haveri kapitalizmus

Palkovics lemondása előtt még nyert egy 2,5 milliárdos állami megbízást a barátja cége

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a digitális oktatásban használható, felhő alapú tananyagszerkesztő rendszert szeretne bevezetni. Ennek érdekében júniusban közbeszerzést írt ki, amit október végén három ajánlattevőből az eKréta Zrt. nyert meg. A cég működteti a közoktatásban kötelező KRÉTA rendszert, a tulajdonosa pedig Fauszt Zoltán, aki régi jó barátja Palkovics László ex-miniszternek.

Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter november közepén mondott le tisztségéről, és szintén ekkor derült ki, hogy feltörték a közoktatásban használt KRÉTA rendszert. Az oktatási szoftvert az eKréta Zrt. működteti, aminek tulajdonosa Palkovics jóbarátja, Fauszt Zoltán. A miniszter lemondása előtt a cég még behúzott egy nagy állami megbízást.

„Zárt rendszerű elektronikus távoktatásban alkalmazható digitális tananyagok fejlesztését biztosító, felhő alapú tananyagszerkesztő rendszer és kapcsolódó zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszer licenszek szállítása, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” – ez a hosszú szöveg volt a rövid meghatározása annak a közbeszerzésnek, amit 2022. június 22-én írt ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH). Ez, ahogy a neve is jelzi, állami tulajdonban van, jelenleg a kulturális és innovációs minisztérium egyik háttérintézménye.

A tenderfelhívás szerint az NSZFH „a szakképzési centrumok és szakképző intézmények digitális oktatási képességei kiterjesztéséhez, ezen belül elsősorban a szakképzésben dolgozó oktatók általi digitális tananyag fejlesztések támogatásához, az oktatók által fejlesztett digitális tananyagok ellenőrzéséhez, teszteléséhez, valamint a rendszerben fejlesztett vagy elérhetővé tett digitális tananyagokhoz kapcsolódó online oktatások (videómeetingek / konferenciák) megtartásához, illetve digitális tananyagokra épülő, személyesen felügyelt elektronikus vizsgák lebonyolításának támogatásához egy széles körben alkalmazható tananyagszerkesztő rendszert, illetve ehhez kapcsolódó, kiterjesztett funkcionalitással rendelkező zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszert kíván bevezetni”.

A tendert nettó 2,5 milliárd forintos ajánlattal az eKréta Zrt. nyerte.

Rajta kívül jelentkezett még a munkára az ALOHA Informatika Kft. és a Noispot Innovations Kft. is, de mindketten drágább árajánlatot adtak. A Noispot nettó 2,6 milliárdért, az ALOHA nettó 2,7 milliárd forintért vállalta volna a megbízást.

A leírás szerint a fejlesztést európai uniós támogatásból, az RRF-2.2.1-22-2022-00001 számú, és „Szakképzési digitális tananyagfejlesztés” nevű EU-s projektből finanszírozza a kormány. Az RRF a helyreállítási alapot jelenti, ám azokat a pénzeket még nem kapta meg Magyarország, mert az EU túl korruptnak tartja a Fidesz-kormányt, és fél, hogy ellopnák a mintegy 2400 milliárd forintnyi RRF-támogatást (is).

Palkovics barátjának cége

A szerződést 2022. október 25-én írta alá a Szakképzési Hivatal és a nyertes eKréta, a tender eredménye azonban csak egy hónappal később, november végén jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Addigra Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott. Viszont lemondása előtt, vagyis a tender idején még az ő tárcája alá tartozott az NSZFH.

Az eKréta Zrt. tulajdonosa pedig az exminiszter jóbarátja, Fauszt Zoltán. Ők ketten 14 éven át, 2000-től 2014-ig üzlettársak voltak, egészen addig, amíg Palkovicsot ki nem nevezték felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban előléptették, és a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, aztán 2018 májusa óta ő volt az innovációs és technológiai miniszter, idén pedig technológia és ipari miniszter lett az új kormányban, egészen novemberi lemondásáig.

Viszont amíg Palkovics kormányzati pozícióban volt, jó barátja, Fauszt Zoltán cégeihez ömlöttek az állami megbízások.

Fauszt számítástechnikai cége, a Rufusz Computer Zrt. az állami informatikai beszerzések egyik nyertese, az állami tulajdonú Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. pedig a közlekedési e-learning tananyagokat fejlesztő vállalkozása, az E-Educatio Zrt.-nek lett visszatérő megrendelője.

Emellett Fauszt egy harmadik vállalkozása, az SDA Informatika Zrt. üzemelteti az egyetemeken használt NEPTUN oktatási szoftvert, aminek nincs versenytársa a piacon, tehát egy folyamatos bevételi forrást jelent. Jó példa erre ez a november 4-i szerződés: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nettó 308 millió forintot fizet Fauszt cégének a NEPTUN támogatásáért.

Palkovics volt üzlettársának cégeihez dőlnek az állami megbízások, tízmilliárdokat költünk náluk oktatási informatikára | atlatszo.hu

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi több milliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

A másik fix jövedelme Fauszt cégbirodalmának a KRÉTA oktatási rendszer, amit a Fidesz-kormány a 2018/2019-es tanévben kötelezővé tett a közoktatásban (általános és középiskolák) és egy törvénnyel a szakképzési intézményekben is, amiket az NSZFH irányít. A szoftvert az ötletes nevű eKréta Zrt. üzemelteti és fejleszti, ami tavaly már 3,5 milliárdos profitot termelt. Ez nem csoda annak fényében, hogy rendszeresen kapja a rendszerrel kapcsolatos közpénzes megbízásokat.

A fentieken kívül pedig ott van még a POSZEIDON iratkezelő rendszer, amit az államigazgatásban használnak. Ezt Fauszt Zoltán sokadik cége, az SDA DMS Zrt. működteti, és Sára Botond főispán megbízásából, valamint 1,5 milliárd forint európai uniós pénzből épp kiterjesztik a rendszert a kormányhivatalokban.

Nem lett botrány a KRÉTA feltöréséből

Idén Palkovics lemondása előtt kicsivel írta meg a Telex, hogy hogy szeptemberben hekkerek feltörték a közoktatásban használt KRÉTA rendszert, és valamennyi diák, tanár és iskola összes adatához, továbbá az üzemeltető eKréta Zrt. egyéb adatbázisaihoz és belső kommunikációjához is hozzáfértek. Az ügyet a cég igyekezett eltitkolni a nyilvánosság elől: se a diákoknak, se a szülőknek, se az iskoláknak és a tanároknak nem szóltak, hogy illetéktelenek hozzáfértek az adataikhoz. Következmény nem nagyon lett, legalábbis eddig semmi.

A Fidesz tette kötelezővé a feltört KRÉTA rendszert, amire közel 40 milliárd adóforintot költöttek | atlatszo.hu

Külső szerzőből állandó munkatársnak szerződik hozzánk Fülöp Orsolya, aki főleg energia, Paks és környezeti témákban írt rendszeresen cikkeket az Átlátszóra az elmúlt években.

A kormány sem nagyon izgatta magát az ügy miatt, persze akkor még Palkovics is a tagja volt. A november 9-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL kérdésére is csak annyit mondott, hogy vizsgálják a KRÉTA-rendszer feltörését, de egyelőre nem tudni, hol történt mulasztás, és hogy elkerülhető lett volna-e a hekkelés, vagy nem.

Azóta se hallani az egészről semmit, és még azt sem lehet megmondani, hogy mi lesz a Palkovics köréhez tartozó Fauszt Zoltán cégeinek állami megbízásaival. Ahogy legutóbbi cikkünkben is írtuk: lehetséges, hogy Fauszt „a szoftvereivel már annyira beágyazta magát az állam szövetébe, hogy a miniszteri barát nélkül is megtartják őket.” Ez hamarosan kiderül, de az NSZFH-tól kapott 2,5 milliárdos megbízás azért még épp jókor jött az eKréta Zrt.-nek.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) munkareggelijén Budapesten a Millenium Kávéház és Étteremben 2022. október 27-én. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás