Gazdálkodj okosan

Titkolja a kormány, hogy kitől és mennyiért veszik a kontérnerkazánokat, amikkel az iskolák fűtésén akarnak spórolni

Már be is üzemelték az első mobilkazánt a Zala megyei Nagykapornak iskolájában. A kormány mégsem hajlandó elárulni, honnan és mennyiért szerzik be a kazánokat: arra hivatkoznak, hogy a „kért adatok döntés-előkészítési célt szolgálnak”. Holott a döntés láthatóan már megszületett. Eközben – az európai közbeszerzési értesítő szerint – Németországban 51,7 millió forintért helyszínre telepítve kapható a nagyteljesítményű konténerkazán, és az árban 3 hónapnyi üzemeltetés is benne van.

Szeptember végén jelentették be, hogy első körben négyszáz konténerkazánt szerez be a Technológiai és Ipari Minisztérium, és azokat közintézményekben – többek között iskolákban – használják majd. A konténerek felét (200 kazánt) importból biztosítják, míg a másik felét hazai gyártásból. A kormány erre egymilliárd forintos támogatást adott. Minderre a megugró villamos- és gázárak miatt kerül sor.

A kormány azonban nem túl közlékeny az újabb közpénzköltéssel kapcsolatban. Október 19-én közadatigénylést nyújtottunk be a Technológiai és Ipari Minisztériumnak (TIM), hogy megtudjuk:

  • mely cég(ek)től,
  • milyen paraméterekkel bíró kazánokat vettek,
  • milyen értékben.

Továbbá rákérdeztünk arra is, hogy mennyibe kerül majd a telepítés, és ki végzi el a munkát. Kértük, hogy csatoljanak egy tételes listát azokról a településekről és intézményekről is, ahol a mobilkazánokat használni fogják.

Kérdéseinkre november 3-án megtagadta a válaszadást a minisztérium.

Tájékoztatjuk, hogy a kért adatok döntés-előkészítési célt szolgálnak, így azokat –hivatkozással az Info. tv. 27. § (5) bekezdésére – nem áll módunkban megküldeni 

– olvasható a TIM levelében.

Nem járt sikerrel Vadai Ágnes országgyűlési képviselő sem, aki írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben. Ő is azt szerette volna megtudni, mely cégektől szerzi be a kormány a 400 kazánt. Dr. Koncz Zsófiától, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárától azt a választ kapta, hogy „a beszerzések egyrészt importból, másrészt hazai gyártóktól történnek.”

A minisztérium szerint prototípus, pedig nem

„A fűtési szezon végéig közintézményeknél üzembe álló berendezések első darabja egy zalaegerszegi gyártó munkáját dicséri. A prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is alaposan szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták. A kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a hazai gyártókapacitás megerősítéséhez” – adta hírül a Technológiai és Ipari Minisztérium október végén.

Hogy miért prototípusról beszélt a TIM, rejtély, ugyanis konténerkanázok most is elérhetőek a piacon.

„A gyártó 200 darab, többféle teljesítményű, fapelletet égető egységet készít és szállít le a következő hónapokban. Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők. A külföldi beszerzésből származó további berendezések várhatóan november végéig érkeznek meg Magyarországra. A gyártás, leszállítás üteméhez igazodva a TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportja dönt majd arról, hogy melyik helyszínekre, milyen sorrendben telepítsék a korszerű konténerkazánokat” – olvasható a Minisztérium bejegyzésében, amiből szemérmesen kihagyták a gyártó nevét.

Felbukkant egy cégnév

November 12-én aztán újabb videót tett közzé a kormány, ahol bemutatták az első mobilkazánt működés közben a nagykapornaki iskolában. A nagyjából 1000 fős Zala megyei településen készült felvételen pedig 0:14-nél pár másodpercig látható a kazánt készítő cég neve – Konstruktív Kft. – is .

A vállalkozás teljes nevén a zalaegerszegi New Konstruktív Épületgépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek 2021 májusa óta a gőzkazán gyártása a főtevékenysége. Korábban 8 éven át a „Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés” volt a fő profiljuk. A 45 fős cég tulajdonosai Rodek István és Rodekné Bősze Zsuzsanna. A kft. éves forgalma az elmúlt öt évben 1,1 – 1,8 milliárd forint között mozgott, és évi 65-200 millió hasznot termelt.

A társaság korábban is nyert már állami/önkormányzati megbízásokat (többek között Mohácson, Sárváron és Székesfehérváron), de 2018 nyara óta nem volt nyertes tendere a Közbeszerzési Hatóság oldalán található adatok szerint. Egészen 2022 júniusáig, amikor a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól kaptak munkát: a rendőrség egyik szombathelyi telephelyén kellett elvégezniük a központi kazánház gépészeti rekonstrukcióját nettó 133,7 millió forintért. A közbeszerzési eljárás meghívásos volt, a rendőrség 7 céget kért fel ajánlattételre, de egyedül a New Konstruktív adott be pályázatot, amivel nyert is.

A cégnek továbbá számos refenciája van a más társaságoktól kapott megbízások kapcsán, és több uniós támogatást is nyert fejlesztésre.

Konténerkazán a nagykapornaki iskolában. Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Négy kazánházat rendelt tőlük a kormány

Kerestük a kft.-t, hogy megtudjuk, valóban ők voltak-e a beszállítók, és ha igen, hány darab, milyen típusú kazánra kaptak megbízást az államtól és milyen értékben.

Rodek István ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy a nagykapornaki kazánházat társaságuk gyártotta és telepítette. Hozzátette, jelenleg 4 db kazánház gyártására kaptak megbízást, amelyek teljesítménye 48, illetve 96 kW. Az árakkal kapcsolatban azonban nem árult el részleteket.

Honlapjuk és a webarchívum szerint 2020 óta elérhető náluk a konténerkazán, vagyis újdonságról szó sem lehet. Az URL pedig arra utal, a képeket már 2017-ben elkészítették: http://rodek.hu/images/ref/2017/Rot/ROT2_resize.JPG

Konténerkazánházak, melegvíz-kazánházak 80 kW-tól 10 MW-ig és gőzkazánházak 100 kg/h-tól 10 t/h teljesítményig készre szerelve gáz-, PB-, olaj- és pellettüzelésre. Forrás: rodek.hu

A részletek megismerése érdekében közadatigénylést nyújtottunk be a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz, kérve, hogy küldjék el a New Konstruktív Épületgépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött, konténerkazánokra vonatkozó szerződéseket. A válaszra még várunk.

51,7 milliós ajánlat – Németországban

Németországban az egyébként itthon is kapható konténerkazánok ára ugyan eltérő lehet, de kiindulásnak talán megfelel a közel 75 ezer lakosú német város, Bayreuth közbeszerzése. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint ott azért kell egy iskolához mobilkazán, mert átépítik. A leírásban szerepel, hogy a szakképző iskola lebontása előtt a folyamatban lévő iskolai működés során ideiglenes szolgáltatásokat kell nyújtani.

A meglévő iskolaépület több szakaszban épült 1956 és 1978 között. A szakképző iskola teljes területe kb. 24 480 m², ami három emeletre és alagsorra terjed ki. Az ideiglenes épülethez mobil fűtési rendszert állítanak fel. Ehhez egy 1300 kW-os kazánra, valamint annak három hónapos üzemeltetésére írtak ki közbeszerzést.

Az ár nettó 129 425 euró lett, ami 400 forintos árfolyammal számolva 51,7 millió forint.

A német nyertes cég egyik konténerkazánja (fotó: hr-anlagenbau.de)

Mennyivel olcsóbb így a fűtés?

Hogy mennyit lehet a pelletkazánnal spórolni, arra az oeffentlichen-dienst.de adhat választ. Az oldal 2022-es árakkal számol.

Azt írja, „a gáz jelenleg drága. 2021-ben egy 20 000 kWh/év háztartás átlagos fogyasztása 1510 euró körül volt, 2020-ban pedig 1440 euró. Gazdasági szakértők szerint a bejelentett megtakarítások a gázpiacon a 2022/2023-as fűtési időszakban jelentős, a 2021-es átlagár akár ötszörösét is elérő áremelkedéshez vezethetnek. Szélsőséges esetben ez 7550 euró fűtési költséget jelentene. Egy új gázfűtési rendszer beszerzési költsége 3000 euró körül van. Ehhez jönnek még a telepítési költségek és a szükséges tartozékok, kb. 2 500 euró, valamint a karbantartási költségek”.

Egységárra átszámítva a németek 13-15 eurócentes kW-onkénti gázárral szemben a pelletkazánnál 6,5 eurócent/kW-tal számolnak, ami

50 százalékos megtakarítást jelenthet.

„A pellet olyan nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. (…) A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport, faaprítékot, vagy faforgácsot préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. – írja a Wikipédia.

A nagykapornaki iskola tavaly volt 50 éves, és ekkor vette fel Makovecz Imre nevét. A zaol.hu idén november eleji cikke szerint pedig most közel 50 millió forintból szigetelik az épületet, ami kilenc település diákjait fogadja.

„Az épület homlokzati szigetelésére a Zalaegerszegi Tankerületi Központ a Magyar falu programból nyert el 49,7 millió forintos támogatást. Mint Kajári Attila tankerületi igazgató hangsúlyozta, az energiaválság közepette különösen felértékelődött a 123 diákot fogadó, 17 dolgozót foglalkoztató intézmény korszerűsítése.” – olvasható a megyei lapban.

A nagykapornaki iskola. Fotó: Makovecz Imre Általános Iskola

A Zalaegerszegi Tankerületi Központnál rákérdeztünk, hogy a Nagykapornaki Makovecz Imre Általános Iskolának milyen rezsikiadásai voltak 2020-ban és 2021-ben. Azt válaszolták, hogy „tekintettel arra, hogy

a Zalaegerszegi Tankerületi Központ a kért adatokat külön a köznevelési intézmény vonatkozásában a megjelölt összesítésben nem kezeli,

továbbá arra, hogy az Alkotmánybíróság 13/2019. (IV. 8.) AB határozata alapján az adatkezelő, kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése útján új, minőségileg más adat, adatsor előállítására, ezért az adatigénylése teljesítését elutasítom.”

Teljesen megnyugtató, hogy az iskolák kezelésével megbízott tankerület nem tudja megmondani – vagy letagadja – , hogy az egyes iskolák milyen rezsiköltséggel üzemelnek. Ami nonszensz, hiszen akkor mi alapján fizetnek, vagy éppen mi alapján beszélhetünk spórolásról.

Katus Eszter – Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: TIM/Facebook

Megosztás