ismeretterjesztés

Ilyen a stratégiai pereskedés, amivel az újságírók munkáját igyekeznek ellehetetleníteni az érintettek

A szólásszabadságért küzdő egyik legrangosabb nemzetközi szervezet, az Index on Censorship animációs videót készített, hogy elmagyarázza, mi is az a SLAPP. A betűszó a társadalmi részvétel elleni stratégiai pereskedést takarja, amikor például egy cikk szereplője nagyszabású jogi offenzívába kezd az újságíró és/vagy a szerkesztőség ellen, hogy ezzel lekösse az erőforrásaikat, megfélemlítse őket és akadályozza a munkájukat.

Társadalmi célú hirdetés

Az Index on Censorship 1970 körül alakult Nagy-Britanniában alapvetően azért, hogy segítsen a szovjet birodalomban dolgozó újságíróknak és ellenzékieknek. Ma már az egész világon küzd a szervezet a szólásszabadságért, a szabad sajtóért és a cenzúra különböző megnyilvánulásai ellen.

2015-ben az Átlátszót és Bodoky Tamás főszerkesztőt is díjazták, mert Magyarországon veszély fenyegeti a szabad és független sajtót, és a kormányzat különböző eszközökkel próbálja korlátozni a sajtószabadságot, ezért különösen fontos az, amit az oknyomozó portál végez, hiszen egy egyre inkább elnyomó környezetben nem csak kérlelhetetlenül feltárja a visszaéléseket, de olyan internetes és informatikai eszközöket fejleszt ki, amelyekkel az állampolgárok is élhetnek (pl. KiMitTud).

Az Átlátszót is díjazta az Index on Censorship

A világ egyik legrangosabb szabadságjogi szervezete, az Index on Censhorship díját kapta meg az atlatszo.hu és Bodoky Tamás főszerkesztő.

A szervezet most az egyre gyakoribbá váló SLAPP-eljárásokról készített egy animált kisvideót, hogy elmagyarázza, miről is van szó. A Strategic Lawsuit Against Public Participation kifejezésből származó betűszó a civil közéleti részvétel elleni stratégiai pereskedés jelenségét takarja.

Ilyenkor valamelyik érintett szereplő (például egy tényfeltáró riport alanya) a sajtó vagy egy civil szervezet ellen minden lehetséges eljárási eszközt igénybe vevő jogi offenzívába kezd, olyan eljárásokat is megindítva, amelyeknek a sikerére maga sem lát reális esélyt. Az ilyen típusú stratégiai pereskedés esetén ugyanis nem a pernyertesség a lényeg. A kívánt hatás már a sajtótermék perekkel való leterhelése, erőforrásainak (újságíró, ügyvéd, pénz, munkaidő) lekötése útján elérhető.

A valós cél ilyenkor a jellemzően véges tartalékokkal rendelkező célpont elhallgattatása, kifárasztása, öncenzúrára késztetése. Több jogrendszer már szabályozást is bevezetett a rosszhiszemű stratégiai pereskedés visszaszorítása érdekében. Több mint 60, a közélet átláthatóságért dolgozó civil szervezet és újságírószövetség javaslata pedig az Európai Unió hatékony fellépését sürgeti e téren.

Az Átlátszónak is volt nemrégiben olyan ügye, amiről eszünkbe juthat a SLAPP. Az ATV tulajdonosváltásáról szóló 2020 májusi cikkünk után ugyanis a Hit Gyülekezete, valamint Németh Sándor és lánya kezdeményezésére összesen hat eljárás indult és nyolc bírósági ítélet született idén áprilisig, majd végül a Kúria előtt az Átlátszó és a Magyar Hang teljes pernyertességével zárult a történet.

 

A Kúria előtt végül az Átlátszó és a Magyar Hang teljes pernyertességével zárult a Hit Gyülekezete által indított sajtóhelyreigazítási perek sora | atlatszo.hu

2016-ban indította el a kormány a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programot, amelynek 2019 elejétől a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési…

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás