Környezetpusztítás

Drónfotók: letarolták a Vár oldalát a 18 milliárdos várgarázs és a szőlőskert miatt

Folyamatosan vágják ki a fákat a Budai Vár nyugati oldalán a kiemelt beruházássá nyilvánított, 18 milliárdos várgarázs és szőlőskert miatt. A lapunkhoz eljutott drónfotókon látszódik, hogy a kivágásra ítélt 54 fából már csak 14 maradt. Ezek a fák még menthetőek lennének, ha a parkból mégsem akarnának „történelmi” szőlőskertet létrehozni. A Várkapitányság által hangoztatott társadalmi párbeszéd a tiltakozók szerint csupán színjáték volt, ugyanis a kocsibeállókra a minisztériumok Várba költözése miatt nagyobb szükség van. Az állami cég szerint beteg, invazív fákat áldoztak be, a polgármester és a lakók a fakivágási engedély alapján azonban azt állítják, hogy a kivágásra ítélt fák többsége egészséges, és csupán két invazív van köztük. Videóriport.

Nemrég hozta nyilvánosságra Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület ellenzéki polgármestere, hogy a kormányhivatal 54 darab, többségében egészséges fa kivágására adott engedélyt a Budai Vár nyugati oldalában épülő mélygarázs és szőlőskert miatt. A kiemeltté nyilvánított beruházás kormányzati projekt, az önkormányzatnak nincs beleszólása: egy évbe telt, mire eljutott hozzájuk a fakivágásos dokumentum.

„54 fából mindössze 18 fát minősített élet- vagy vagyonbiztonsági szempontból veszélyesnek. A többi 36 fa – köztük hársak, hegyi juharfák, vadgesztenyefák – mind egészséges! Csak éppen a kormánynak útban vannak. (…) A döntést akkor hozták meg, amikor tavaly igazgatási szünet volt a hivatalunkban, és valahol a kormanyhivatal.hu oldalán tették kö​zzé mindössze 5 napra, onnan kellett volna megtudjuk” – írta a posztjában a polgármester.

A dokumentum szerint 232 fa pótlásáról kell gondoskodnia a beruházónak, amiből 70 darab fát a beruházás területén ültet el, de

162 darab fa pótlását „helyhiány miatt” 8 millió forinttal váltják meg.

A Várkapitányság a polgármester posztja után MTI-közleményben jelezte, hogy „a terület zöld rehabilitációjakor az öreg, beteg, invazív, balesetveszélyes fák helyett legalább másfélszer annyi nemes és értékes fát ültetünk.”

A polgármester és a tiltakozó lakosok azt mondták az Átlátszónak, hogy nem igaz, hogy invazív fákról lenne szó. Ugyanis az előbb említett kormányhivatali határozatban tételesen fel vannak sorolva a fák, és csupán kettő darab (1 bálványfa és 1 zöld juhar) számít invazívnak. A Várkapitányságot is szerettük volna megszólaltatni, de nem reagáltak a megkeresésünkre.

Invazív vagy inváziós faj: az adott területen nem őshonos, vagyis behatolónak számít, és esetleg fel is borítja az ott fennálló ökológiai egyensúlyt (tömeges elterjedésével kiszorítva és/vagy esetlegesen behurcolt fertőző betegségeivel a kihalás szélére sodorva, vagy ki is pusztítva az eredetileg ott élő fajokat).

Kell a parkoló a költöző minisztériumoknak

Ez az eset egyébként egy újabb példa arra, hogy a beruházásokat menedzselő Várkapitányság mindent megtesz, hogy a közpénzmilliárdokból finanszírozott építkezések részletei minél tovább titokban maradhassanak. Előlünk is több mint egy éve titkolják a beruházás pontos részleteit.

Mivel a Várkapitányság egy jó ideje már nem hajlandó válaszolni a kérdéseinkre, ezért a rendelkezésre álló dokumentumok, a Google Earth archív felvételei, a civilek segítségével, és a lapunkhoz eljutott drónfelvételek alapján próbálunk választ kapni arra, hogy hány fa tűnt el eddig, hányat terveznek még kivágni, illetve hogy pontosan melyik beruházás útjában álltak a növények.

Kimentünk az építkezés helyszínére is, ahol azt láttuk, hogy a várfal alatti részt a kivitelező már körbekerítette, a várgarázs felett már eltűntek a fák, jelenleg markolókkal hordják el a földet. A leendő szőlőskert helyén lévő parkból már több fát kivágtak, és néhány egyed ugyan még kalodába zárva várja a további sorsát, de még a védendőként megjelölt, hatalmas fa sincs túl jó állapotban.

A kalodában lévő baloldali fa sincs túl jó állapotban (fotó: Bodoky Bence / Átlátszó )

A park felett a Várban már javában zajlik a József főhercegi palota újjáépítése, ami leginkább úgy fest, mintha egy gigantikus filmes díszletet húznának fel. Az, hogy a palotába tervezett „irodai funkció” pontosan mit takar, még titkos, de több minisztérium Várba költözése is tervben van. Az új dolgozóknak pedig szükségük lesz parkolóhelyre.

A Várkapitányság MTI-közleménye persze nem erre fókuszál, hanem a lakók igényeit emlegeti: „A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérséklődik az autók okozta terhelés.”

Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába: várfalat bontanak, és fákat vágnak ki | atlatszo.hu

Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába: várfalat bontanak, és fákat vágnak ki

Többszörösére drágult a beruházás

Hónapokig titkolta a Várkapitányság, hogy nem készült környezeti hatástanulmány a Várgarázs III. projekthez. A vizsgálatra azért nem volt szükség, mert a parkolószám nem éri el a 300-at. A Várban megvalósult másik két mélygarázsnál is gondosan figyeltek, hogy ne érje el a határértéket a parkolószám.

A Várhoz tervezett öt mélygarázsból eddig kettő valósult meg. A Várkert Bazár mélygarázsa 2016-ban elkészült, közel 300 férőhelyet kínál, az ára 1,7 milliárd forint volt. A Csikós udvarhoz tartozó mélygarázs, ami a most épülő mellett van a Palota úton, 2017-ben lett kész, 200 férőhelyes lett, ára pedig 2,5 milliárd forint volt. A jelenleg kivitelezés alatt álló mélygarázst eredetileg 2017 végére, és 240 férőhelyesre tervezték, akkoriban az árát 4,8 milliárd forintra saccolták.

A Várgarázs, a nyugati kertek és a József főhercegi palota kivitelezése a budai Várban (fotó: Olvasónk)

A Beruházási Ügynökség tavalyi beszámolójában a Telex szúrta ki először, hogy a Várgarázs III. ütemre 18,1 milliárd forint jut. Azóta közzétették a Várkapitányság tavalyi évre szóló beszámolóját is, amiben szintén ezt az összeget találtuk, azonban itt már az szerepel, hogy

a nyugati kertre, az istállóra, és a mélygarázsra futja a 18,1 milliárdos összegből.

Itt lesz a várgarázs bejárata (fotó: Bodoky Bence / Átlátszó )

30 fát a szőlőskert miatt irtanak ki

Augusztusban a Budavári Önkormányzat Facebook oldala közzétette a fakivágási ütemtervet. Ebből kiolvasható, hogy három ütemben vágják ki a fákat. Az első ütemben kivágott fák már nem láthatóak a rajzon.

A fakivágás ütemei (jobb gombbal kattintva, link megnyitása fülön nagyítható a kép)

A képen lévő két táblázat között van némi ellentmondás, de a legtöbb fa tervezett sorsa kiolvasható:

  • Az első ütemben a jobb oldali táblázat szerint 20 fát már kivágtak a várfal tövében, nagyjából a mélygarázs feletti részen. A bal oldali táblázat szerint kettőt közülük átültettek. (A várgarázsról eddig nem sikerült olyan tervet szereznie a nyilvánosságnak, ahol a parkoló föld alatti része pontosan látszódna.)
  • A második ütemben 13 fát vágtak ki, ezek többnyire a leendő szőlőskert területén voltak (szürkével jelöltek). A rajzon még megvannak, de a hozzánk eljutott drónfelvételeken ezek a fák már nem látszanak.
  • A harmadik ütemben 14-15 fát fognak még kivágni, ezek a drónfelvételek alapján még a helyükön vannak (sárgával jelöltek).
  • Kékkel jelöltek 3 védendő fát, az egyiknek mondjuk már a lombkoronája sincs meg, legalábbis ezt láttuk a helyszínen.
  • A képen egy fa átültetését jelölik. (A faátültetés egyébként sok esetben csak egy nagyon drága fakivágás.)

Tehát 14-15 fa még menthető lenne, ha a Várkapitányság letenne arról a tervéről, hogy szőlőt akar telepíteni a Vár oldalában. A szőlőskert miatt saccra közel 30 fát tüntetnek el.

Korábbi Google Earth és jelenlegi olvasói drónfotó

Nem meglepő módon azonban a környéken élők nem igazán örömködnek emiatt. A tiltakozó lakosok egyik fő érve, hogy jobb egy éjjel-nappal nyitva tartó, fás parkban sétálgatni, mint egy árnyat alig adó, éjszakára zárt szőlőskertben. A helyieknek legutóbb egy fát sikerült megmenteniük, ami nem az elkerített területen volt, így addig tudták őrizni, amíg a favágók útlezárási engedélye szólt.

A szőlőskert látványterve a tavaly nyáron megrendezett lakossági fórumról (forrás: Pagony Táj- és Kertépítész Iroda / Várkapitányság )

Új néven és jobb marketinggel szórják átláthatatlanul a közvagyont

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. a budai Várnegyed területén zajló állami beruházásokat koordináló cég, amit a Miniszterelnökség 2018 végén hívott életre. Az élére a kormány egyik megbízható kádere, Fodor Gergely került, aki korábban a TEK (Terrorelhárítási Központ) egyik osztályvezetője volt.

A Várkapitányság tiszteletet parancsoló neve mögött két rossz hírű állami cég egyesítése áll.

A kormány az új vállalatot a botrányokat halmozó Várgondnokság és a Budavári Kft. helyett alapította. Az előző cégek vezetője Gyutai Csaba volt, akiről még a Miniszterelnökség belső vizsgálata is azt állapította meg, hogy igazgatósága idején súlyos visszaélések voltak.

A Budavári Kft. tevékenysége még az Állami Számvevőszék szerint is átláthatatlan volt. Működése nem volt szabályozott, vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított. Közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezért tevékenysége nem volt átlátható – olvasható az ÁSZ jelentésében. Gyutai szerint a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének szerettek volna eleget tenni, de a honlapjuk technikai adottságai ezt nem tették lehetővé.

Kipereltük a jelentést: komoly problémákat talált az auditor a Várgondnokság átvilágítása során | atlatszo.hu

A Budavári szervezetén belül, valamint a Budavári és a Várgondnokság között számos területen átfedő tevékenységek és kompetenciák vannak, egyes feladatok elhatárolása nem egyértelmű, az átadás-átvételi pontok rosszul definiáltak. A beszerzés decentralizált, valamint hiányzik a belső ellenőri funkció. A cégszerű működést hátráltatja, hogy a szervezet egyes egységei profilidegen/háttérintézményi tevékenységet végeznek.

A 2018 óta a Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program a budai Vár megújítását takarja. A Várkapitányság hatalmas büdzsével gazdálkodhat. A teljes, Orbán új rezidenciáját is magában foglaló beruházás pontos összege máig ismeretlen, de a szakmai számítások 200-1000 milliárd forint között várható végösszeget becsülnek.

A tiltakozók szerint szó sincs közösségi tervezésről, színjáték volt az egész

„Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki” – ezt írta a Várkapitányság az MTI-közleményben, miután a polgármester közzétette, hogy hány fa kivágására kaptak engedélyt.

A Közösen a Vároldalért csoport azonban közleményben cáfolta ezt: „Amit a Várkapitányság közösségi tervezésnek hív, az a Közösen a Vároldalért csoport által rendkívül nehezen kikényszerített párbeszéd-szerűség. Utólag jól látszik, a Várkapitányság részéről csak marketinges szemfényvesztés és mellébeszélés volt az egész.” A csoport a kezdetektől fogva kronológiai sorrendbe szedte az eseményeket, és a fakivágások szempontjából ezek a lényegesebb mozzanatok:

  • A környéken élők 2020. decemberében vették észre először a sajtóban a Fehérvári rondelláról és az alatta lévő parkról a látványterveket, amiken látták, hogy ki akarják vágni a fákat.
  • 2021 áprilisában, és júniusában volt két zárt ajtós találkozó, ahol a Várkapitányság különböző számokat mondott azzal kapcsolatban, hogy mennyi fát akarnak kivágni, és a lakók petícióját gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva prezentálta a terveket.
  • 2021 júliusában, az önkormányzat szervezésében sikerült összehozni egy lakossági fórumot, ez volt az első és egyetlen valóban nyilvános esemény, amire a Várkapitányság „közösségi tervezésként” hivatkozik. A fórum a lakosság észrevételei és kérdései után ért véget, de a Várkapitányság képviselőinek válaszaira már „nem maradt idő”, ezért abban maradtak, hogy az önkormányzat összegyűjti az összes kérdést és elküldi nekik hivatalosan. A kérdésekre nem jött valódi válasz, többek közt arra sem, hogy melyik fákat akarják kivágni és miért.

„Összegezve, a Várkapitányság nem vette figyelembe és nem teljesítette a petíciónk követeléseit és a későbbi lakossági kéréseket sem. Valójában annyit sikerült elérnünk, hogy – ha betartják az ígéretüket – lesz egy kutyafuttató és néhány tőkével kevesebb szőlőt telepítenek. Ezt a színjátékot nevezik ők közösségi tervezésnek” – olvasható a szöveg végén.

Szürreális lakossági fórum a Várban épülő mélygarázs kapcsán, amit szőlőskertnek próbálnak álcázni | atlatszo.hu

A Várkapitányság bedobta gumicsontként a szőlőskertet, ami azután jogosan verte ki a biztosítékot a lakosság egy részénél. A mélygarázs tetejére tervezik a nyitott gyümölcsöskertet, a szőlőskert attól balra lenne elhelyezve, ahol jelenleg szintén egy fás park található. A másik projekt pedig a József főhercegi palota újjáépítése a semmiből, de azt nem tudni, hogy a közpénzmilliárdokból épülő létesítményben pontosan milyen irodák kapnak majd helyet.

Szöveg: Zsilák Szilvia – Videó: Bodoky Bence

Címlapkép: A Várgarázs, a nyugati kertek és a József főhercegi palota kivitelezése a Budai Várban (fotó: Olvasónk)

Megosztás