Beruházás

35 milliárdra drágult a tervezőasztalon a kiskunhalasi fürdőkomplexum

Évek óta vár Kiskunhalas egy új fürdőre. A 2022-es választások előtt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője azt mondta, a beruházás „nagyban múlik a jövő évi választások eredményétől is”. Bányai Gábor nyert, kormánybiztos lett, a tervezés is megindult. Ezeket nézhettük meg Kiskunhalason. A fideszes polgármester januárban idei alapkőletételről beszélt, Lázár minisztériuma szerint viszont „a kivitelezési közbeszerzési eljárás kiírása jelenleg nem várható”.

Takaróba burkolózva ülnek a Fejlesztési Irodában, és elnézést kérnek a hidegért. Kint süt a nap, de a hőmérséklet csak 15 fok. November első hete van, a kiskunhalasi hivatalban 17 fok lehet bent – a dolgozók azzal viccelik el a hidegre vonatkozó kérdésemet, hogy nem spórolnak, csak a polgármester nem fázós. A 2018-ban beharangozott nagyszabású fürdőfejlesztés terveit jöttem megnézni. Egy külön irodába kísérnek, ahol nem dolgozik senki, viszont meleg a radiátor. A tervekhez a hivatal már minden engedélyt megszerzett – azok 2022 januárjára készültek el nettó 359 millió forintból –, ezeket közadatigénylésben kértük ki, de a szerzői jogokra hivatkozva csak betekintést engedtek.

„Már a 2018-as választások előtt elkezdtem azt a folyamatot, mely az új fürdő építését irányozta elő. Az igény már nagyon régen fellépett a kiskunhalasiak és egész térségünk lakosai körében, de a politikai akarat vagy nem volt meg, vagy nem kapott megfelelő támogatást” – mondta a Fülöp Róbert, a város fideszes polgármestere egy 2020-as videójában. „A most bejelentett indulással, első ütemben a teljes engedélyeztetést, a szükséges területvásárlást és a közbeszerzési eljárás lefolytatását kell végrehajtani, ezt követően indulhat az új fürdő építése. Az új fürdő a Csipke Gyógyfürdő nevet fogja viselni. 2023-as várható elkészültével Magyarország egyik legszebb és legújabb fürdője lesz a kiskunhalasi” – ígérte Fülöp Róbert.

2023-ban arról beszélt a baon.hu-n, „2023-ban lezajlik a közbeszerzés, és

idén akár már az alapkövet is letehetik.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konkrét megvalósítás még hosszú időt vesz igénybe, hiszen a tervező becslése szerint 2-2,5 évig tart majd az építkezés.”

242593207 4461669420576703 3745811406031370357 N

2021-es látványterv (forrás: Fülöp Róbert/Facebook)

23 milliárdos terv, 2023-as átadás

A Bács-Kiskun megyei fürdőről a magyarepitok.hu megírta: „A fedett fürdőben az alábbi medencetípusokat jelöli a kiírás: gyógytornamedence, gyógymedence, úszómedence, tanmedence, élménymedence, meleg vizes medence, csúszdamedence, gyerekmedence, merülő medence. Legalább egy medence kiúszóval és kültéri résszel is rendelkezik. Az uszoda részlegben egy vízilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas úszómedencét ír elő a közbeszerzés.”

„A vizes gyógyászati részleg minimális gyógyászati funkciói: gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás. Ezt kiegészíti egy igény szerint gyógyászati részleg reumatológiai rendelővel, fizioterápiás teremmel, masszázs szobával, egyéni gyógytorna szobával. A wellness részleg minimális funkciói: sókamra, infraszauna, fényterápia, aromaterápia, finn szauna, bioszauna, tepidárium, masszázsszoba és egyéb kezelők. A beruházásban a fentiek mellett többek közt játszóház és csúszdapark épül a tervek szerint, emellett a zöldfelületet, valamint a fürdőhöz vezető utakat és a parkolókat is érintik fejlesztések”–írta a magyarepitok.hu

Muhold

A fürdő látképe a Google térképen. Hatalmas fejlesztés lenne, évek óta várnak rá.

2021-ben Bányai Gábor kormánypárti országgyűlési képviselő azt állította, „a kormány részéről

biztosított a beruházás megvalósításához szükséges 22,8 milliárd forint,

ha minden az ütemterv szerint halad, akár jövő tavasszal letehetik az új fürdőkomplexum alapkövét és megkezdődhet a tényleges építkezés.” Majd ráfordulva a 2022-es kampányra azt hangsúlyozta, „A jelenlegi kormány támogatja a halasi fürdőfejlesztést, ami hatalmas mérföldkő lehet a város fejlődése szempontjából, ez azonban nagyban múlik a jövő évi választások eredményétől is – fűzte hozzá a képviselő, aki bízik abban, hogy mindenkinek fontos Kiskunhalas, a térség fejlődése.” Bányai nyert, ahogy a Fidesz is, maradt a kétharmad, fürdő viszont nincs. Bányai Gábort 2022 májusától a dél-alföldi régió fejlesztéséért felelős kormánybiztossá is kinevezték.

82959546 2762522533785975 1800240799158370304 N

Bányai Gábor Orbán Viktor társaságában (fotó: Bányai Gábor/Facebook)

A tervek másfélszeres drágulásról szólnak

A tervezők alapos munkát végeztek, több száz oldalnyi anyag készült. A költségvetést számítógépen nézhettük meg, ami szerint maga a fürdő 18,2 milliárd forint lenne 2022 januári áron, az uszoda 7,4 milliárd, a kültéri medencék árát 413 millió forintra árazták, míg a parkolóházra 3,3 milliárd forintot számoltak. Ez összesen 29,3 milliárd forint, a kempinggel együtt viszont

már 34,8 milliárd forintra becsülik a tervezők a beruházást, ez több mint 50 százalékos drágulás.

242494427 4461670060576639 150402448816159934 N

2021-es látványterv (forrás: Fülöp Róbert/Facebook)

A fürdőről a megvalósíthatósági tanulmányban azt írják, egy időben 840, kettő turnusban 1680 vendéggel számolnak. A fürdő beltéri kapacitása 2040 fő, a kültéri medencéé 1360 fő. Az összes kapacitás nyáron 3400 fő lehet. A meglévő fürdő a dokumentum szerint évente 137 ezer vendéget fogad, azaz nyitvatartási naponta átlagosan 570-et. A beruházástól az önkormányzat új munkahelyeket, a turizmus fellendülését várja.

Img20231107112839

35 milliárd forint kellene a teljes projektre. Kérdéses, honnan lesz pénz. Fotó: Segesvári Csaba

A projekt érdekessége, hogy a parkolóhelyek száma nem változna, a meglévő nyitott parkoló helyére épülne parkolóház mintegy 3,3 milliárd forintból. A 10 288 négyzetméteres épületet 3 emeletesre tervezték, 299 férőhellyel, de lenne hely buszoknak és 166 kerékpárnak is.

Img20231107112449

Fotó: Segesvári Csaba

Már nem beszél alapkőletételről a fideszes polgármester

„Az Ön által megismert dokumentumok ún. «tervellenőrzési» folyamatát jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium végzi. A projekt végleges költségét meghatározza, hogy a Minisztérium végül mely projektelemeket fogadja el, illetve milyen formában, továbbá a közbeszerzésen beérkező ajánlat is, amelyet az eljáráskori gazdasági környezet nagy mértékben befolyásolhat” – írta az Átlátszónak Fülöp Róbert. Kiskunhalas kormánypárti polgármestere úgy folytatta, „a projekt összköltségének meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy kizárólag a gyógyfürdőhöz kapcsolódó fejlesztésekről beszélünk vagy figyelembe vesszük a projektet komplexé tevő egyéb beruházásokat: pl. útépítés, körforgalom kialakítása, közművek fejlesztése.”

A kiskunhalasi fürdő. (MTI Fotó: H.Szabó Sándor)

Rákérdeztünk a januári, baon.hu cikk állításaira is, „2023-ban lezajlik a közbeszerzés, és idén akár már az alapkövet is letehetik”, amire azt válaszolta: „a közbeszerzés elindítása, illetve az ebből következő alapkőletétel a Minisztérium hatáskörébe tartozik. Minden egyes megnyilatkozásom alkalmával a legoptimálisabb forgatókönyvet igyekszem bemutatni és elmondani azt is, hogy ehhez képest mindig lehetnek – legtöbb esetben rajtunk kívül álló okok miatt – akadályozó tényezők”, majd sok sikert kívánt a munkánkhoz.

Img20231107112455

Bontásra kijelölt épületek, a távolban látható magasabb épület viszont maradna. Fotó: Segesvári Csaba

Mivel a polgármester szerint a Lázár János vezette ÉKM az illetékes, a minisztériumot is megkerestük. Azt írták,

„Tájékoztatjuk, hogy a beruházás tervezési fázisa folyamatban van,

a kivitelezési közbeszerzési eljárás kiírása jelenleg nem várható”.

A tervek, mint írtuk, már minden engedélyt megkaptak, vagyis további tervezés nem szükséges. Így a minisztérium válasza inkább azt sugallja, a projekt parkolópályára került. Ez nem jelenti, hogy a tervezés kárba veszett, hiszen minden engedélyt megszereztek, ugyanakkor a közeljövőben nem lesz új fürdő Kiskunhalason.

Segesvári Csaba

Címlapkép: A Csipke Gyógy- és Élményfürdő 2021-es látványterve (forrás: Fülöp Róbert/Facebook)

Megosztás