közpénzégetés

Soha nem használt irodát bérelnek Kaposváron Demeter Mártának a piaci ár kétszereséért

Nem tudni, milyen célra bérelnek Demeter Márta képviselőnek irodát Kaposváron. A város központjában található üzlethelyiség berendezve és felcímkézve sincs, látszólag senki sem használja. Az állam mégis bruttó 203 ezer forintot fizet havonta a bérleti díjért – tudta meg az Átlátszó egy közérdekű adatigénylésből.

Támogatási kampány

Meglepő szerződésre bukkantunk az Országgyűlés Hivatalának nyilvánosan elérhető anyagai között: 2019. augusztus elseje óta havi több mint bruttó kétszázezer forintot fizet az állam egy harminchat négyzetméteres irodáért Kaposvár belvárosában. A város legszűkebben vett központjában, a főtértől néhány tíz méterre lévő Teleki utcai helyiségben sem ránézésre, sem a környékbeli lakók és üzlettulajdonosok beszámolója szerint semmiféle tevékenység, mozgás nem volt tapasztalható ezidő alatt.

Kérdés az is, hogy mi lehetett az eredeti szándéka az LMP-frakciónak, vagy a korábban az MSZP színeiben politizáló képviselőnek, amikor eldöntötték, hogy a somogyi megyeszékhelyen nyitnak állandó irodát. Jellemző gyakorlat, hogy az egyéniben bejutott képviselők tartanak fenn ilyet a saját kerületükben, ám Demeter Márta 2018-ban az LMP listáján jutott mandátumhoz, s nem találtunk olyan adatot, amely őt szorosabban fűzné Kaposvárhoz más településeknél.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény rendelkezik a képviselők jogállása mellett a lakhatási és irodai elhelyezésükről. Ennek 111. § (1) alapján „… az országos listán megválasztott képviselő esetében az általa megválasztott településen a képviselői tevékenység ellátására alkalmas, az Országgyűlés Hivatala által biztosított, egy vagy több ingatlanban megvalósuló irodai elhelyezésre jogosult”, a mindenkori képviselői alapdíj bruttó összegének hetven százalékáig, ami jelenleg 772.380 forint. Demeter Mártának a kaposvárin kívül még két érvényes irodabérleti szerződése van, egy bruttó 177.165, és egy 283.000 forintos, így szinte teljesen kihasználja a rendelkezésre álló összeget.

Arra viszont, hogy havonta egy alkalommal esetleg képviselői fogdóórát tartson, ráadásul egy számára alapvetően ismeretlen városban, számos egyszerűbb és főleg olcsóbb megoldás kínálkozik az irodabérlésnél. Hangsúlyozzuk, erre az elmúlt egy évben nem is volt példa:

az iroda nincs berendezve, és felirat vagy más látható jel sem utal arra, hogy azt a képviselő vagy munkatársai használták volna.

Ezt Demeter Márta kérdésünkre el is ismerte. Válaszában arra hivatkozott, hogy „várandósságom és fiam születése a vírushelyzetre esett, ami alapvetően megakadályozta a rendszeres fogadóórák megtartását”. A képviselő 2020 márciusában jelentette be a Facebookon, hogy megszülett a gyermekük, a tulajdonossal, a kisbajomi Via Pannonia Kft.-vel megkötött irodabérleti szerződés dátuma viszont jóval korábbi.

A gyermekáldás tehát nem magyarázza meg, hogy korábban  miért nem használták az irodát, mikor ugyanezen időszak alatt a parlamentben rendkívül aktív volt: huszonhárom alkalommal szólalt fel képviselői adatlapja szerint. Úgy tudjuk, ekkortájt mindössze egyszer volt Kaposváron néhány óráig, az önkormányzati kampány idején – felettébb szerény érdeklődést kiváltva.

Demeter a parlamenti jegyzőkönyvek szerint nyáron visszatért a parlamentbe, ám a kaposvári „képviselői iroda” továbbra is üresen maradt.

Olcsóbban is adnak ki helyiséget

Megkérdeztük természetesen azt is, pontosan milyen célra tervezték igénybe venni az irodahelyiséget, s miért éppen Kaposváron kívánt irodát nyitni, annak ellenére, hogy sem hivatalosan, sem személyesen nem kötődik a városhoz. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, azt viszont határozottan cáfolta Demeter Márta, hogy bármilyen kapcsolat fennállna közte és az egyébként főtevékenységként üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó, 2018-ban közel 1,3 milliárdos árbevételű Via Pannoniával.

Demeter Márta kérdésünkre hangsúlyozta azt is, hogy

„a kaposvári iroda bérletének megkezdése előtt, mint minden esetben az Országgyűlés Hivatala pontos értékbecslést készít, attól eltérni a törvények szerint nem lehet”.

Pedig a kaposvári belvárosban, éppen az állítólagos „képviselői iroda” közvetlen közelében kevesebb mint féláron kínálnak egy hasonló alapterületű, megszólalásig azonos jellemzőkkel rendelkező irodát: a parlament, pontosabban az adófizetők által kicsengetett bruttó 203.200 forint helyett 95.250 forintért (nettó 160 – nettó 75 ezer plusz ÁFA).

Az általunk közérdekű adatigénylésben kikért határozatlan idejű, de legfeljebb Demeter Márta képviselői mandátumának lejártáig megkötött szerződés, amely amúgy 15 napos határidővel felmondható lenne, ha minden így marad, közel nettó hétmillió forintjába fog kerülni az adófizetőknek, s egyelőre úgy tűnik, az ügyletnek egyetlen haszonélvezője van, a bérbeadó cég. Az viszont, hogy az öncélú közpénzégetésben mi a jó az LMP-nek, vagy személy szerint Demeter Mártának, egyelőre nincs válasz.

 

Huszka Imre

Fotó: Az üresen álló iroda a Teleki utcában. A szerző felvétele.

Megosztás