koronavírus

A Sinopharmmal oltottak közül hunytak el tavaly a legtöbben a beadott oltások arányában

2022. július 29-én, egy hónap várakozás után megkaptuk az NNK-tól az elhunytak oltási kórtörténetét tartalmazó adatbázist. Az idősoros táblázat tartalmazza, hogy a 2021-ben elhunytak mikor és milyen típusú első, második és harmadik oltást kaptak. A 28 287 elhunytból 7531-en kaptak oltást is. Noha az elhunytak körén belül a Pfizerrel oltottak aránya volt a legmagasabb, ez abból is fakad, hogy ezt az oltást kérték többen. A beadott oltóanyagok alapján viszont a Sinopharmmal oltott elhunytak voltak magasabb arányban – az első, második és harmadik beadott oltások tekintetében is.

2022. július 29-én, egy hónap várakozás után sikeresen zárult legújabb adatigénylésünk, amit az NNK-nak nyújtottunk be. Azt szerettük volna megtudni, hogy a koronavírus-járvány idején elhunyt személyek mikor, milyen típusú vakcinával és hány alkalommal voltak beoltva.

Ennek a listának a meglétére egy korábbi, szintén az NNK-hoz benyújtott adatigénylésünk során kapott kimutatás kódja alapján következtettünk, melyből kiolvasható volt, hogy tárolnak oltási adatokat is az elhunytak számát tartalmazó adatbázisukban.

Az eddiginél részletesebb halálozási adatokat kaptunk, amelyek viszont megkérdőjelezik a hivatalos adatközlést | atlatszo.hu

Magyarországon eddig több mint 28 ezer áldozatot követelt a koronavírus-járvány. A hivatalos járványügyi tájékoztató oldal szerint a legtöbbüknek volt valamilyen alapbetegsége. Elemeztük az elhunytakról közzétett adatokat a járvány megjelenésétől kezdve, ebből pedig egyértelműen látszik, hogy melyek azok az egészségi problémák, amelyek rizikófaktort jelenthetnek. Ugyanakkor az adatszolgáltatás problémás pontjaira is rávilágít az elhunytakat összegyűjtő táblázat.

A jelenlegi sikeres igénylést viszont többszörös módosítás után tudtuk csak megszerezni. Első körben túl nagy volt az igénylésünk merítése. Egyben szerettük volna kikérni az elhunytak idősoros, településszintű, oltási adatokat tartalmazó adatbázisát, ami a túlzott részletesség miatt bizonyos települések esetében már személyes adat kiadásának minősült volna:

„Tekintettel arra, hogy az elhalálozás időpontjában koronavírus fertőzöttként nyilvántartott személyek száma napi szinten a települések jelentős részében legfeljebb 1-2 fő, amennyiben további azonosító adatokat (nem, kor) rendelünk hozzá, akkor lehetővé tesszük a név szerinti azonosításukat, s ezáltal személyes adatokat adnánk ki” – írta erre az NNK.

Az igénylést ezután újból beadtuk, immáron az azonosításra szolgáló adatok nélkül. A kapott táblázat a 2021-ben elhunytak településszintű, egész évre összesített adatait tartalmazta, melyben az egy, kettő és három oltást kapott elhunytak száma is fel volt tüntetve. Erről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Tavaly a koronavírusban elhunytak negyede volt legalább egyszer oltott | atlatszo.hu

Ez az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő ugyanis két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – az adatbázis alapján nem lehet kimutatni: nem tudjuk, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát.

Ez az adatbázis már adott egy becslést arról is, hogy mennyi volt a 2021-ben elhunytak valódi száma – mely már egy korábbi megigényelt adatsor tanúsága szerint is jelentősen eltért a koronavírus-járvány információs weboldalának szánt koronavirus.gov.hu-n megosztott számokkal. A 2021-ben elhunytak számát a táblázat szerint 28 153 főre kalkuláltuk, mivel a három vagy annál kevesebb elhunytat regisztrált településeknél – a beazonosíthatóságot kiküszöbölve – nem tüntettek fel értéket, a cellákat kipontozták.

A legújabb idősoros és minden egyéb oltási információt (dátum, típus, oltás száma) tartalmazó adatbázis legelőször ezt a becslést konkretizálja:

2021-ben 28 287 fő vesztette életét a járványban, míg a koronavirus.gov.hu-n 29 649 fő szerepel: 1362 fővel több, mint az NNK által validált, valóban koronavírusban elhunytak száma.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A negyedik hullámban a kétszer oltott elhunytak aránya magasabb lett

Az idősoros adatok alapján kimutathatóvá vált az egyes napokon egyszer, kétszer vagy háromszor oltott elhunytak száma és aránya is az adott napon elhunyt összes áldozaton belül.

Az oltott elhunytak száma az oltási terv előrehaladtával párhuzamosan változott. 2021 év elején az egy oltást kapott elhunytak száma volt a magasabb, 1640 fő azelőtt veszítette életét, hogy a második oltást megkaphatta volna, tehát kevesebb mint 28 nap telt csak el az első oltás és a halálozás között. Ezen felül 1431 egyszer oltott elhunyt nem is akart a második oltás lehetőségével élni, haláluk az első oltás után több mint 28 nappal következett be.

Az összes oltott elhunyt közül a legtöbb elhunyt csak két oltást kapott: a második oltást kérők közül 118 fő még a vakcina hatásának kialakulása előtt életét veszítette a fertőzésben – tehát halálukig nem telt el két hét sem a második adag felvételét követően. 2975 fő nem élt az emlékeztető oltás lehetőségével, ők a második oltás után több mint négy hónappal – ami a harmadik oltás felvételének második oltástól számított ajánlott ideje – veszítették életüket.

Végül pedig 696 fő volt, aki három oltás után veszítette életét, ebből 644 fő a harmadik oltás beadása után kevesebb mint négy hónappal, 52 fő pedig több mint négy hónappal hunyt el.

Ugyanezt a felosztást mutatjuk be az alábbi diagramon is, itt viszont minden vonal egy oltott elhunytat reprezentál, az oltás hossza és színe pedig az egyes oltások (és a halálozás) között eltelt időnek felel meg.

Az oltott elhunytak többsége Pfizert és Sinopharmot kapott

Az adatigénylésben a dátumok mellett megkaptuk az első, második és harmadik beadott oltás típusát is. Az év elején, amikor az oltás még kevésbé volt elérhető, és csak néhány, nyugati típusú oltóanyag volt az országban, látható, hogy már volt néhány Pfizerrel vagy Modernával oltott elhunyt. A harmadik hullám felfutásával egyidejűleg megérkeztek az első keleti szállítmányok is, kérhető volt már a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V is.

A harmadik hullám felerősödésével az elhunytak száma is megnőtt, és ezzel együtt az oltott elhunytak aránya is. Ebben az időszakban viszont már egyes napokon több volt a Sinopharmmal egyszer oltottak száma, mint a Pfizerrel. A második oltáshoz szükséges 21/28 nap várakozási idő a harmadik hullám enyhülése alatt történt, így kevesebb a kétszer oltott elhunytak száma a hullám vége felé, viszont itt is inkább a Sinopharmmal oltottak száma volt magasabb.

A nyári enyhülést követő negyedik hullám során már az omikron variáns volt a domináns, ami erőszakosabb volt a korábbi mutációnál, az oltás hatékonysága is enyhébb volt ezzel a változattal szemben. Emellett látható, hogy az egyszer és kétszer oltottakon belüli megoszlás nem tér el jelentősen, ha az oltások típusát nézzük – viszont azok, akik első és második oltásnak Pfizert kértek, ők amiatt reprezentáltak magasabb arányban a negyedik hullám során, mert ők már éltek az augusztustól elérhető harmadik oltás lehetőségével is. Harmadik oltásból pedig a többség (az oltást kérők 98 százaléka) Pfizert kapott.

A harmadszor oltottak 98 százaléka nyugati oltóanyagot kapott emlékeztető oltásnak | atlatszo.hu

A különbség három vakcinánál különösen feltűnő volt: az NNK által küldött táblázat szerint április végéig 22 100 adag Modernát szállítottak ki 21 kórházba. Ez azonban akárhogy is nézzük, elenyésző része (mindössze 6 százaléka) az ekkorra már hivatalos adatok szerint hazánkba érkezett 367 ezer oltóanyagnak, amiből közel 268 ezer adagot használtak fel április végére.

Az egyes elhunytakhoz köthető első, második és harmadik oltás típusát az alábbi diagramokon úgy mutatjuk be, hogy az egyes kategóriákon belül a vonalak hossza az adott oltás és az elhalálozás között eltelt napok számát jelölik. A diagramokon a kategóriákon belül csak azokat az elhunytakat jelöljük, akik csak egy, csak kettő vagy mindhárom oltást megkapták. A vakcinanevekre kattintva kiszűrhetők az egyes típussal oltottak.

A csak egyszer oltottaknál látható, hogy nagyon sokan azonos idővel az oltás beadása után veszítették életüket – mely a harmadik hullám magas halálozási számával is magyarázható. Ezután az egy dózisú janssenes elhunytak száma ugrik meg egy hosszabb időtartam elteltével – ezek az esetek már a negyedik hullámhoz köthetőek.

A csak kétszer oltottaknál a „görbe” kevésbé az elején meredek: a kezdeti, több elhunyt a második hullám végét jelöli, a nyári enyhülés során kevesebb a kétszer oltott elhunyt, majd a negyedik hullám során a számuk megnőtt.

A háromszor oltottak között értelemszerűen nem látható enyhülés a görbületben, mivel minden harmadik oltást 2021-ben augusztus után, a negyedik hullám előtt és az alatt adtak be.

Az oltott elhunytak első oltásnak legnagyobb arányban Pfizert kaptak (45%), amit a Sinopharm követ (32%). Az arány a második oltásoknál is hasonló: 49% Pfizer, 30% Sinopharm. A három oltással elhunytak harmadik oltóanyagnak pedig 85 százalékban Pfizert kaptak, és csak 8 százalékuk kapott Sinopharmot.

Emellé viszont érdemes az egyes dózisokként beadott oltóanyagok arányában is megvizsgálni az oltott elhunytak arányát: Mivel Sinopharmból a három dózisból összesen 2,2 milliót adtak be 2021-ben és Pfizerből 7,7 milliót, így az oltottakon belüli megoszlásban aránytalanul magasabb a Sinopharmmal oltottak aránya, az oltáshoz mért arány terén pedig minhárom dózisnál a Sinopharm a legmagasabb.

A Sinopharmot első oltásként kérők 0,22 százaléka, második oltásként kérők 0,13 százaléka és a harmadik oltásként kérők 0,09 százaléka veszítette életét, ami a legmagasabb arány a többi típushoz képest.

Eddig az oltások dózisonkénti értelmezését mutattuk be, viszont a valóság ennél összetettebb: számos kombináció volt 2021-ben a beadott oltások típusát tekintve. Volt, aki már második oltásra is mást kapott, mint elsőre. A harmadik oltás során már szinte bármelyik típus kombinálható volt a korábbi dózisokkal, így a lehetséges kombinációk száma inkább a harmadik oltások beadásával nőtt meg. Ezeket a kombinációs útvonalakat mutatjuk be a lenti diagramon: a kör közepéről kifele haladva az egyes oltásokat – és azok kombinációit – lehet lekövetni. A vonalon megjelenő pontok a kapott dózist jelölik: ahol csak egy pont van a vonalon, ott egy oltás után, ahol két pont van, ott két oltás után, ahol pedig három pont van, ott három oltás után veszítette a fertőzött az életét.

Szabó Krisztián

Címlapkép: diagram az NNK-tól kapott adatokból

Megosztás