Nemzeti Együttműködés Rendszere

Újabb 1,5 milliárdos állami megbízásnak örülhet Palkovics miniszter barátja

Sára Botond főispán vezetésével Budapest Főváros Kormányhivatala további területekre vezeti be a Poszeidon iratkezelő rendszert. A megbízást, ki más, mint a Poszeidon atyja, az SDA DMS Zrt. nyerte, ami nettó 1,5 milliárd forintért végzi el a feladatot. A cég többségi tulajdonosa Fauszt Zoltán, aki Palkovics László TIM-miniszter régi jó barátja.

Fauszt 2000-től 2014-ig üzlettársa volt Palkovics Lászlónak, akit akkor neveztek ki felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban Palkovics a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, 2018 óta pedig miniszterként dolgozik a kormányban. 2018 májusa óta innovációs és technológiai miniszter volt, a 2022 áprilisi választás után pedig Orbán Viktor miniszterelnök technológiai és ipari miniszterré nevezte ki. Kettejük 14 évnyi üzleti kapcsolatát Hadházy Ákos tárta fel 2017-ben, Fauszt érdekeltségeihez pedig azóta is ömlik a közpénz.

Szeptember elején megjelent hosszú cikkünkben megírtuk, hogy a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatok évi többmilliárdos bevételhez jutnak a magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek, továbbá az államigazgatásban működő elektronikus iratkezelő program, a Poszeidon üzemeltetéséből.

A Közbeszerzési Adatbázis alapján készült összesítésünk szerint a cégek 2008. január 1. és 2022. július vége között együttesen 196 közbeszerzésen győzedelmeskedtek mintegy 371 milliárd forint értékben. Sok esetben konzorciumi tagok voltak, de a Neptunt és Poszeidont működtető SDA-vállalatok önállóan nettó 32,3 milliárd forintnyi, a Krétát kezelő eKréta Zrt. pedig nettó 36,2 milliárd forint értékű tendert nyert önállóan az elmúlt években.

Palkovics volt üzlettársának cégeihez dőlnek az állami megbízások, tízmilliárdokat költünk náluk oktatási informatikára | atlatszo.hu

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

A görög tengeristenről elkeresztelt szoftver hosszabb neve az Egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer (EKEIDR), ami a honlapja szerint csak 2013 óta létezik önállóan. Pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság már 2011-ben nettó 49 millió forintot fizetett a fejlesztéséért és supportjáért.

Azóta pedig szépen elterjedt a közszférában: használja többek között a MÁV és a Nemzeti Vagyonkezelő is, 2016-ban pedig 1 milliárd forintért – európai uniós támogatással – bekötötték a fővárosi és megyei kormányhivatalokba.

Kiterjesztik a Poszeidont, jön a SZISZI is

Szintén európai uniós támogatásból, a KÖFOP-1.0.0.-VEKOP-15-2016-00032 számú projekt keretében folytatódik a rendszer fejlesztése. Budapest Főváros Kormányhivatala május elején írt ki közbeszerzést „Szakrendszerek EKEIDR integrációja” tárggyal. A kiírás szerint az eljárás tárgya az EKEIDR2 projekt 5. ütemének megvalósítása, melynek során a Poszeidon további kiterjesztése történik meg „olyan kormányhivatali szakfeladatot ellátó területeknél, ahol még nem az EKEIDR rendszer, vagy nem teljes körűen, illetve egységesen látja el az ügyirat- és dokumentumkezelési, valamint az ezekre épülő elektronikus és hatósági ügyintézési feladatok informatikai támogatását”.

A megbízást több feladatcsoportra osztották, melyek közül az első a Szakrendszer Iratkezelői Szolgáltatás Interfész (SZISZI) rendszer megvalósítása. Ez a leírás szerint a szakigazgatási rendszerek és az EKEIDR közötti kommunikációt hivatott biztosítani. A SZISZI mellett szükséges az egyes rendszerek migrációjának támogatása, továbbá az ügyintézés supportja, valamint 30 kiválasztott közigazgatási eljáráshoz elektronikus távoktatási tananyagok fejlesztése, illetve ügyindító nyomtatványok tervezése és implementációja.

A nyílt közbeszerzésre június elejéig jelentkezhettek az ajánlattevők, és némileg meglepő módon hárman is megpályázták a munkát. A Poszeidon/EKEIDR atyja, a programot kifejlesztő és jelenleg is működtető SDA DMS Zrt. mellett indult a tenderen az ALOHA Informatika Kft. és az S&T Consulting Hungary Rendszerintegrációs és Technológiaátadási Kft. is. A két konkurens cég ajánlatát azonban el sem bírálta a kiíró, amelynek vélhetően az volt az oka, hogy az SDA DMS-nél drágább árajánlatot adtak. Az Aloha Informatikai Kft. ugyanis nettó 1,6 milliárd forintért, az S&T Consulting Kft. pedig nettó 1,53 milliárdért vállalta volna a feladatot.

A megbízást nettó 1,51 milliárd forintos ajánlattal az SDA DMS Zrt. nyerte.

A cég két tulajdonosa a Nexius Informatikai Zrt. (70%-os többségi) és az E-Storage Informatika Zrt. (kisebbségi, 30%). A Nexius egyedüli részvényese Fauszt Zoltán, és szintén övé az E-Storage többsége is egy másik cégén, az RC Invest Vagyonkezelői Zrt.-n keresztül.

Kicsit krimis szál a sztoriban, hogy Fauszt előtt Farkas Mihály zongorista volt az RC Invest többségi részvényese, ám ő 2015 novemberében hirtelen eltűnt, majd a Dunából került elő a holtteste. Fauszt Zoltán pedig 2016 májusában értesítette a cégbíróságot, hogy övé lett a vállalat. Lehetséges, hogy ez egy korábban kötött opciós szerződés alapján történt, de biztosat nem tudni.

Alpolgármesterből főispán

Budapest Főváros Kormányhivatalát Sára Botond vezeti, aki korábban a főváros VIII. kerületének fideszes alpolgármestere volt párttársa, Kocsis Máté irányítása alatt. 2018-ban Kocsist országgyűlési képviselővé választották, ezért lemondott a polgármesterségről, az emiatt kiírt időközi választást pedig Sára nyerte meg. 2019 őszén azonban az önkormányzati választáson kikapott, és az összellenzék jelöltje, Pikó András lett a polgármester.

Sára Botond ezután a fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízott lett, idén júliustól pedig már új neve van a titulusnak: főispánnak kell hívni.

Az év elején a Sára által vezetett kormányhivatal előzékenyen segített egy párttársának, a szintén fideszes Bús Balázsnak. Januárban ugyanis megírtuk, hogy Bús akkor már egy éve egyszerre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és önkormányzati képviselő, holott a két pozíció a törvény értelmében összeférhetetlen egymással.

Cikkünk után Bús lemondott az óbudai képviselőségről, ám a jogtalanul felvett tiszteletdíját – ami az ellenzék szerint 5,6 millió forint volt – nem fizette vissza. Az önkormányzat még vizsgálódott az ügyben, amikor a Sára Botond vezetésével működő fővárosi kormányhivatal „segítségnyújtásként” már közölte, hogy szerintük nem is kell visszaadnia Búsnak a pénzt, mert nincs ilyen a törvényben.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Sára Botond letette kormánymegbízotti esküjét 2022. június 21-én, mellette Orbán Viktor és Gulyás Gergely (fotó: Sára Botond/Facebook)

Megosztás