ismeretterjesztés

Műholdfelvételeken a kínai átnevelőtáborok, ahova az ujgurokat zárja az állam

A VOX egy közel 10 perces videóban magyarázza el, hogy Kína miként és miért lép fel egyre erőszakosabban az országban élő ujgur kisebbség ellen. Műholdfelvételeken láthatjuk az egyre növekvő internálótáborokat, ahova a rezsim az ujgurokat zárja, hivatalosan azért, hogy oktassa azokat, akiket „terrorista eszmék fertőztek meg.” A Reuters riportereinek nemrég megmutatott az állam egy ilyen tábort, ahol a propaganda szerint csak táncolnak és énekelnek a lakók.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Kína nyugati részén található Hszincsiang tartományban bő 10 millió ujgur él, akik türk eredetű nyelvet beszélnek, és többségükben muszlim vallásúak, tehát kulturálisan és vallásilag is eltérnek a többségi népességtől. Többször szerettek volna már önállósodni, és a kínai kommunista rezsim előtt ez rövid időre sikerült is nekik.

Azóta viszont egyre szigorúbb kontroll alatt élnek, az állam például itt alkalmazza legerősebben a sok vitát kiváltó arcfelismerő kamerákat, emellett az ujgurok telefonjait is figyelik, korlátozzák a mozgásukat, és igyekeznek eltéríteni őket a muszlim vallástól: betiltották a hosszú férfiszakállakat, a női fejkendőket, és a gyerekek vallási nevelését.

Az viszont csak újságírók és kutatók szorgos munkájának köszönhetően derült ki, hogy Kína az elmúlt években több internálótábort épített, és bármiféle bírósági ítélet nélkül viszik oda az ujgur kisebbség tagjait. A rezsim sokáig nem ismerte el a táborok létezését, de miután egyre több beszámoló jelent meg róluk, tagadhatatlanná vált a létezésük.

2018 októberében a BBC egy nagy fényképes anyagot közölt a kínai táborokról, amelyek növekedését műholdfelvételek segítségével mutatták be. Az újságírók által megkérdezett ingatlanszakértők szerint például az egyik óriási létesítményben akár 130 ezer embert is fogva tarthat a kínai állam.

China’s hidden camps

China is accused of locking up hundreds of thousands of Muslims without trial in its western region of Xinjiang. The government denies the claims, saying people willingly attend special „vocational schools” which combat „terrorism and religious extremism”. Now a BBC investigation has found important new evidence of the reality.

Kína persze tagadja, hogy ítélet nélkül zárná be az ujgurokat. Az állami propaganda szerint ezek oktatóközpontok, ahova azok kerülnek, akiknek „baj van a gondolkodásával”, mert „szélsőséges ideológiák fertőzték meg őket”, és ezért „terrorfenyegetést jelentenek az országra nézve”.

A rezsim 2019 elején beengedte az egyik táborba a Reuters riportereit, akiknek azt igyekeztek bemutatni, hogy a létesítményekben csupa vidámság az élet, csak táncolnak és énekelnek a lakók.

Szürreális képsorok, hiszen a nyilvánosságra került beszámolók szerint a táborokban kínozzák az ujgurokat, akik onnan kikerülve teljesen kifordulnak korábbi önmagukból, vagyis a táborokban tényleg átnevelés folyik, méghozzá kegyetlen pszichés és fizikai eszközökkel. Az AFP hírügynökség például épp a napokban számolt be azokról a nőkről, akikre a táborokból kiszabadulva a saját férjeik is alig ismernek rá: már nem imádkoznak, alkoholt és disznóhúst is fogyasztanak, nem hajlandóak beszélni a megváltozott viselkedésükről, és attól félnek, hogy a családtagjaik is a kínai állam kémjei.

A VOX most egy közel 10 perces videóban mutatja be az ujgurok helyzetét és az átnevelőtáborok történetét. Nagyon tanulságos egyben látni a magukért beszélő műholdfelvételeket, a felderítésükön dolgozó szakemberek munkáját, az áldozatok kínzásáról szóló beszámolókat, és a rezsim propagandáját.

 

 

Megosztás