közbeszerzés

Karakas pasa tornyának helyreállítása 300 millió forint helyett 435 millióért készül el

A Budai Várban zajló kormányzati építkezések legújabb fázisa Karakas pasa tornyának renoválása. A beruházást irányító Várkapitányság Zrt. előzetesen nettó 291 millió forintra becsülte a projektet, de végül nettó 435 millióról szóló szerződést írt alá a kivitelezőkkel. Verseny egyáltalán nem volt: a Várkapitányság eleve a WHB Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. párosára akarta bízni a munkát, mert ők végezték korábban a kapcsolódó feladatokat is. 

Rendületlenül folytatódik tovább a Nemzeti Hauszmann Program, amelynek keretében a kormány régi épületeket renovál és elpusztultakat épít újjá a semmiből a Budai Várban.

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint most Karakas pasa tornyának helyreállítása van soron. A történészek szerint 1620 körül épült bástya a vár nyugati oldalán található, és Karakas Mehmed pasa volt az építtetője.

Karakas pasa tornyát nettó 435 millió forintért állítja helyre a WHB és a Laki Épületszobrász Zrt. párosa. Az ajánlatkérő Várkapitányság Zrt. kimondottan velük akart szerződni, de csak nettó 291 millióra becsülte a munkát.

A WHB-Laki duó verseny nélkül nyerte el a megbízást, a Várkapitányság ugyanis nem tett közzé felhívást a munkára, mert direkt ennek a két cégnek akarta adni a megbízást. Ezt azzal indokolja a Vár átalakítását irányító állami cég, hogy a WHB és Laki párosa volt korábban a Csikós udvar revitalizáció nevű projekt kivitelezője is (nettó 6,4 milliárd forintért), Karakas pasa tornyának felújítása pedig ahhoz kapcsolódik.

Ugyanezzel az indokkal nyert egy ugyanilyen, verseny nélküli tendert a WHB és a Laki 2020 novemberében is: akkor a Tabáni lift építésére kaptak megbízást nettó 842 millió forintért.

A most megjelent eredménytájékoztató szerint Karakas pasa tornyának helyreállítása során 400 m³ falazatot, nyílást és burkolatot, valamint 750 m² faszerkezetet bontanak le a kivitelezők, majd betonozást, zsaluzást, ácsmunkát, bádogozást, vakolást végeznek, illetve aljzatot, hideg- és melegburkolatot készítenek, valamint konzerválják a kőfelületeket. Arról nincs szó a dokumentumban, hogy a munkálatoknak mikorra kell befejeződniük.

A WHB sokadik megbízása a Várban

A kormány 2014-ben fogadta el a Nemzeti Hauszmann-tervet, ami a budai Várnegyed historizáló átépítését jelenti. A Vár teljes átépítésének költsége legalább 200 milliárd forintba fog kerülni a magyar adófizetőknek, de szakértők szerint akár 1 000 milliárd is lehet a végösszeg. A Nemzeti Hauszmann-terv keretében építették újjá az egykori lovardát, a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt, valamint revitalizálták a Csikós udvart. Ezeket a munkálatokat a WHB a Laki Zrt.-vel közösen végezte többmilliárd forintért.

Áprilisban számoltunk be a WHB újabb nagy megbízásáról a Budai Várban: a cég a Garage Kft.-vel közösen nyerte a Pénzügyminisztérium Mátyás-templom melletti épületének eredeti állapotba való visszaállítására (pl. a tornyok újjáépítése) vonatkozó közbeszerzést nettó 54,3 milliárd forintért.

A WHB és a Garage Kft. 54 milliárd forintért rekonstruálja a Pénzügyminisztérium épületét

A Budai Várban található épület eredeti állapotának visszaállítását 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány. A WHB Kft. és a Garage Kft.

A WHB többségi tulajdonosa Paár Attila, aki korábban megvásárolta Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban. A Forbes 2020-as összeállítása szerint 35,7 milliárdos vagyonával Paár az ország 41. leggazdagabb embere. A cég évek óta tobzódik a közpénzes megrendelésekben, és ez meglátszik a mérlegadatain is: éves forgalma 2018-ban nettó 50 milliárd forint, 2019-ben már 61,6 milliárd volt, a nyeresége pedig ebből 2018-ban 7,3 milliárd forint, 2019-ben 4,4 milliárd lett.

Szintén a Hauszmann-terv részeként alakították ki az egykori Karmelita-kolostorban az új miniszterelnöki irodát, ahova az Iparművészeti Múzeumból kölcsönöztek szőnyegeket, dekorációnak pedig a Szépművészeti Múzeumból festményeket és szobrokat.

 

34 festményt és 4 szobrot kölcsönöztek ki a Szépművészeti Múzeumból Orbán új irodájába

A kormány és a kormánymédia folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a Várban többmilliárd forintért kialakított új miniszterelnöki hivatal egyszerű és puritán. A fehér falak és sötét bútorok valóban ezt a hatást keltik, de az épületegyüttes szőnyegeit az Iparművészeti Múzeumból, a festményeket és szobrokat pedig a Nemzeti Galériából kölcsönözték ki Orbán Viktorék számára.

A kormány szeretné a Belügyminisztériumot és a Pénzügyminisztériumot is a Várba költöztetni azzal az indokkal, hogy ezek a tárcák régen is ott voltak. A belügy esetében még csak a terveknél tartanak, de már azokra is elment 1,3 milliárd forint.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Karakas pasa tornya és az Országos Széchényi Könyvtár (forrás: Wikipédia)

Megosztás