koronavírus

Kevés a személyzet, a kórházban kezelt betegek száma nő, oltottak is bekerülnek

Szlovákia, de még az EU-n kívüli Egyesült Királyság is részletes adatokat közöl a negyedik hullámról, többek között a kórházba került oltottak arányáról. Magyarországon is létezik ilyen adat, de az Országos Kórházi Főigazgatóság úgy csinál, mintha erről mit sem tudna. Hivatalos statisztikák hiányában egészségügyi dolgozóktól próbáltuk megtudni, milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, és külföldi adatbázisokat böngésztünk az oltások hatékonyságáról.

„A koronavírus elleni első két oltás rendkívül fontos, hiszen nagyjából a tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét” olvasható az idézet a koronavirus.gov.hu-n a Semmelweis Egyetem (SE) rektorától.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy

„négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna”.

A Semmelweis Egyetem rektora azonban csak kivételes esetekben ilyen közlékeny. Egy hónapja kerestük, többek között az SE-t, hogy 2021. július elseje óta hány főt kezeltek koronavírussal kórházban, a betegek közül hányan, milyen oltást kaptak, ha kaptak de hiába. Merkely Béla egyetlen kérdésünkre sem válaszolt.

Pedig a vírus terjed, hiszen míg szeptemberben Orbán Viktor arról beszélt, „szabad országban élünk, ezért nem lesz kötelező az oltás”, a későbbiekben onnan, hogy „a vadászati világkiállításra nem vonatkoznak a járványügyi szabályok”, eljutottunk oda, hogy a kormány lehetővé tette a kötelező oltást, és újra sok helyen kötelező a maszkhordás.

Szeptember 28-án kérdeztük először forrásainkat a kórházban lévő állapotokról. Akkor az Atlo Koronamonitorja szerint 513 kórházi ápolt volt. Olyan egészségügyi dolgozóktól kértünk információkat, akik korábban már nyilatkoztak az Átlátszónak. Védelmük érdekében nem nevezzük meg a munkahelyüket. Két helyről kaptunk válaszokat, időrendben ezt válaszolták:

  • „Lassan, de szaporodik a létszám. 8-12 között mozog a beteglétszám. 50-50% az oltottak és oltatlanok aránya. Az oltás milyenségétől függetlenül van betegünk. Az intenzív osztályon is ugyanez az arány. Van olyan, hogy naponta 1-2 beteget adunk át. Ott most 9-en vannak. Azt nem tudom, hogy mennyien vannak gépen.”
  • „Még nincs sok beteg, 90% nem oltott, sajnos, a halott és ITO igényűek eddig mind nem oltottak voltak.”

A következő időpont, amikor újra érdeklődtünk, október 12. A Koronamonitor szerint aznap 733-an voltak kórházban.

  • „A betegszám lényegesen nálunk még nem nőtt, de van közötte 1-1 oltott is, a legtöbb oltatlan.”
  • „Az osztályok ismét költöztek. Éjfél után vitték át az összes beteget. Közel 50 főt. A magyar betegek eddig a 3 ágyas kórteremekben voltak pótágyazva 4 ágyassá, borzalmas szűken. Két ágy között kb. 4050 cm távolság volt. Felháborító!”

Járvány után: taps helyett elvett pótlék, csökkenő bérek – megszólalt egy ápoló | atlatszo.hu

Van, aki hét órát vár mentőre, annyi a hívás. A kórházak előtt pedig úgy állnak a mentőautók, mint szilveszterkor a toxikológiánál. Minden nyolcadik beteg lélegeztetőgépre kerül, életkortól függetlenül. És naponta öt-hat beteg hal meg. Az egyik ápoló este még láthatatlan macskákat kerget el a beteg mellől, reggel pedig már csak a letakart, élettelen testét látja.

Újabb kérdések mentek október 27-én. Aznapra 1798 nőtt a kórházban ápolt betegek száma.

  • „Sajnos nőnek!”
  • „A krónikus osztályt áthelyezték. A COVID osztályok ismét elfoglalták a kórházat.  Kedden az ambulanciára 32 beteg érkezett 24 óra alatt. (Ez nagyon sok.) Ebből 25 osztályos ellátást igényel, így az egyik újonnan nyitott osztály (40 ágy) majdnem be is telt. Személyzet minimális. 2 esetleg 3 nővér van műszakban az osztályon. Átvezénylés nincs, mert a dolgozók inkább táppénzre mennek, de nem jönnek. Nincs anyagi motivació, nem jön nővér! 80-90 beteg van talán a kórházban. Az intenzív osztály 2 szinten működik. Az oltottak és oltatlanok aránya talán még mindig közel azonos. Az oltottak között minden oltóanyag szinte megtalálható.”

Más országokban nyilvánosak az adatok

Nem minden ország ilyen titkolózó az állampolgáraival. A Szlovák Egészségügyi Minisztérium például rendszeresen közöl a vírusról információkat a közösségi oldalán. Ebben a posztban mindenki által könnyen érthető módon grafikusan mutatják be az aktuális helyzetet. Eszerint 2021. október 30-án „Szlovákiában az elmúlt napon 5142 pozitív PCR-teszttel rendelkező személy került be, akiknek több mint 69%-a nem kapott védőoltást. Az antigénvizsgálatot illetően 1018-an voltak pozitívak, akiknek csaknem 69%-a még nem kapott védőoltást.” Azt is írják, „1402 beteget ápolnak kórházban, 1402-en igazolták a betegséget. A kórházi kezelésben részesülők 79,38%-a egyáltalán nem vagy csak részben kapott oltást.”

Vagyis jól látszik, hogy a betegek 21 százaléka oltott, a tesztelt betegek harmada is az.

Talán nem véletlen, hogy északi szomszédunk másképp áll a vírushoz. A WHO adatai szerint az október 18-ai héten 19 054 esetet regisztráltak, ugyanez a szám Magyarországon 10 710 volt. Az tudható, hogy a szlovákok mennyi tesztet csináltak, mivel ők közlik, de ez itthon csak álom. Tavaly bemutattuk, a kinti országos tesztelés és a szigorú lépések együtt jó eredményt hoztak.

Szlovákiában országos teszt, itthon ingyen parkolás – ez a különbség a vírusterjedésben | atlatszo.hu

mondta az Átlátszónak az egykori országos tisztifőorvos, aki azt is írta, „az országos teszteléssel nagyon sok fertőzöttet elkülönítettek, akikről enélkül nem derült volna ki, hogy már fertőzöttek, vagy így néhány nappal hamarabb derült ki, és ezzel nagyon sok ember további fertőződését előzték meg. Nagyon személetes, hogy a gyógyult és aktív fertőzöttek arányának megfordulását bemutatja.

Idén is hasonlóan járnak el, ezt saját magunk is tapasztaltuk a napokban. „Oltási igazolásuk van? Maszkot is kell viselni a siklón. De az orvosi nem jó, vegyenek a boltban FFP2-est, azzal lehet felszállni” ezzel fogadott a szlovákiai Tarajka (Hrebienok) siklóvasútjánál a jegyellenőr. Elsőre meglepő volt kérés a hazai semmilyen korlátozások után, bár minden bejáratnál nagy betűkkel kiírták, hogy maszk és az oltási igazolás is kötelező. Amit komolyan is vesznek. A Magas-Tátrában nincs olyan étterem, bolt vagy akár csak benzinkút, ahová maszk nélkül mennének be az emberek.

Nincsenek biztos válaszok

Hogy a maszknak mekkora a haszna, erről megoszlik a kutatók véleménye: a Frontiers in Medicine-ben megjelent írás, amely szerint „jelentős számú baktérium, köztük antibiotikum-rezisztens humán patogének halmozódnak fel a sebészeti és még több a pamut arcmaszkokon közösségi használat után”, ugyanakkor a hvg.hu által idézett hazai virológus mást mond. Kemenesi Gábor a Science Advances című tudományos lapban publikált cikkre hivatkozva azt írta: kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásával 64 százalékkal csökkent a vírus átadása.

Azért is lenne fontos, hogy tisztán lássunk, mert míg Szlovákiában csak az unió gyógyszerügynöksége által jóváhagyott oltásokat használnak, addig itthon a kínait és az orosz vakcinát is adták.

Egészségügyi maszkot viselő utas száll fel egy villamosra Budapesten 2021. november 1-jén. Ettől a naptól a korábban már megszokott szabályok szerint újra maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken (forrás: MTI/Mónus Márton)

De nézzük, mit mutatnak az angol adatok. A számokról Letoha Tamás poszolt. A SARS-CoV-2 variánsokra vonatkozó hivatalos jelentés, amely részletes kimutatást tartalmaz a variánsok okozta fertőzésekről és a fertőzöttek oltottsági státuszáról, azt írja:

közel 600 ezer Delta-variánssal fertőzött betegből 257 ezer volt oltatlan, és 22 ezer sürgősségi ellátást igénylő esetből 11 ezer volt oltatlan.

Hogy megtudjuk, pontosan mennyi oltott kerül kórházba, írtunk a Szegedi Tudományegyetemnek, a Semmelweis Egyetemnek és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak. Azt kérdeztük, 2021. július elseje óta hány főt kezeltek koronavírussal kórházban, a betegek közül hányan és milyen oltást kaptak ha kaptak. Egyedül az SZTE válaszolt. Ők azt írták, „kérdésével kérjük, az ÖKFŐ-höz forduljon. Ők tudják majd tájékoztatni.” De az OKFŐ nem válaszolt.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Védőfelszerelést viselő ápolók egy beteget látnak el a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én (forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás