakonyfalui illetőségű, 1929-ben született Majczán Fernencné tulajdonjogát a Balatonlelle, Honvéd utca 27. alatti ingatlanra. Az idős hölgyet Rogán Antal anyai nagyanyjaként azonosította a sajtó. Azt valahogy sem akkor, sem később nem feszegette senki, hogy a 79 éves nyugdíjas asszony miből vette meg a már akkor is több tízmillió forintot érő nyaralót – Rogán családját a szülőfalujában nem tartották különösebben tehetősnek: apja boltvezető volt, édesanyja szakács a helyi óvodában.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Akárhogy is, a nagymama néhány hónappal a lellei nyaraló megvásárlása után meghalt, az ingatlant Rogán Antal és testvére, Rogán Valéria örökölte, így a szerzés forrásával kapcsolatban egyiküknek sem kellett magyarázkodnia. (Rogán Valéria Szakonyfalu polgármesterként éppúgy vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett közszereplő, mint a bátyja.) Két évvel ezelőtt találgatások tárgya volt a lellei ház mérete: mint a felvételeinken is látszik szabad szemmel impozáns épület, különböző becslések szerint az alapterülete összesen 260 nm.

 

Kívül-belül megújult a Rogán testvérek balatonlellei nyaralója from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A Pasa-park árnyékában Rogánék lellei nyaralója elkerülte a médiafigyelmet, pedig nem jelentéktelen értékről van szó: a hasonló méretű, fekvésű és állapotú ingatlanokat 50 és 100 millió forint közötti áron kínálják.

A nyaraló, a rendelkezésre álló felvételek alapján, korábban sem volt éppen rossz állapotban. Helyi forrásaink szerint azonban tavaly szeptembertől idén áprilisig kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak az ingatlan felújításán. Az kívülről is látszik, hogy újraparkosítottak több száz négyzetméternyi zöldfelületet, kicserélték a járólapokat, térköveket, közel 1 méterrel megmagasították a kerítést, és a régi medence helyére is egy jóval nagyobb került; de felújították az épülethez tartozó gépkocsibeállókat is. Az általunk megkérdezett szakértők szerint csak ezek a munkálatok piaci áron több millió forintba kerülhettek.

Bár értelemszerűen csak az utcáról tudtuk megnézni a lellei Rogán-villát, helyi forrásaink szerint jelentős beltéri munkálatok is zajlottak a felújítás 7-8 hónapja alatt: kétheti rendszerességgel vitték el a bontási anyaggal megpakolt konténereket, és ehhez arányosan érkezett építőanyag, amit később feltehetőleg beépítettek. Kívülről annyi látszik a régebbi felvételekkel összevetve, hogy a légkondícionáló rendszert felújították és bővítették.

Kapcsolódó cikkek

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

A munkák jellegére, volumenére és költségére vonatkozó kérdéseinket elküldtük a kabinetminiszter titkárságára, alább közöljük a teljes levelezést:

Tisztelt Sajtóiroda!

Rogán miniszter úr – vagyonnyilatkozatában is szereplő – balatonlellei nyaralójával kapcsolatban helyiek azt állítják, hogy 2015 őszétől 2016 tavaszáig kisebb megszakításokkal folyamatos felújítási munkák zajlottak a Honvéd utca 27. alatti nyaralóban. Nemcsak a kerítést magasították meg, de újraparkosították a telket, új, nagyobb medencét építettek be, új térkövet és járólapokat raktak le, és számos más kültéri munka zajlott. Az általunk megkérdezett szakértő szerint csak ezek a kültéri munkák több milliós költséggel jártak. 

Forrásaink szerint ugyanakkor a legjelentősebb átalakítás az épület belterében történt, tucatnyi konténerben szállították el az építkezés ideje alatt az építési törmeléket és egyéb hulladékokat, ugyanakkor ennek megfelelő mennyiségű építőanyag is érkezett az ingatlanra, ezeket folyamatos használták fel az építkezésen. Helyi forrásaink szerint csak a felhasznált építőanyagok (légkondícionáló készülékek, burkolatok, szerelvények) értéke több millió forintra rúg.

Ezzel kapcsolatban az alábbiakat szeretnénk megtudni Miniszter úrtól:

1 – Megtörténtek-e a fent említett felújítási munkálatok az Ön lellei nyaralójában? 

2 – Mennyibe került a teljes felújítás? 

3 – Milyen forrásból fedezte a felújítás költségét?

Egyben azt kérjük, hogy – a személyes adatok kitakarásával – elektronikus másolatban bocsássa rendelkezésünkre az elvégzett munkákról kiállított számlákat.”

A miniszterelnöki kabinetiroda válasza:

„Azt, hogy a Rogán Antal társtulajdonában lévő balatonlellei nyaralóban történt-e bármilyen változtatás alapvetően magánügynek tartjuk. Állításai azonban erősen túlzóak, semmilyen engedélyköteles változtatás, érdemi nagy felújítás nem történt. Rogán Antal és az ingatlan társtulajdonosa minden költséget közösen viselnek.”

Újabb kérdés tőlünk:

„Önök azt írják, állításaim – valójában a helyiek állításai – erősen túlzóak az ingatlanon „semmilyen engedélyköteles változtatás, érdemi nagy felújítás nem történt. Rogán Antal és az ingatlan társtulajdonosa minden költséget közösen viselnek.”

Ebben az esetben, felteszem, nincs akadálya annak, hogy az első levelemben írtaknak megfelelően megküldjék részemre a felújítással kapcsolatban keletkezett számlák másolatát. Különös tekintettel arra, hogy az ingatlan társtulajdonosa, Rogán Valéria maga is vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett közszereplő.”

A kabinetiroda második válasza:

„Ahogyan azt már a tegnapi nap folyamán is jeleztük, ez magányügy, megkeresésében erősen túlzó állítások szerepelnek. Rogán Antal vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének eleget tett. Kérjük, küldje el a jogszabályi hivatkozást, hogy mi alapján kéri miniszter úrtól a megkeresésében szereplő számlákat.”

Természetesen semmilyen jogszabály nem kötelezi Rogán Antalt, hogy számlákkal bizonyítsa, nem volt jelentős összeg a felújítás. A folytatásban viszont be fogjuk mutatni, hogy akkora értékről van itt szó, ami mégis igényelne némi magyarázatot a miniszter részéről.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás