közoktatás

A tízmilliárdokba kerülő, nemrég feltört KRÉTA rendszerben kérdezi a kormány a szülőket a közoktatás helyzetéről

Szeptember eleje óta egymást érik a pedagógusok melletti szolidaritási akciók, az oktatási rendszer javítását sürgető, sokszor a fiatalok által szervezett demonstrációk. A Belügyminisztérium mégis csak most, december elsején döntött úgy, hogy kikéri a szülők véleményét a közoktatás helyzetéről egy anonim kérdőívben. Az általános és középiskolában használt, tízmilliárdokba kerülő KRÉTA rendszeren keresztül kiküldött kérdőív többek között a pedagógustüntetésekről is kérdezte az érintetteket, a Szülői Hang szerint ugyanakkor mindezt erősen manipulatív módon.

„A köznevelés helyzetének felülvizsgálata hónapok óta tart. A Belügyminisztérium elkötelezett, hogy javítsa az oktatás minőségét és gyermekeink meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Ehhez szeretnénk megismerni az érintettek véleményét.” Ez az üzenet fogadta december elsején, csütörtökön az általános és középiskolákban használt Kréta rendszerben a szülőket.

A Belügyminisztérium (BM) kérdőívét anonim módon lehet kitölteni. A kérdések között olyanok szerepelnek, mint például „Van-e gyermeke osztályában olyan tanuló, aki magatartásával zavarja az osztálytársait, vagy egyéb, súlyos magatartási problémái vannak?”. De arra is rákérdez a BM, hogy járnak-e a gyerekek magántanárhoz, illetve mennyi időt töltenek a házi feladattal.

A kérdőív végén pedig arról kérik ki a szülők véleményét, hogy mennyire értenek egyet azzal, hogy „a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”.

Részlet a szülőknek küldött kérdőívből. Forrás: szuloikerdoiv1.unipoll.hu

A Szülői Hang sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a kérdés „nemcsak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is.” Ezért arra kérik a szülőket, hogy ne válaszolják azt meg, és írják meg véleményüket a kérdőívben, amelyhez sablonszöveget is ajánlanak:

„Utolsó kérdésük hazugságokat tartalmaz: a pedagógusok – a szülőkkel és diákokkal közösen – nem csupán a bérezésük miatt demonstrálnak, hanem a közoktatás súlyos, gyermekeink és az ország jövőjét veszélyeztető rendszerszintű problémái miatt is, melyek kialakulásáért Önöket terheli a felelősség.”

Hozzáteszik: „A demonstrációkon a tanulók saját elhatározásból vesznek részt, önálló véleményüket képviselik, ezen jogukat az ENSZ Magyarország által is aláírt Gyermekjogi Egyezménye rögzíti (12. és 13. cikk). A demonstrációk azt a célt szolgálják, hogy végre Önök is észrevegyék azokat a problémákat, amelyeket a pedagógusok, szülők és diákok is évek óta hangoztatnak. A hazugságok terjesztése morális vétség, kérjük, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló viselkedéstől, és oldják meg a magyar közoktatás súlyos válságát!”

Régóta húzódó béremelés, sorozatos tüntetések

A Belügyminisztérium időzítése már csak azért is figyelemreméltó, mert épp a héten járta be a sajtót a hír, hogy három középiskolából nyolc tanárt bocsátottak el a tanítás jogellenes megtagadása miatt. Ezt követően számos tiltakozó akció, tüntetés szerveződött országszerte, volt, ahol többnapos munkabeszüntetést hirdettek a pedagógusok. Egyes iskolákban pedig pár napos, rendkívüli tanítási szünetet is be kellett vezetni, amit azzal indokoltak, hogy az intézmény jogszabályban előírt működtetése előreláthatólag nem lesz lehetséges a hiányzó tanárok miatt.

A közoktatás helyzete, a pedagógusok béremelése hónapok óta téma a közbeszédben: egymást érik a tüntetések, élőláncok, egyéb demonstrációk, és sok pedagógus vesz részt a polgári engedetlenségi akciókban is. A pedagógusok melletti kiállások az alábbi térképen követhetőek:

Tanári kiállások az oktatási rendszer javításáért

Az oktatási rendszer javításának ügye mellett több oktatási intézmény pedagógusai álltak és állnak ki ezekben a napokban országszerte. Ezen a térképen lelkes támogató szülők gyűjtésének segítségével bemutatjuk azokat a szolidarító intézményeket, amelyek nyilatkozatot tettek közzé a Facebookon, honlapjukon vagy a sajtóban. Az egeret a pötty fölé húzva megjelenik az intézmény neve, a szolidarító pedagógusok száma és a kiállás dátuma.

Több tízmilliárdból fejlesztette a KRÉTA-t Palkovics volt üzlettársa

Az elmúlt hetekben a közoktatásban használt KRÉTA rendszeréről egészen más okokból lehetett hallani. November elején a Telex írta meg, hogy szeptemberben hekkerek feltörték a KRÉTA rendszert, és valamennyi diák, tanár és iskola összes adatához, továbbá az üzemeltető eKréta Zrt. egyéb adatbázisaihoz és belső kommunikációjához is hozzáfértek, erről azonban nem szóltak az érintetteknek.

A KRÉTA szülői felületének kezdőlapja

Az Átlátszó szeptemberi cikkében részletesen bemutatta, hogy a KRÉTA rendszert a Fidesz tette kötelezővé a közoktatásban,

és az elmúlt években közel 40 milliárd forintot költöttek rá az adófizetők pénzéből.

Ahogy azt megírtuk, a KRÉTA szoftvert a felsőoktatásban használt oktatási rendszer, a Neptun működtetője, az SDA Informatika Zrt. fejlesztette le az államnak 2015-ben nettó 728 millió forintért. Ezután a 2016/2017-es tanévben az önként jelentkező iskolák tesztelhették, a 2018/2019-es tanév óta viszont már minden állami fenntartású iskolában kötelező ezt használni. A rendszer működtetésére létrehozott eKréta Zrt. azóta sorra nyeri az állami megbízásokat.

Palkovics volt üzlettársának cégeihez dőlnek az állami megbízások, tízmilliárdokat költünk náluk oktatási informatikára | atlatszo.hu

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

A KRÉTA rendszeren keresztül kiküldött kérdőív kapcsán érdemes azt is megemlíteni, hogy az ismert nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch december elsején publikálta jelentését, amely megállapítja, hogy a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére használta fel közszolgáltatásokra jelentkező választók adatait, például a Covid-19 elleni oltásra regisztrálók esetében. A jelentésről az Átlátszó is írt:

Human Rights Watch: A Fidesz javára billentette a személyes adatokkal való visszaélés a választási versenyt | atlatszo.hu

A károsultak Orbán Viktor rokonságát sejtik a sokszoros tendernyertes fővállalkozó mögött, az érintettek és a miniszterelnök sajtófőnöke megkeresésünkre nem cáfolták a vélekedést.

Szopkó Zita

Címlapkép: Tüntetők október 23-án. Fotó: Balogh Dénes

Megosztás