ismeretterjesztés

Két keréken is biztonságban – A Magyar Kerékpárosklub videósorozata bringásoknak

A kerékpározás fénykorát éli: egyre többen választják ezt a közlekedési formát a városokban, hiszen így kényelmesen, a dugókat elkerülve juthatnak el bárhová és még a parkolóhely-vadászattal sem kell időt tölteniük. De hogyan érdemes útnak indulni, hogy gondtalan és biztonságos legyen a biciklizés? És mire kell figyelniük az autósoknak az utakon? A Magyar Kerékpárosklub háromrészes videósorozata többek között ezekre a kérdésekre válaszol.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A koronavírus-járvány alatt hatalmas népszerűségnek örvend a biciklizés, a pandémia miatt egyre többen és többen döntenek úgy, hogy kerékpárra pattannak a zsúfolt tömegközlekedés használata helyett. Ezt szerencsére egyre több  minden könnyíti meg, hiszen számos kerékpáros-fejlesztés történt a közelmúltban.

Sokak számára egyértelműen a bicikli mellett szól, hogy az embertömeget elkerülve, biztonságosan utazhatnak, így csökkentve a fertőzés veszélyét, mások környezetvédelmi szempontok alapján döntenek a kerékpár mellet. De olyanok is akadnak, akik a bezártságból menekülnének, vagy egyszerűen csak kis testmozgásra vágynak – az edzőtermek bezárásával ugyanis erre maximum a szabad levegőn vagy a négy fal között van lehetőség.

A Magyar Kerékpárosklub Hogyan Bringázz? elnevezésű videósorozata ezért különösen aktuális azok számára, akik most ismerkednek a bringázással, vagy szeretnék hozzá megkapni a kezdőlökést. A rövid videók praktikus tanácsokkal szolgálnak a kezdők számára, de azoknak is tartogathatnak újdonságokat, akik rutinos kerékpárosoknak tartják magukat.

Az első videó a kerékpározással kapcsolatos jellemző tévhiteket oszlatja el: többek között szó esik benne arról, hogy mennyire nevezhető veszélyesnek a kerékpáros közlekedés, szükség van-e speciális felszerelésre, de arról is hallhatunk különböző álláspontokat, hogy mikor érdemes ezt a közlekedési formát választani.

A második rész a bringások mellett az autósok számára is tanulságos lehet, ugyanis azt mutatja be, hogy mire kell figyelni az utakon, hogy biztonságosan, az autósokat, kerékpárosokat és gyalogosokat egyaránt figyelembe véve közlekedhessünk. Az epizód emellett a legfontosabb KRESZ-szabályokat és a bicikli nélkülözhetetlen kellékeit is felsorolja.

A videósorozat utolsó része pedig gyakorlati tippeket ad arra, hogyan érdemes mindennapi élethelyzetekben használni a biciklit. Megtudhatjuk például, hogy miért éri meg kerékpárral munkába menni és ingázni, vagy hogy mennyire oldható meg így a bevásárlás és a gyerekekkel való közlekedés.

A befejező, extra részből pedig megtudhatjuk azt is, hogy miért nem érdemes különbséget tenni autósok és bringások között:

„Szerencsére egyre többen inkább bringáznak – ami nem csak nekik, hanem a környezetüknek is jó – és egyre többen egyszer így, máskor másik eszközzel közlekednek. Ezért nincs értelme felcímkézni őket, hiszen mindannyian emberek vagyunk. Meg kell viszont tanulnunk együtt közlekedni, megismerni egymás szempontjait” – olvasható a szervezet honlapján.

A videók nagy előnye, hogy röviden és közérthetően járnak körbe egy-egy témát, így bemutatva a kerékpározással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Szintén méltányolható, hogy kerülik az egyoldalú ábrázolást, a szereplők között ugyanis a mindenhová biciklivel járó anyuka mellett egy autóval közlekedő férfi, valamint egy kerékpároktató is megszólal, így több szemszögből láthatjuk a mindennapokban előforduló közlekedési helyzeteket. Mindezen túl segítenek abban is, hogy megértsük, hogyan tudunk még jobban odafigyelni mások biztonságára.

A háromrészes videósorozat elérhető a Magyar Kerékpárosklub honlapján, a Facebook-oldalán, valamint a Youtube-on is megnézhető. A teljesen kezdőknek pedig érdemes tanulmányozniuk a Kerékpárosklub kisokosát is, ami további hasznos tippeket ad a gondtalan biciklizéshez.

Rendhagyó kampány kerékpárosoknak

A Magyar Kerékpárosklub idén a vírushelyzet miatt újratervezett formában, más névvel folytatja Bringázz a Munkába! kampányát. A hétköznapi kerékpározást népszerűsítő, ezúttal Inkább bringázz! néven futó online kampány az oktatóvideók mellett számos érdekes programmal várja az érdeklődőket hét hónapon keresztül, április és október között.

Minden hónapban más nagyváros kerül a középpontba: Budapesttel indítanak, de sorra kerül Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Szeged és Székesfehérvár is.  A kampány során lesznek nyereményjátékok, a városok kerékpáros közösségei is összemérhetik magukat egymással, sőt, meghívásos workshopokat is szerveznek a bringabarát minősítésért versengő cégeknek, önkormányzatoknak.

Az Inkább Bringázz! kampánnyal kapcsolatos részletek az alábbi linken érhetőek el.

Szopkó Zita

Címlapkép: Magyar Kerékpárosklub

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás