médiaszereplés

Palkovics miniszter barátjának üzleti sikereiről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint az egyetemeken működő Neptun oktatási rendszer, továbbá az államigazgatásban alkalmazott iratkezelő program, a Poszeidon ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. A rendszerek üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak, ő pedig nem más, mint Palkovics László miniszter barátja és egykori üzlettársa. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt.

Fauszt 2000-től 2014-ig üzlettársa volt Palkovics Lászlónak, akit akkor neveztek ki felsőoktatási államtitkárnak. 2016-ban Palkovics a teljes oktatásért felelős államtitkár lett, 2018 óta pedig miniszterként dolgozik a kormányban. Elismerte, hogy Fauszt Zoltán a barátja, de szerinte ennek nincs köze Fauszt cégeinek közpénzes megrendeléseihez.

Néhány napja jelent meg arról szóló cikkünk, hogy a Kréta, a Neptun és a Poszeidon mekkora bevételt termel a Palkovics László miniszter barátjához köthető cégeknek. A hivatalos Közbeszerzési Értesítő alapján készült összesítésünk szerint az SDA-csoport (a Neptunt üzemeltető SDA Stúdió Kft. és SDA Informatika Zrt., valamint a Poszeidont működtető SDA DMS Zrt.) önállóan nettó 32,3 milliárd forintnyi, a Krétát fenntartó eKréta Zrt. pedig nettó 36,2 milliárd forint értékű tendert nyert önállóan az elmúlt években.

Ráadásul ezeken kívül is vannak még olyan érdekeltségei Fauszt Zoltánnak, ami kap közpénzes megrendeléseket. Ilyen például a közlekedési e-learning tananyagokat fejlesztő E-Educatio Zrt., és a számítástechnikai tendereket elnyerő konzorciumok állandó tagjának mondható Rufusz Computer Zrt. is.

Palkovics volt üzlettársának cégeihez dőlnek az állami megbízások, tízmilliárdokat költünk náluk oktatási informatikára | atlatszo.hu

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió reggeli műsorának szeptember 2-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy Fauszt Zoltán 14 éven keresztül üzlettársa volt Palkovics Lászlónak, aki akkor szállt ki a közös cégükből, amikor kinevezték felsőoktatási államtitkárnak. Fauszt cégei pedig azóta is üzemeltetik az általános és középiskolákban használt Krétát, az egyetemeken működő Neptun oktatási rendszert, valamint az államigazgatásban bevezetett Poszeidon iratkezelő programot – és ezek évi többmilliárd forintos bevételt jelent az érdekeltségeinek.

 

Munkatársunk azt is elmondta a műsorban, hogy egyértelműen erős politikai hátszél nyomja Fauszt cégeit és az általa gyártott szoftvereket, hiszen korábban a Neptunnak és a Krétának is volt versenytársa a piacon. A Krétának több konkurenciája is volt, de a Fidesz-kormány 2013-ban gyakorlatilag megzsarolta az iskolákat, hogy ugyanazt használják, majd 2018-tól kötelező lett az addigra kifejlesztett Kréta. A szoftvereket pedig folyamatosan üzemeltetni kell, és folyton készül hozzájuk valami új funkció, ezért stabil, rendszeres bevételt jelentenek Fauszt Zoltán vállalkozásainak.

Megosztás