közbeszerzés

842 millió forintért épül lift a Budai Várba

A Várkapitányság Zrt. közbeszerzését a WHB Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte, de másnak esélye sem volt. Ők építették ugyanis a Stöckl-lépcsőt is, amihez az épülő Tabáni lift csatlakozik.

Támogatási kampány

Folytatódik a Nemzeti Hauszmann Program, melynek keretében a kormány régi épületeket renovál, és elpusztultakat épít újjá a semmiből. A felújítás legékesebb példája a Karmelita-kolostor, ahova Orbán Viktor miniszterelnök és hivatala költözött be, és az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött szőnyegeken taposnak, dekorációnak pedig a Szépművészeti Múzeumból 34 festményt és 4 szobrot, a Nemzeti Múzeumból pedig 14 festményt kölcsönöztek ki.

2016-ban elindult 3,5 milliárd forintból a II. világháborúban megsérült, majd később elbontott Királyi Lovarda, és további 3,5 milliárdért a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőnek az újjáépítése. Mindkét megbízást a WHB Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. párosa nyerte, és az épületek már el is készültek.

Az építkezés azonban tovább folytatódik: az európai uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint

nettó 842,3 millió forintért épül meg az ún. Tabáni lift a WHB és a Laki kivitelezésében.

Másnak esélye sem volt nyerni, mert a projektet irányító Várkapitányság Zrt. eleve velük akart szerződni, mivel ők voltak korábban a „Csikós udvar revitalizáció” nevű projekt kivitelezői is (nettó 6,4 milliárd forintért), a lift pedig ahhoz kapcsolódik.

A hivatalos leírás szerint „Az építmény a Palota út és a Hunyadi udvari közötti, akadálymentes gyalogos tengely legfontosabb eleme. Kompozíciójában és funkcionálisan az újjáépülő Stöckl-lépcső folytatása. Míg utóbbi a Hunyadi udvar és a Csikós udvar között létesít gyalogos kapcsolatot, a Tabáni liftpavilon a Csikós udvar és a Palota út között létesít akadálymentes kapcsolatot.”

A műszaki részletek szerint a kivitelezők 2 darab 33 fős liftblokkot fognak építeni, és a betonozás, falazás, zsaluzás, állványozás mellett 350 négyzetméteren konzerválják a Zsigmond korabeli falat is, továbbá burkolási, gépészeti, villamossági feladatokat is elvégeznek.

A Várkapitányság 2020. október 22-én kötötte meg a cégekkel a szerződést, de arról nincs szó a hirdetményben, hogy mikorra kell elkészülnie a Tabáni liftnek. Várható azonban egy következő építkezés: a tájékoztató szerint hamarosan felújítják majd Karakas Pasa tornyát is.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, a WHB többségi tulajdonosa Paár Attila, aki Magyarország 45. leggazdagabb embere, és ő vette meg Tiborcz István, a miniszterelnök vejének tulajdonrészét az Eliosban, amikor kitört a közvilágításbotrány. A WHB rengeteg közbeszerzést nyer, és ez meg is látszik a mérlegadatain.

 

Közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a tenderkedvenc WHB-ból a tulajdonosok

Az utolsó napon adta le éves beszámolóját a közbeszerzések egyik nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft., vagyis a WHB. A cég értékesítésének nettó árbevétele tavaly 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az újjáépített Budavári lovarda, a Főőrségi épület és Stöckl-lépcső 2019. októberében (fotó: Wikipedia/Pan Peter)

 

Megosztás