közbeszerzés

20 milliárd forintból újulhat meg a Citadella

Nettó 20 milliárd forintért keres kivitelezőt a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a Citadella teljes felújításához – jelent meg az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában. A felújítás során nem csak az erőd, hanem a teljes környezete is megújul.

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Idén nyáron jelentették be a Citadella felújítását, azonban a konkrét összeget eddig még nem lehetett tudni. A most megjelent hirdetmény szerint az állami tulajdonú Várkapitányság Zrt. a tervezői és felújítási munkálatokra írta ki a közbeszerzést, a munkákra nettó 20 milliárd forintért keresnek kivitelezőt.

Az ajánlati kiírás szerint

„a Citadella állapota több, mint egy évszázada folyamatosan romlik. A 20. Század fővárosi fegyveres összetűzései során ma is jól látható sérüléseket szenvedett az épületkomplexum. Az életveszély elkerülése érdekében a teljeskörű rekonstrukció elkerülhetetlen.”

Az elképzelések szerint a 4280 négyzetméteres erődben 1500 négyzetméteren újul meg a kiállítótér,  a Citadellában létrejövő közösségi terek befogadóképessége pedig több mint 1200 fő lesz. A 27 ezer négyzetméteres kertben ( 13.390 négyzetméter zöldfelület, 13.772 négyzetméter burkolt terület) is lesznek munkálatok, és a 3 ezer négyzetméteres várfalat is felújítják.

A kivitelezési munkálatok során a nyertesnek lifteket is kell létesítenie, akadálymentesítenie kell a területet, és restaurálási munkákat is el kell látnia, legalább 20 méter magas nemzeti lobogót kell majd kihelyeznie. A feladat része még a közműépítés, és az erőd közepén álló második világháborús betonbunker elbontása is.

A jelentkezőket alaposan megszűrik: a jelentkezőkre vonatkozó minimumkövetelmények között szerepel, hogy a cég az elmúlt öt évben dolgozott legalább nettó 2 100 négyzetméter alapterületű műemléki épületeken, ami magába foglalta a restaurálási feladatokat is. Felújított épülethez kapcsolódóan legalább 10 ezer négyzetméteren végzett zöldfelületépítést, és burkolt felület kivitelezését, továbbá legalább 300 négyzetméter várfalat épített és újított fel. Érdekes – és szokatlan módon – azonban gazdasági és pénzügyi alkalmassági minimumkövetelményeket nem írtak elő.

Az ajánlatok benyújtásának határideje október 8., és a Várkapitányság a munkálatokra szánt nettó 20 milliárdos keretösszeg 70 %-ának lehívására vállal kötelezettséget.

Hosszú évtizedekig pusztult az erőd

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a júniusi kormányinfón jelentette be, hogy Szabadság múzeum lesz a Gellért-hegyi Citadellából.

Idén júliusban lett kiemelt kormányzati beruházás a Citadella felújítása, amit Fodor Gergely kormánybiztos vezetésével fognak megvalósítani. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a beruházások megvalósításával kapcsolatos szakmai koncepcionális és előkészítő munkálatok, továbbá a szükséges tervezési és egyes kivitelezési tevékenységek elvégzéséhez, valamint az egyéb szakmai feladatokra az idei központi költségvetésből 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az elhanyagolt és pusztuló erődöt egy sajtóbejárás során mutatta meg Fodor Gergely. A fejlesztések első ütemében 2022-ig az erődöt és a környezetét tervezik felújítani és rendezni. A második fázisban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást rendeznek be 2023-ig. A területen az állapotfelmérési munkák már nyáron megkezdődtek, ami után megindul a régészeti feltárás és az építészeti tervezés is.

A kiírás szerint azonban a szerződés időtartama 48 hónapra szól, azaz a nyertes cégnek négy év alatt kell felújítania a Citadellát és annak környezetét.

A Citadella épületét az 1848/49-es szabadságharc leverése után kezdték el építeni Haynau irányításával. A Citadella 1987-től a budapesti világörökség részévé vált, az erőd azonban 2014 óta nem látogatható. Akkor az épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rohamrendőrökkel foglalta vissza azoktól a bérlőktől, akik a rendszerváltás óta használták.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A Citadella erőd és a Szabadság-szobor 2020. június 8-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás