ismeretterjesztés

Kisvideó a vakcinák klinikai vizsgálatáról, a nyájimmunitásról, és az oltási reakciókról

A Semmelweis Egyetem a KliniKaland című animációs videósorozat első évadának záróepizódjában a védőoltások többlépcsős vizsgálatát, az oltási reakciók és oltási szövődmények közötti különbséget és nyájimmunitás fogalmát magyarázza el röviden, egyszerűen.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Márciusban indította el a Semmelweis Egyetem a KliniKaland című animációs videósorozatot, amelynek keretében megjelent egy-egy kisfilm a védőoltásokról, az immunrendszerről, a vírusok és baktériumok közti különbségekről és az antibiotikumokról.

Nagyon jó ötlet: az aranyos-vicces rajzokkal és egyszerű, közérthető magyarázatokkal ellátott néhány perces videókból fontos információkat tudhatnak meg felnőttek és gyerekek egyaránt.

Néhány napja megjelent a sorozat ötödik epizódja, ami a Védőoltások II. címet viseli. Az egyetem közleménye szerint ez minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig. Bemutatja a vakcinafejlesztés szakaszait, az oltások hatékonyságának megállapítását, továbbá elmagyarázza az oltás utáni normális reakciók és kóros szövődmények közti különbségeket.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A Védőoltások II. szakmai lektora dr. Falus András immunológus és dr. Horváth István klinikai szakgyógyszerész volt.

A Klinikaland előző négy epizódja itt megtekinthető egyben. A sorozat várhatóan ősszel folytatódik az egyetem közleménye szerint.

 

Védőoltások, vírusok, baktériumok, immunsejtek és antibiotikumok animációs kisfilmeken

A Semmelweis Egyetem márciusban ismeretterjesztő filmsorozatot indított, hogy rövid és közérthető animációs videókban dolgozzanak fel komoly egészségügyi témákat. Eddig négy kisfilm jelent meg: az első a védőoltásokkal, a második az immunrendszerrel, a harmadik a vírusok és baktériumok közötti különbségekkel, a negyedik pedig az antibiotikumokkal foglalkozik. Fontos ismeretek játékos rajzokba csomagolva, érdemes megnézni.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Semmelweis Egyetem, KliniKaland: Védőoltások II.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás