ismeretterjesztés

Így birkóznak a menekülteket segítő civil szervezetek a kialakult helyzettel

Milyen túlélési stratégiákkal terveznek a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek? Milyen segítő tevékenységekre maradt tér? Mi történt a bevándorlási különadó hatályba lépése óta? Hol vannak egyáltalán a menekültek? Hogyan tudunk segíteni? Ezekről a témákról volt szó az Auróra által megrendezett múlt pénteki kerekasztalbeszélgetésen, melynek felvételét itt meg lehet nézni.

A szolidaritás megállíthatatlan, de a kormány mindent megpróbál, hogy ellehetetlenítse a menekülteket segítő szervezetek munkáját. Évek óta zajlik a civilek megbélyegzése, az elérhető források szűkülnek, a szervezetek izolálódnak, elveszítik a partnereiket, a sorosozás és a rasszista propaganda hatására az ügyfeleik védelme érdekében a láthatóságuk feladására kényszerülnek.

A hiteles hírek és statisztikák nem kapnak nyilvánosságot, felületes információkat kapunk az ellátó- és intézményrendszer jelenlegi működéséről és a menekültek helyzetéről, integrációs programokról egyáltalán nem hallani, miközben legalább egy korrupt külföldi politikust bújtat a magyar kormány.

Az Aurórában november 30-án megrendezett kerekasztalbeszélgetés résztvevői Demeter Áron (Amnesty International), Szekeres Zsolt (Helsinki Bizottság), és Siewert András (Miration Aid // Éjjeli Őrség) voltak, a beszélgetést Bodoky Tamás (Átlátszó) moderálta.

Így küzdenek a menekülteket segítő civil szervezetek a kialakult helyzettel – kerekasztalbeszélgetés volt az Aurórában from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás