médiaszereplés

Az akkugyári szennyezésekről beszélt kollégánk a Klubrádióban és Greenfo podcastjában

A gödi akkugyár okozta légszennyezés és az akku-feldolgozók elleni lakossági tiltakozás apropóján kérdezték kollégánkat, Bodnár Zsuzsát a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában és a Greenfo hírportál legutóbbi podcast-adásában.  

Két hete írtuk meg, hogy a gödi Samsung-gyárból nagy mennyiségű mérgező oldószer került légszennyező anyagként a levegőbe, a gyár dolgozói pedig növekvő mértékben vannak kitéve a rákkeltő nehézfémeknek. Beszámoltunk arról is, hogy Göd városának polgármestere az Átlátszón megjelent cikkek nyomán környezetszennyezés vagy rémhír-terjesztés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést.

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorának február 28-i adásában a gödi gyár okozta szennyezésről és a polgármesteri feljelentésről kérdezte a műsorvezető a cikkek íróját, Bodnár Zsuzsát. Kollégánk elmondta, hogy az Átlátszón megjelent állításokat hivatalos adatok igazolják – vagyis érthetetlen, hogy miért merült fel opcióként a rémhír-terjesztés vádja. A Samsung SDI gyárából, az ott felhasznált több mint tízezer tonnányi, NMP nevű szerves oldószerből 2021-ben 81,5 tonnányi került a levegőbe, ez derül ki az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer nyilvános adataiból.

 

Ráadásul a mérgező anyag határértékét eleve rosszul, jogszabályellenesen állapították meg, mondta el munkatársunk a műsorban. A Göd-ÉRT Egyesület egyébként független méréseket végeztetett a gödi kutak vizében 2022 tavaszán, és kimutatható volt az NMP – ez az oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, valamint károsíthatja a születendő magzatot is.

Bodnár Zsuzsa elmondta a rádióban azt is, hogy a civilek jelezték a kútvízszennyezést a hatóságoknak, de tényfeltáró vizsgálat az ügyben nem történt – így következő lépésként a civilek a rendőrséghez fordultak, mely azonban bűncselekmény hiánya miatt leállította a nyomozást. A vízszennyezést a Samsung SDI gyárának teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálata során sem vizsgálták, ahogy a nagymértékű NMP-kibocsátásra sem derült fény. 

 

Munkatársunk vendége volt a Greenfo hírportál Zöld hét című podcast-sorozata március 1-jei adásának is. Kollégánk a műsor másik meghívott vendégével, Benyó Ritával, a Szabad Európa újságírójával, valamint Sarkadi Péterrel, a greenfo.hu főszerkesztőjével beszélgetett az elmúlt hetek aktuális környezetvédelmi témájú híreiről.

A podcastban Bodnár Zsuzsa elmondta, hogy a gödi gyárban veszélyeztetett munkásokénál is rosszabb állapotokat tapasztaltak a hatóságok a SungEel kft. akku-feldolgozó üzemeiben. Szigetszentmiklóson a nikkel határértékének kétezerszeresét mérték az üzemben, a kiszabott munkavédelmi bírságoknak azonban nem volt visszatartó erejük a cég számára, a fokozott veszélyeztetés évről évre ismétlődött.

A műsorban téma volt még többek közt a balatoni nádirtás és kikötő-építési láz, a civilek tiltakozó fellépéseinek lehetőségei, s az Orbán Viktor évértékelőjében elhangzott „zöld átállás” lehetséges értelmezése, annak valódi tartalma is.   

Szó esett arról is, hogy Sóskúton a helyi lakosság népszavazást indítana a településre tervezett akku-feldolgozó létesítése ellen. A magyar kormány viszont kiemeltté tenné a beruházást, ezzel megakadályozva, hogy a helyi lakosok beleszólhassanak a döntésbe. 

Megosztás