ismeretterjesztés

Maffiamódszerek a Belvárosban – politikusok és újságírók az Átlátszó kerekasztal-beszélgetésén

Piacbarát privatizáció vagy köztörvényes kótyavetye? – erre a belvárosi ingatlanügyekkel kapcsolatos kérdésre kereste a választ múlt csütörtökön az Átlátszó által szervezett kerekasztal-beszélgetés három résztvevője: Juhász Péter, az Együtt V. kerületi képviselője, Bita Dániel, a Népszabadság újságírója, és Rádi Antónia, az Átlátszó újságírója. A beszélgetés moderátora Becker András (szintén Átlátszó) volt.

Az látszott egyértelműen, hogy nem egy ügyről van szó, hanem rengetegről – így kezdte Juhász az ingatlanügyek lényegének összefoglalását – ez arról szólt, hogy a törvényesség látszatát fenntartva, azoknak az embereknek, akiknek ők akarják, el tudják adni nyomott áron ezeket az ingatlanokat.

A módszerről Bita Dániel beszélt: „Ha én bejelentkezem egy ingatlanba, és van olyan szerencsém, hogy történetesen azt valaki más már korábban megpróbálta megvenni, de nem sikerült neki, akkor engem illet meg a kedvezmény. Ilyen rendelet,ezt egészen biztosan merem állítani, nincs még egy Budapesten”.

Juhász arról is beszélt, hogy rengetegen keresték meg, akik nem tudták megvenni a saját – szintén önkormányzati bérlemény –  ingatlanjukat, pedig akár 10 éve próbálják. Rád Antónia, a különböző ügyekben kibukott „nagy” nevekre célozva beszélt arról, hogy nem tudja elképzelni, hogy még a nem közismert kedvezményezettek is úgy tudtak volna ingatlant szerezni, hogy valamilyen szívességet ne tettek volna valakinek.

Milyen „nagy” nevek? Olvassa el az Átlátszó cikkeit a belvárosi ingatlanügyekről!

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?
Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?
Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Rádi a kerületi ellenzék felelősségéről is beszélt: szerinte az eladásokat „baloldali politikusok rendre megszavazták, MSZP-s haszonélvezője is van az ügyleteknek”, illetve „a DK-nak a 2006-2010-es ciklusban MSZP-sek voltak a képviselői, ugyanúgy megszavazták”.

Ekkor derült ki, hogy a közönség soraiban ültek más politikusok is. Az LMP színeiben a kerületi képviselőtestületbe jutott Csonka Krisztián, illetve  a jobbikos Losonczy Pál szót kérve egyaránt jelezték, hogy szerintük megfelelően felléptek az ingatlaneladások ellen. Török Zsolt szocialista politikus, aki mostanában a zuglói önkormányzat egyik cégénél jutott rendezvényszervezői álláshoz, gratulált Juhásznak a munkájához és sok sikert kívánt neki a jövőre tekintettel.

Juhász Péter az ügyben tett feljelentését a napokban utasította el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás