Bezárás
A helység kalapácsa

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét. Bács alpolgármester vagyonnyilatkozatában is talált az Átlátszó pár furcsaságot.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Csak idén nyáron három olyan közbeszerzési hirdetmény jelent meg, amely szerint összesen 374 millió forint értékben nyert építési-felújítási munkákat az egyik érdi alpolgármesterhez legalább két okból közelállónak nevezhető General-Invest Bau Kft.

Százmilliós osztalékról döntöttek

A hivatalosan kkv-nak (kis- és középvállalkozásnak) minősülő, 15 embert foglalkoztató cég 852 millió forintos nettó árbevétellel és majdnem 80 millió forintos nyereséggel zárta a 2018-as évet. A General-Invest Bau két tulajdonosa 2019. május végén arról döntött, hogy százmillió forint osztalékot vesznek ki a cégből.

A szélsőséges kijelentéseivel, például az ellenzék lecsürhézésével országos ismertséget szerző Bács István – jelenleg fideszes alpolgármester – 2011-ben egy 76 négyzetméteres társasházi lakás 100 százalékos tulajdonjogát szerezte meg adásvétellel Érd városközpontjában a General-Invest Bau Kft-től. Bács ekkor T. Mészáros András polgármester főtanácsadója volt.

Elítéli a patkányozó Bangónét a csürhéző érdi alpolgármester, aki Észak-Koreába küldené az ellenzéki képviselőket

Az eladó, az ingatlan-kereskedelemmel és építési beruházással foglalkozó General-Invest Bau Kft. tulajdonosa 2010-től Steierlein Zoltán, aki ebben a minőségében testvére, Steierlein Balázs helyére lépett. Steierlein Balázs 2015-ben házasságot kötött Bács István testvérével. Vagyis ekkortól a cég egyik tulajdonosa az alpolgármester fideszes politikus sógorának testvére.

Az óvodaügyi főember

Bács szinte a sajátjának tekinti a közreműködésével tető alá hozott érdi beruházásokat. Úgy fogalmaz: “fontosabb munkáim”. Ezt írta a hivatalosnak tekinthető életrajzában:

“Az óvoda-, sport- és infrastrukturális fejlesztések, beruházások lebonyolítása mellett a multinacionális vállalatokkal való kapcsolattartás volt a fő feladatom. […] Fontosabb munkáim a Bem téri Szivárvány Óvoda felújítása és bővítése, a Batthyány Tornacsarnok újjáépítése, a Kutyavári Óvoda felújítása és bővítése, a Holló utcai óvoda, valamint a Gyula utcai Meseház Óvoda építése” – volt olvasható a fideszes funkcionárius honlapján, ami a cikkünk kéziratának lezárásakor már nem volt elérhető (de elmentettük a képernyőfotót szerencsére).

A felsorolt beruházások többségének lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállalt a General-Invest Bau, amely 2011 óta sorozatban nyerte el a többnyire óvodaépítési és felújítási munkákra kiírt közbeszerzési pályázatokat Érden.

A közbeszerzési adatbázis szerint az érdi önkormányzat, egyszer az önkormányzat által alapított Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. volt az ajánlatkérő a General-Invest Bau által elnyert tizenhat pályázatban. Az értesítőben nincs nyoma annak, hogy a cég Érden kívül közbeszerzési eljárás nyert volna. A cégnek nem lelni honlapját.

A General-Invest Bau székhelye egy fakerítéses, jelentéktelen, inkább falusinak látszó ház alsóépülettel Érd egyik forgalmas főútja mellett. Az olcsó névtáblán a General-Invest Bau mellett két másik cégnév olvasható.

Valamiért mindig őket hívták meg

Első ránézésre feltűnik, hogy a közbeszerzési eljárások megindításakor az érdi önkormányzat jellemzően nélkülözte a hirdetmény megjelentését. Meghívott cégek közül választották ki a győztest, és az eljárás eredményét (és a meghívottak listáját) ezután hozták nyilvánosságra.

Az így lefolytatott közbeszerzés szabályai a szokásos, nyílt eljárásokhoz képest is roppant aprólékosak és bonyolultak. Fontos alapelv ugyanakkor: a hirdetmény közzététele nélküli eljárás csak kivételes esetekben és nyomós indokkal indítható meg.

A közbeszerzési hatóság 2016. decemberében útmutatót adott ki, amelyben más mellett ez olvasható: “a Közbeszerzési Hatóság végezetül ismételten és nyomatékosan felhívja az ajánlatkérők figyelmét arra, hogy a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén is csak abban az esetben alkalmazható hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás, ha az adott beszerzési igény más, hirdetménnyel induló eljárás alkalmazásával nem megvalósítható.”

Egyes esetekben az a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást önmagában a beszerzés magas értéke teszi kizárttá. 2013. júliusában jelent meg az adatbázisban a Kutyavári úti óvoda felújítása érdekében kiírt közbeszerzés eredménye. Ez olvasható a III. 1.1.2.) pont alatt: “ajánlatkérő a Kbt. Harmadik Rész, nemzeti eljárásrend szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le (Kbt. 122. § (7) bekezdés a) pontja szerinti eljárás), tekintettel arra, hogy az építési beruházás becsült értéke nem éri el a százötvenmillió forintot.”

Rezgett a léc, mert a Kutyavári ovi felújítása 149.387.000 forintba került – legalábbis ez olvasható az adatbázisban.

Ugyancsak a 2013-as évből származik egy másik, ezúttal 148.912.361 forintos közbeszerzés (Meseház tagóvoda), ez esetben azonban üresen maradt a “hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazásának indokolása” elnevezésű rovat.

Bács jó bérlőt talált az ingatlanára

Furcsaságokra bukkanunk Bács István vagyonnyilatkozatának tüzetes vizsgálatakor is. A vagyonnyilatkozat hivatalos elnevezése így kezdődik: “vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat”. Bács István vagyonnyilatkoztatából legalább egy dolog biztosan hiányzik: hogy alpolgármesterként mekkora a jövedelme.

Főnöke, a helyi Fidesz-elnök és polgármester T. Mészáros András feledékenységre hivatkozott, amikor a vagyonnyilatkozatában elmulasztotta feltüntetni a megemelt fizetését. Bács esetében azonban másról lehet szó – kérdeztük, de nem adott magyarázatot, miért nem tüntette fel a havi egymillió forintos jövedelmét.

A vagyonnyilatkozat jövedelemre rákérdező rovatának ez az elnevezése: “VAGYONNYILATKOZAT (a képviselői tiszteletdíjon kívüli adóköteles jövedelmek)”. A jogot végzett Bács abból indulhatott ki, hogy az önkormányzattól kapott jövedelme képviselői tiszteletdíjnak minősül, mert az alpolgármestert képviselőként választották meg annak idején.

Aki pedig tényleg kíváncsi a havi jövedelmére, a keressen rá az önkormányzat honlapjára, ott megtalálja azokat a közgyűlési határozatokat, amelyek megállapítják a havi jövedelmét. Igaz, ezekben a határozatokban szó sincs képviselői tiszteletdíjról: a törvény az “illetmény” szót használja.

Kellő jártassággal akár negyed óra alatt megtalálja bárki azt a három határozatot (az alapdöntést és az azt módosító két másikat), amelyek szerint Bács illetménye 873.200 forint, ehhez kap 130.980 forint költségtérítést, a nyelvtudása pedig havi 27.900 forintot ér.

Bács furcsa szemérmességében az a legérthetetlenebb, hogy T. Mészáros polgármester és a másik alpolgármester, Simó Károly nem habozott megadni a jöveledelemnyilatkozathoz szükséges adatokat. Bács nincs egyedül ezzel az értelmezésével: ebben a cikkben írtunk arról, hogy például Dunaújváros fideszes polgármestere, illetve Botka László MSZP-s szegedi polgármester szintén nem nyilatkozott a 2017-es vagyonnyilatkozatában a havi jövedelméről.

Ki a leggazdagabb? Összeszedtük a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozatait

Huszonhárom polgármester vagyonnyilatkozatát gyűjtöttük össze, nem volt egyszerű. Az összesítésből sok minden kiderül, például, hogy ki a legszegényebb, és a ki adósodott el a legjobban. A legtöbb be nem vallott jövedelmet az érdi polgármester produkálta, 2017-es vagyonnyilatkozatában mintegy évi 3,4 millió forintos jövedelmet mulasztott el bevallani.

A szembeötlő vagyongyarapodásának részleteiről ugyancsak szemérmesen hallgató T. Mészáros András polgármesterhez képest Bács nem tűnik különösebben gazdag embernek a vagyonnyilatkozat alapján. Két lakása van, az egyiknek felerészben tulajdonosa. 2018-ban 500 ezer forintot készpénze volt és 10 millió forintos pénzintézeti számlakövetelést mondhatott a magáénak, miközben 1,1 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek. Bácsnak nincsenek gazdasági érdekeltségei.

A 2018-as vagyonnyilatkozat szerint “társasházi lakásingatlan kiadása” címén 250 ezer forintot kap havonta.

A százhalombattai társasházi lakás 54 négyzetméteres (ennek az ingatlannak az alpolgármester felerészben tulajdonosa), az érdi pedig 76 négyzetméteres. Akárhány helyi ingatlanos kérdeztünk, mind kirívóan eltúlzottnak tartja a 250 ezer forintos bérleti díjat.

Kizárásos alapon arra tudunk következtetni, hogy a vagyonnyilatkozatban feltüntetett 76 négyzetméteres érdi lakás azonos azzal a társasházi lakással, amelyet Bács a General-Invest Bau Kft.-től vásárolt meg 2011-ben (a tulajdoni lap szerint az az ingatlan is éppen 76 négyzetméter).

A fideszes politikust írásban megkérdeztük a bérleti szerződés részleteiről, ám Bács István nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az Átlátszó Országszerte hetekig próbálta megszólaltatni az érdekelteket. A közbeszerzési jogszabályokra alapított kérdések arra vonatkoztak: miként vélekednek azokról a felvetésekről, amelyek szerint ez a kapcsolatrendszer sérti a versenytisztaság alapelvét és ez összeférhetetlenségi helyzetet idéz elő. Bács alpolgármesternek három, hivatalos önkormányzati email-címre küldtük el a General-Invest Bau Kft. közbeszerzéseivel és a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos kérdéseinket. Nem érkezett válasz.

A General-Invest Bau Kft. ügyvezetőjét és tulajdonosát kétszer próbáltuk emailben eljuttatott kérdéseinkkel megszólaltatni, az ügyvezetőt kétszer értük el telefonon, majd sms-ben hívtuk fel a figyelmét az írásban újra feltett kérdéseinkre: nem érkezett válasz. A tulajdonos Steierlein Zoltánt a fenti emailek mellett a Facebookon keresztül próbáltuk nyilatkozatra bírni – egyelőre sikertelenül.

Kis Zoltán

Fotó: Bács István/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom