koronavírus

Ismét a hivatalos járványportálon közöltektől eltérő adatokat kaptunk az NNK-tól az elhunytak számáról

Ahhoz, hogy közelebb jussunk a koronavírusban elhunytak valódi számához, adatigényléssel fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az igényléssel az elhunytak életkorát és nemét tartalmazó idősoros adatbázist szerettük volna megkapni, az első halálesettől egészen 2022 július 3-ig. Az adatokat végül 2021 év végéig kaptuk meg, 2020. március 15-től. A publikus számokkal összevetve és korábbi NNK-s adatsorokhoz képest is eltérő az összes elhunyt száma, ami így nem csak a hivatalos adatközlést, de az NNK-nál tárolt adatsorok hitelességét is megkérdőjelezi.

2021. augusztus 2-án sikeresen zárult az NNK felé beadott adatigénylésünk, melyben a koronavírus-járvány eddigi elhunytjainak számát szerettük volna megszerezni. A kikért adatbázis az egyes napokon elhunytak nemét és korát is tartalmazta. Az elhunytakra vonatkozó adatok kikérését 2022. május 24-i cikkünk megjelenése után kezdtük el rendszeresíteni, mivel az akkor megszerzett, településszintű, idősoros adatbázis tartalmazott egy adatbázis-kezelésnél használt kódrészletet, amiből számos, elhunytakhoz köthető adatkör meglétére lehetett következtetni.

Az eddiginél részletesebb halálozási adatokat kaptunk, amelyek viszont megkérdőjelezik a hivatalos adatközlést | atlatszo.hu

Eddig soha nem látott részletességű adatokat kaptunk a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a koronavírus-fertőzésben elhunytakról. A táblázatból kiderül, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban egy adott településen egy-egy napon. Azonban a hivatalos koronavírus-tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu napi halálozási számaival összevetve azt tapasztaltuk, hogy valami nem stimmel az adatokkal: több mint 1600 elhunyt hiányzik ugyanis a most kapott adatbázisból. A kapott dokumentumban emellett találtunk egy adatbázis-kimutatáshoz használt kódrészletet, amiből további adatkörök meglétére lehet következtetni.

Harminc nappal később megkaptuk az elhunytak kórtörténetének egy szeletét: megtudtuk, hogy 2021-ben az elhunytak 10 százaléka egyszer, 13 százaléka kétszer, 2,5 százaléka pedig háromszor volt beoltva a vírus ellen.

Tavaly a koronavírusban elhunytak negyede volt legalább egyszer oltott | atlatszo.hu

Ez az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő ugyanis két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – az adatbázis alapján nem lehet kimutatni: nem tudjuk, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát.

Már ezekben az adatigénylésekben is megpróbáltuk megbecsülni egy időtartam, egy év elhunytjainak számát. Ezek viszont csak töredékeket mutattak az elhunytak valódi számából: nem a járvány első halálos áldozatától szerepeltek az adatok, és az adatsort csak 2021 év végéig adták ki, validálási okokra hivatkozva.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Legújabb adatigénylésünk tehát kifejezetten az elhunytak számára irányult, egészen a járvány kezdete óta, és egészen 2022. július 3-ig, az adatigénylés leadásának dátumáig szerettünk volna megszerezni a számokat. Az igénylés beadását amiatt tartottuk fontosnak, mivel korábban kiadott adatsorokban jelentős eltérés volt a koronavirus.gov.hu-n közzétett, azonos időtartamban vizsgált elhunytak számához képest.

„Megmagyarázta” Müller Cecília, miért hiányzik 1630 elhunyt a központi adatbázisukból | atlatszo.hu

A jelentős, adatforrások közötti eltérések miatt visszakerestük néhány korábbi sikeres adatigénylést, és összevetettük a központi kommunikáció által közölt számokkal. A vizsgált adatigénylések mindegyikében voltak olyan eltérések, amelyek sem egymással, sem a koronavirus.gov.hu-n közzétett számokkal nem egyeztek meg.

A jelenlegi adatigénylésünk ugyan sikeres volt, viszont a validálásra hivatkozva újból csak 2021. december 31-ig kaptunk számokat. Az eltéréseket tekintve ez az adatsor sem különbözött a korábbiaktól.

A koronavírus.gov.hu számaival összehasonlítva ismét eltérésre bukkantunk:

a hivatalos járványportál szerint 2020. március 15. és 2021. december 31. között 39 186 fő veszítette életét, míg az NNK szerint ez a szám ugyanerre az időtartamra csak 38 909 volt, 277 fővel kevesebb.

A napi számok számos ponton eltértek a koronavirus.gov.hu-n közölt számoktól, viszont ez főleg annak az időbeli szúszásnak köszönhető, ami a két adatsor egymásra vetítésével válik láthatóvá: A második és harmadik hullám során az elhunytakat legalább egy hetes csúszásban közölték a valódi halálozás dátumához képest, de más napokon is összesítették ezeket a számokat.

Az NNK-s adatsorok között is eltérések vannak

A járványportál számai mellett az augusztusban kapott adatsort egy másik idősoros adatsorral is összevetettük, amit májusban kaptunk az NNK-tól. Ez alapján az látszik, hogy három hónappal később az NNK adatsorához képest is kevesebb volt a most megkapott adatsorban található elhunytak száma:

2022. augusztus 5-én megkérdeztük Müller Cecíliát, hogy mi az oka annak, hogy az NNK-s adatsorok között is eltérés van:

„2022. május 19-én elküldte részemre az elhunytak idősoros, településszintű adatsorát, melyben a 2021. február 1. és 2022. január 31. között elhunytak szerepelnek a település feltüntetésével (ikt. szám: 13419-4/2022/JF).  A jelenlegi és a májusi adatsor időbeli metszete 2021. február 1. és 2021. december 31. között volt. Ebben az időtartamban a májusi adatsor 25272 elhunytat, az augusztusi adatsor viszont 24804 elhunytat tartalmaz. Ez 468 fős eltérés. Mi az oka annak, hogy az Önök által előállított/Önöknél tárolt/Önök által validált, elhunytakhoz köthető részletes adatsor három hónappal később már nem egyezik meg egy másik, Önök által előállított/Önöknél tárolt/Önök által validált, elhunytakhoz köthető részletes adatsorral?”

Választ azóta sem kaptunk az országos tisztifőorvostól.

Szabó Krisztián

Megosztás