médiaszereplés

A Palkovics-közeli cégnek hasznot hozó szoftverről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

Hogy mennyire válik be az egységes iratkezelő rendszer az állami intézményekben, egyelőre nem tudni, de azt biztos, hogy a szoftver kifejlesztője, az SDA DMS Zrt. már biztosan jól járt. A rendszer bevezetésére és működtetésére ugyanis egy 82 milliárdos keretmegállapodást írt ki a Digitális Kormányzati Ügynökség, és az első, 3,8 milliárd forint értékű lehívást ez a cég nyerte. Az SDA DMS Palkovics László ex-miniszter barátjának a vállalkozása. Arról pedig, hogy mindenhol kötelező legyen az általa kifejlesztett Poszeidon EKEIDR iratkezelőt használni, egy nem nyilvános kormányhatározatban döntöttek tavaly. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában kollégánk. 

Egy úgynevezett kétezres, vagyis nem nyilvános kormányhatározattal tette kötelezővé a kormány több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszer használatát, amit Palkovics László ex-miniszter volt üzlettársának és barátjának, Fauszt Zoltánnak a cége, az SDA DMS Zrt. fejlesztett ki – írtuk meg pár napja. A licencet ingyen kapják meg az érintett intézmények, csakhogy a rendszer bevezetésével és fenntartásával járó minden egyéb költséget saját forrásból kell fedezniük.

Ez pedig hatalmas pluszkiadást jelent többek között az adósságokkal küzdő kórházaknak is. Hogy milyen mértékűt, arról egy, a központi informatikai beszerzéseket lebonyolító Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. által kiírt tender árulkodik. Ahogy arról beszámoltunk: a program működéséhez szükséges „ellátási csomagot” ugyanis egy 82 milliárd forintos keretmegállapodás keretében lehet beszerezni közbeszerzési eljárás lefolytatásával. Vagyis akár 82 milliárdba is kerülhet az iratkezelő rendszer bevezetése az állami szférában.

A keretmegállapodás alapján elvileg öt cég versenyezhetne az intézmények egyedi lehívásaiért, de az első 16 igénylőnek csak egyikük, épp a szoftver kifejlesztője, az SDA DMS Zrt. adott ajánlatot, és így ő nyerte el az összes, 3,8 milliárd forint értékű megbízást. Ez és több másik jel is arra utal, hogy a négy másik cég egy látszateljárás résztvevői, de ezzel kapcsolatos megkeresésünkre egyik társaság sem reagált.

A részletekről kapcsolódó cikkeink szerzője, Katus Eszter beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 25-i adásában. Hogy az SDA DMS annak idején mennyiért és milyen feltételek mellett adta át a licencjogot az államnak, nem tudni, ugyanis mindegyik érintett szervezet és minisztérium azt állítja, hogy nem rendelkezik a kérdéses szerződéssel – mondta el többek között a műsorban kollégánk.

 

Egyelőre azt sem tudni, mennyire válik be az iratkezelő rendszer, de az biztos, hogy egy másik – szintén kötelezővé tett – SDA-termékkel már akadtak gondok. A KRÉTA-rendszert ugyanis hekkerek törték fel, és valamennyi diák, tanár és iskola összes adatához, továbbá az üzemeltető eKréta Zrt. egyéb adatbázisaihoz és belső kommunikációjához is hozzáfértek. A KRÉTA-rendszert szintén a Fidesz-kormány tette kötelezővé a közoktatásban, ahogy most az EKEIDR/Poszeidon szoftvert az állami szférában.

Megosztás