ismeretterjesztés

Védőoltások, vírusok, baktériumok, immunsejtek és antibiotikumok animációs kisfilmeken

A Semmelweis Egyetem márciusban ismeretterjesztő filmsorozatot indított, hogy rövid és közérthető animációs videókban dolgozzanak fel komoly egészségügyi témákat. Eddig négy kisfilm jelent meg: az első a védőoltásokkal, a második az immunrendszerrel, a harmadik a vírusok és baktériumok közötti különbségekkel, a negyedik pedig az antibiotikumokkal foglalkozik. Fontos ismeretek játékos rajzokba csomagolva, érdemes megnézni.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A Semmelweis Egyetem 2021. március 26-án jelentette be, hogy animációs ismeretterjesztő sorozatot indít KliniKaland címmel. Az első részből a védőoltásokról szerezhetünk fontos információkat: megismerhetjük a hagyományos és az új – például a COVID-19 elleni – vakcinák működési elvét. Megtudhatjuk, hogy milyen módon alakítanak ki védettséget a szervezetünkben a különböző oltások és miért fontos beadatni őket. Mivel az epizód címe Védőoltások I., valószínűleg lesz még folytatása.

A KliniKaland vakcinás részében nagyon sok tudományos információ szerepel röviden és közérthetően, cuki rajzokkal illusztrálva.

Az egyetem közleménye szerint a videót az intézmény Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A Védőoltások I. szakmai lektora dr. Falus András immunológus volt, és a KliniKaland sorozatot Galambos Péter narrációjában hallhatjuk.

A KliniKaland március végén megjelent második része az immunrendszer működését magyarázza el.

Immunitás többféleképpen alakulhat ki a testünkben: védettségünk egy része velünk született, míg egy másik részét az életünk során szerezzük meg. Minden egyes legyőzött betegséggel edződik az immunrendszerünk, ezt hívják spontán szerzett immunitásnak, míg a védőoltások segítségével (pl. a COVID-19 elleni védőoltásokkal) úgynevezett mesterségesen szerzett immunitásra teszünk szert. A kisfilmből kiderül, hogy mi a szerepe a limfocitáknak, mik a citokinek és hogyan alakul ki a citokinvihar áll az egyetem ismertetőjében.

A szintén dr. Falus András immunológus által lektorált animációs videóban (ez is Gál Bettina munkája) a főszereplőt sok kicsi csúnya kórokozó árasztja el, majd erre válaszul az immunrendszerét alkotó burokban aktivizálódnak a hírvivők és a katonák, akik riadóztatják a többieket, majd felveszik a harcot a betolakodókkal.

A KliniKaland április 9-én megjelent harmadik epizódja a vírusok és baktériumok közötti különbségeket mutatja be.

Megtudhatjuk például, hogy melyik okozza a gyomorrontást, a pattanásokat, vagy a mandulagyulladást, ugyanis nagyon nem mindegy. A kórokozóknak sok fajtáját ismerjük, ilyenek például a prionok, egyes gombafajok, a vírusok és a baktériumok. A gyakran előforduló fertőzésekért felelős vírusokat és baktériumokat hajlamosak vagyunk összetéveszteni, ami komoly egészségügyi kockázattal járhat” – olvasható a videó ismertetőjében.

Ezt is a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A Vírus vs. baktérium című rész szakmai lektora pedig dr. Prinz Gyula infektológus volt.

A KliniKaland negyedik része az antibiotikumok hatását, előnyeit és hátrányát magyarázza el. Az epizódból megismerhetjük az antibiotikumoknak ellenálló rezisztens baktériumokat is. 

Az április 15-én megjelent kisfilm azzal a viszonylag köztudott ténnyel indul, hogy a legismertebb antibiotikumot, a penicillint 1928-ban fedezte fel Alexander Fleming. Ennek köszönhető, hogy ma már sokkal kevesebben halnak meg bakteriális fertőzésekben, mint 100 éve. Azonban ahogy a kisfilmben láthatjuk, az antibiotikumok elpusztítják a szervezetben jelen lévő jótékony  és ezért cukinak megrajzolt baktériumokat is. Ráadásul kialakultak az antibiotikumoknak ellenálló a videón harcias katonaként ábrázolt baktériumok is, amik már nem pusztulnak el a korábban hatásos gyógyszerektől, ezért nagy veszélyt jelentenek az emberiségre.

Ezt a videót is a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina), a szakmai lektora pedig dr. Tábi Tamás, a Gyógyszerhatástani Intézet igazgatója volt.

Nagyon jó ötlet, hogy a Semmelweis Egyetem időt és energiát szánt ezeknek az animációs kisfilmeknek az elkészítésére, amelyekből gyerekek és felnőttek egyaránt fontos információkat tudhatnak meg néhány perc alatt komoly orvosi témákról. Az egyetem videói egyébként rögtön eszembe juttatták gyerekkorom egyik kedvenc meséjét, az Egyszer volt… az élet című francia rajzfilmsorozatot (az Egyszer volt… sorozat harmadik évadát), ami az emberi test felépítését és működését mutatta be viccesen, játékosan.

Annak A test őrei című epizódja foglalkozott a különböző kórokozókkal és az immunrendszerrel:

Az oltás című rész pedig értelemszerűen a vakcinákról szólt:

Erdélyi Katalin

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás