cikkünk nyomán

Az újabb gödi akkugyárról megjelent dél-koreai sajtóhírekről beszélt Bodnár Zsuzsa az RTL híradóban

Cikkünk alapján az RTL híradója is beszámolt a dél-koreai sajtóban megjelent hírről, mely szerint a Samsung SDI újabb, immár a harmadik akkumulátorgyárát is Gödön fogja megépíteni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a híradónak úgy nyilatkozott, hogy a Samsung a „meglévő területén” jelenleg is építkezik, s „azon kívül” nem tervez gyárépítést.

Ahogy azt a napokban megírtuk, a dél-koreai sajtó az elmúlt hetekben több cikkben is foglalkozott a Samsung SDI gödi gyárával. Beszámoltunk arról, hogy az egyik kinti hírportál korábbi cikkünk és a magyar sajtóban megjelent hírek nyomán „ijesztő szennyezésekről” írt a gödi üzemből kibocsátott, nagy mennyiségű mérgező oldószer és a rákkeltő anyagokkal való veszélyeztetés miatt. Egy másik dél-koreai médium pedig a magyarországi beruházás újabb bővüléséről és egy harmadik akkugyár építéséről írt.

A The Elec dél-koreai szakportál február 27-én számolt be arról, hogy a Samsung SDI bejelentése szerint egy újabb, az előzőnél nagyobb kapacitású üzem megépítésére fog sor kerülni Gödön. A lap szerint a beruházás hátterében a Samsung és a Hyundai Motor Group közötti együttműködés áll, melynek során 500 000 elektromos autóhoz gyártanak majd az új gödi gyárban akkumulátorokat. A lap arról is ír, hogy a munkásokat a Fülöp-szigetekről veszik fel, s már javában zajlik a filippínó munkaerő toborzása az új üzembe.

Az RTL híradója az újabb gödi gyárról szóló sajtóhírek kapcsán megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, mely azt válaszolta, hogy „ez egy olyan bővítés, ami mindenki számára látható az autópályáról is”, s a cég „a már meglévő területén kívül” nem tervez újabb gyárépítést.

 

Az RTL a híradós riportban megszólaltatta az Átlátszó újságíróját, Bodnár Zsuzsát, aki elmondta, hogy újabb nagy kapacitású egységre lehet számítani a hírek alapján, pedig még a második gyár építése sem fejeződött be. Az adásban nyilatkozott Jávor Benedek párbeszédes politikus is, aki elmondta: a gyárhoz 32 milliárdból épülő új vezetékeken szállítandó óriási vízmennyiségre vélhetően az újabb, nagy kapacitású üzem vízigénye miatt lesz majd szükség.

 

Címlapkép: RTL 

Megosztás