Szeged

BYD Szegeden: olyan földeket is kivontak, amelyek nincsenek a kormányhatározatban, kérdésünk után visszavonták a döntést

Tavaszi mezőgazdasági munkára készült a gazdálkodó, amikor azzal szembesült, hogy a Szegedre tervezett elektromosautó-gyár miatt elkezdett munkák tönkretették a környék vetését. Nem csak az övét, hanem a szomszédét is. A munkát a kormányhivatal engedélyezte a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére. Olyan területen, amit az állam nem jelölt ki az építkezéshez. Az ügyvédi iroda szerint titkot sértenének, ha elárulnák, miért vonattak ki beruházáson kívüli földet. A kormányhivatal sem válaszolt.

Szépen nő a repce, bár a munkagépek kicsit megtaposták. A távolban egymást érik az árkok, a kitermelt föld a már sarjadó vetést borítja, gőzerővel folyik a Szegedre tervezett BYD elektromosautó-gyár építésének előkészítése. Autónktól megijedt őzek menekülnek az autópálya felé, de a vadkerítés útjukat állja. Egy környékbeli gazda jelezte az Átlátszónak, hogy a tavaszi műtrágyázáshoz ment ki a földjére, amikor az tűnt fel neki: olyan földet is érinthet a beruházás, amiről eddig nem volt szó.

A gazda úgy tudta, a földje melletti területek nem szerepelnek a kisajátításra váró területek listáján. Megnéztük, majd a Google és a geoshop.hu segítségével azonosítottuk a táblát. A SZEGED II.KER. külterület 01318/12 hrsz.-ú szántóról van szó. A kormányhivatal hirdetményei között is megtaláltuk a területet. A határozatban az áll, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 18 földterület tulajdonosát értesíti hirdetményben, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata meghatalmazottja a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda kérésére „beruházási célterület céljából – termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat került kiadásra 2024. február 13-án”.

 

Mindezt arra hivatkozva, hogy „A Kormány a Szeged megyei jogú város külterületén fekvő földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról szóló 1200/2023. (V. 17.) Korm. határozatával (BC Határozat) többek között a kérelemben szereplő ingatlanok beruházási célterületté nyilvánításáról döntött. A 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet (NG Kiemelő Rendelet) többek között a kérelemben szereplő ingatlanok teljes területén megvalósuló (a kérelemben szereplő ingatlanok az NG Kiemelő Rendelet 2. mellékletben foglalt táblázat B:21 mezőjében kerültek feltüntetésre) „ipari terület bővítésével, valamint a Szeged külterületén megvalósítandó beruházásokkal” összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította”.

Img20240306105629

Ilyen árkokkal tárják fel a beruházásba bevont földeket. A szerző felvétele.

Azt is leírták az ispán aláírásával kiadott dokumentumban, hogy

„A jelen döntés a közléssel végleges és végrehajtható, ellene közigazgatási úton további jogorvoslatnak helye nincs.

Az érdekelt a döntés ellen jogsérelemre hivatkozással közigazgatási pert indíthat.” Vagyis a kormányhivatal – ahogy korábban megírtuk – úgy engedélyez minden munkát, hogy a tulajdonosok még csak nem is tiltakozhatnak. Azonban van egy kis gond: a hivatkozott kormányhatározat és rendelet, ami alapján kiadták az engedélyt, nem tartalmazza a SZEGED II.KER. külterület 01318/12. hrsz.-ú földet és a többit sem.

Nincs benne a felsorolásban. Vagyis nincs kiemelve, nincs a beruházáshoz rendelve.

A kormányhivatal mégis erre hivatkozva elindította kivonását, anélkül, hogy – a jelek szerint – bármit is ellenőriztek volna. A térképen jól látszik, hogy a földek egy része egymáshoz közel fekszik, míg egy darab a terület másik oldalán található. Összesen 15,5 hektárról van szó.

Éppen ezért megkerestük a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & Mckenzie Ügyvédi Irodát, ezt válaszolták: „Tekintettel arra, hogy kérdései ügyvédi titkot érintenek, azokra nem áll módunkban válaszolni.”

Foldek Mepar

A kivonásba bevont területek, a MEPAR térképén ábrázolva fekete körrel, valamint bal felül helyrajzi számmal ábrázolva. A szerző montázsa.

A kormányhivatal sem válaszolt az Átlátszó kérdéseire. Azt kérdeztük, miként döntöttek egy olyan terület kivonásáról, mely nem tartozik a beruházás alá. A kérdéseket március 6-án küldtük el, március 8-án egy újabb hirdetmény került fel a kormányhivatal oldalára. Ebben az áll, „a termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozat visszavonása került”.

Magyarázat nincs, a visszavonás az ügyvédi iroda kérésére történt.

Arról senki se beszél, hogy a tönkretett vetéssel mi lesz. Az jól látszik, hogy annyira nyomul a kormány és a város a BYD-ügyben, hogy a kormányhivatal azt sem nézi, az általa hivatkozott jogalapok léteznek-e, inkább kiadják az engedélyt, nehogy megakadjon a folyamat. Melynek része, hogy több mint 300 hektár termőföld helyén épül egy gyár, közel 60 milliárd forintos állami támogatással. A BYD építkezésről – a Pick földeladásáról, a gazdák területének filléres kisajátításáról itt írtunk.

Kerestük a szegedi önkormányzatot is, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.

Segesvári Csaba

Címlapfotó: Segesvári Csaba / Átlátszó

Megosztás